Gå til innhold

Hjelp meg å finne mitt første instrument


Anbefalte innlegg

Jeg er godt voksen, 38 år. Aldri hatt noe talent for instrumenter. Var ikke spesielt god på blokkfløyte i skolen. Forsøkte å lære gitar, hadde også timer. Skjønte ingenting av å stemme gitaren, selv ikke med stemmegaffel. Klarte å lære å spille selv litt etter noter, grep skjønte jeg heller lite av.

 
Egentlig har jeg mest lyst til å lære noe med litt mer futt i. Har vært ganske fysen på saksofon og var ganske giret på det nå. Men ser noen videoer på youtube o.l., det skal være ganske vanskelig og ta lang tid før det låter noenlunde. Dessuten er inngangen ganske dyr, er vel vanskelig å teste de. 2 minutter i en butikk hjelper også lite selv om det skulle være mulig. Å betale 5000 pluss for noe en kanskje fant ut ikke var noe er vel en dårlig ide.
 
Ser ukulele påstås skal være relativt enkelt. De er billige, er de til 300 kr virkelig greie å spille på? Da gjør det jo ikke så mye om jeg går lei.
 
Så var det den blokkfløyta igjen da. Der snakker vi i hvertfall billig, kan jo få en på nettet til 20 kr. Tenker det kanskje hadde vært greit bare for å komme i gang med noe og få testet litt noter o.l. som en start. Selv om det byr meg i mot å gå tilbake til den triste fløyta som ikke akkurat vekker gledelige minner. Så noen videoer om en american native flute, det så veldig enkelt ut. Men 6 hull, det må vel være akkurat samme prinsippet som en blokkfløyte? Vet ikke om en får tak i noe liknende i Norge?
 
Det jeg er ute etter er egentlig et instrument der jeg vil være i stand til å spille gjenkjennelige melodier og det ikke krever svært mye teknikk for å få en brukbar lyd. Forstår at jeg ikke skal holde konserter med det første, men bare sånn at det låter som kjente sanger sånn noenlunde. Det er også noen andre momenter, ikke noe som er alt for dyrt og tar veldig mye plass som er minuset med piano og trommesett o.l. Heller ikke veldig mye vedlikehold, det er en liten ulempe med strengeinstrument at jeg frykter jeg ikke får til å stemme. Noen tips? Takk.
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Blokkfløyte er ingen dum start egentlig, alle instrumenter krever tålmodighet og øve øve øve.

Fløyte med mindre antall hull kan høres ut som en god ide, men i praksis er de vanskeligere å spille, det samme gjelder blikkfløyte som er alternativet til blokkfløyte på mange skoler.

Når man spiller på en blokkfløyte så har fingerene en forholdsvis logisk oppbygging, tetter du eller åpner hullene så fungerer det på samme måte som tangene på et piano, opp eller ned på skalaen for å spille feks Lisa gikk til skolen.

På fløyter med mindre antall hull blir det mer komplisert, for da må man feks ha åpent et hull før det siste for på den måten kunne få til alle tonene som trengs.

Lenke til kommentar

Svingte innom musikkbutikken i byen og plukket med meg blokkfløyte. Kosta jo bare en drøy hundrelapp. Lisa gikk til skolen sitter sånn omtrent etter et kvarter. Det som irriterer fryktelig når en prøver å google seg til noen enkle sanger er at det er nesten bare noter. Dvs at i starten så må man oversette grep til bokstaver og bokstaver til noter for å komme i gang. Det er mer enn nok komplisert de første gangene bare å fikle med hvilke hull som skal være lukket og åpne. Kunne bare stått enkle illustrasjoner på det bortover. En må liksom starte med å pugge grep og noter før man i det hele tatt kommer i gang.

 

Så på ukulele, det kan jo være et artig alternativ etterhvert. Keyboard er heller ikke så dumt, kan også stues bort uten at det behøver å ta så permanent plass som et piano. De koster faktisk ikke så mye og så får en sånn opplæring innebygd at det kan lyse på de tangentene en skal slå på. 

 

Har faktisk en ukulele frua kjøpte for 15 år siden når vi var på Hawaii. Men den fikk hun nok for en hundrelapp i en souvenirbutikk tipper jeg, så det spørs om den er noe å satse på.

 

Tar gjerne i mot flere tanker og tips!

Lenke til kommentar

Personlig elsker jeg cello og skulle ønske jeg kunne lært meg det.

Får gåsehud av riktig bruk av cello, med den dype klangen. Eksempelvis her(13 sekunder ut i sangen):

 

Antar også den dype "bakgrunnsinstrumentet" i Requiem for a dream / Lux Aeterna er en cello (24 sekunder ut i sangen):

Endret av Drogin
Lenke til kommentar
  • 8 måneder senere...

Styr unna ukuleler til under 600kr. Det er viktig at instrumentet er lettspilt og at stemmeskruene er funksjonelle. Det er de ofte ikke på de billigste variantene.

 

Hva med munnspill? Hohner SP20 får du på Clahs Olson for 350kr. Det er et veldig godt munspill. Styr unna alt anney fra Hohner som selges i norske butikker, og kjøp for all del ikke Lee Oskar sine munnspill. Munnspillbua.no fører Seydel, som er i toppklassen blant dagens produsenter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Piano tar jo litt plass, men hva med et keyboard? Du får enkle varianter ned til noen hundrelapper, du kan sikkert stille inn en pianolyd og så er du good to go.

 

Første eksempel jeg fant fra internetten: https://www.gear4music.no/no/Keyboard-and-pianoer/MK-1000-Baerbart-Keyboard-med-54-Tangenter-fra-Gear4music/UT5

 

Så kan du jo velge om du vil lære selv via YouTube og den typen ting, eller om du vil spandere på deg noen timer med instruksjon. Det er morsommere når du kan det grunnleggende, så kanskje betale for noen timer ikke er så dumt? 

 

Lykke til! Det gir veldig mye glede å kunne spille et instrument. :)

Endret av :utakt
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...