Gå til innhold

Liberalistisk "fristad" i Norge, realistisk eller en utopi?


Anbefalte innlegg

Spørs om de hadde fått på plass noe som helst uten samfunnet rundt dem, men tankespinnet er jo spennende og utopien kan bli artig å følge. Jeg tipper at det kommer til å dukke opp mange ting som de vil oppdage er vanskeligere i praksis enn hva det høres ut som i liberalistisk teori. 

 

Har kjøpt tomt i Norges første «friby»

 

"Det eneste vi forlanger på Liberstad er at du respekterer ikke-aggresjons- prinsippet og privat eiendomsrett", skriver initiativtakerne.

 

 

Norges lover blir jo uansett gjeldende og med det ender de vel opp akkurat like frie som alle oss andre :)

Endret av Thoto79
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De vil jo uansett ha samme regler som alle andre, selv om de later som noe annet..

 

Ellers hadde det vært spennende om staten støttet de i det, altså fjernet all støtte mot at de ordnet opp i alt selv.

Mulig latt de kjøpe tjenester som f.eks nødnummere med hjelp for en grei sum..

Lenke til kommentar

Hele greia er i grunn utopi. De er vel fortsatt underlagt en kommunale reguleringsplan (som er nevnt i NRK artikkelen) og vil ikke være i stand til å gjør en dritt uten kommunal tillatelse. Det inkluderer også alle de forpliktelser som alle andre innbyggere i den aktuelle kommunen må forholde seg til. Det kan kanskje gjøres unntak for vann og avløp (de forplikter seg til å drive dette selv), men politi, helse, brann osv virker utopisk. 

 

Hadde forsøket blitt en egen kommune ville de måtte forholdt seg til alle lovpålagte tjenester staten pålegger kommuner. Umulig å komme seg unna vil jeg påstå. Det er ikke et gjennomførbart prosjekt og hvis noen tror det så blir de lurt eller er for dumme til å forstå.

 

Lykke til å komme seg unna eiendomsskatt!

  • Liker 5
Lenke til kommentar

De gjør det de har moralsk rett til, nemlig å gjøre som de vil på egen eiendom  :)

 

De har fred i hjertene sine, og det er vel bra? De fleste har vold i hjertene sine. Voldsmenn har jeg ikke mye til overs for...

 

Det hele balanserer på en knivsegg over mot å havne i kategorien sekt. Får de tilgang på våpen har vi Far Cry 5 all over :)

  • Liker 5
Lenke til kommentar

De er da selvsagt klar over at det sosialistiske manifestet kalt "Norges Lover" er gjeldende, men enn så lenge er det ikke alt som er fullstendig fastlåst, og et sted som Liberstad kan da utmerket godt utnytte de mulighetene som finnes innenfor gjeldende regelverk. Ellers bekrefter jo sosialistene bare poenget når de lager et stort leven av alle hindringene deres regler skaper for de annerledestenkende. En skulle tro det var plass til en liten bygd på Sørlandet som dette, men som vi alle vet: idet ikke alle følger det "alle har blitt enige om" kollapser grunnlaget for sosialismen fullstendig. Da er selvsagt dette en stor trussel, siden det fantastiske tankegodset som ligger til grunn for samfunnet forøvrig ikke engang takler at et jorde ute i gokk setter seg på bakbena :p

  • Liker 1
Lenke til kommentar

De er da selvsagt klar over at det sosialistiske manifestet kalt "Norges Lover" er gjeldende, men enn så lenge er det ikke alt som er fullstendig fastlåst, og et sted som Liberstad kan da utmerket godt utnytte de mulighetene som finnes innenfor gjeldende regelverk. Ellers bekrefter jo sosialistene bare poenget når de lager et stort leven av alle hindringene deres regler skaper for de annerledestenkende. En skulle tro det var plass til en liten bygd på Sørlandet som dette, men som vi alle vet: idet ikke alle følger det "alle har blitt enige om" kollapser grunnlaget for sosialismen fullstendig. Da er selvsagt dette en stor trussel, siden det fantastiske tankegodset som ligger til grunn for samfunnet forøvrig ikke engang takler at et jorde ute i gokk setter seg på bakbena :p

 

 

Nå er innlegget gjennomsyret med humor, men jeg kan gi et litt tørrere tilsvar.

 

Så lenge denne "byen" er på norsk territorium gjelder Norges Grunnlov og alle de andre lovene. Det kommer man ikke rundt. Det ble eksemplifisert med noe så banalt som en kommunal reguleringsplan. Denne grupperingen kommer ikke rundt at de er en del av noe større og uansett hvor mye de måtte rope om å være et fristed for reguleringer, lover og regler så er de fortsatt bundet av det samme regelverk som jeg og du må følge i vårt daglige virke. Det er et luftslott som aldri blir noe annet enn en møteplass for likesinnede.

 

Man kan fint si at det norske politiske samfunn i all hovedsak er sosialdemokratisk. Grunnloven er dog fra 1814 og AP ble stiftet i 1873. Kanskje ikke så mange sosialister på Eidsvoll i 1814. I grunn blir man litt lei av å høre maset rundt sosialisme, som om det er blitt et skjellsord, som kommer inn i litt for mange tema og diskusjoner.

 

Det er også lite eller intet spillerom for å finne sine egne regler og heller liten evne til å håndheve disse uten å benytte storsamfunnets infrastruktur. Da faller hele premisset for et slikt fristed. 

 

En artikkel i NRK om noen ildsjeler som holder på med noe "rart" kan knapt kalles leven.

 

Det er heller ikke truende  for nasjonalstaten: Statens maktmonopol, i denne sammenheng ved politiet, har og ville hatt ingen utfordring med disse sjelene. Jeg vil gå så langt som å påstå at dette stopper med en motstridig lokalpolitkerskare skulle de ønske dette. Om de ikke gjør det kan fylkesmannen ha innvendinger mot endringer i reguleringsplanen og veto en slik utbygging. I sum et ikke tema.

  • Liker 9
Lenke til kommentar

Sikker på at det ikke er scam?

 

De har jo per dags dato ikke lov til å bygge det de sier de skal bygge. Det finnes folk som endrer folkeregistrert adresse og har anbud til kommuner for å gi dem beste vilkårene mot at de registrerer adresse dit. Dette er folk med litt penger.

 

Så det finnes mange kommuner som vil kunne på forhånd indikere at de vil akseptere reguleringsplan om dette gir ekstra penger til kommunen. Her virker det som om de har funnet et sted og bare satser på at dette skal fungere. Eller kanskje vet de det ikke fungerer og bare tar andre folks penger. Virker ikke så gjennomtenkt uansett.

 

Vi har reguleringer av en grunn ja. Der folk oftest vil bo er veldig samsvarende med beste jordbruksland. Hus kan derimot bygges hvor som helst. Hvor mange steder kan du drive gård i Norge?

 

Og selvfølgelig er sosialisme bygget på at alle er med. Om det hadde vært "opt-out" så ville mange av de rike og folk med bra med penger meldt seg ut. Og så hadde nivået falt drastisk for offentlige tjenester. Om du ser i USA og Canada for den sags skyld så tenker de at offentlige skoler er dårlig, private er bra. Og det stemmer. Men hvorfor? Fordi alle med penger sender unger på privatskole, så disse har MYE mer penger enn de offentlige. Og bare "fattige" går på offentlige skoler. 

 

Med offentlig finansiering derimot, og nesten alle i offentlige skole så får nesten alle i Norge bedre undervisning enn i USA.

 

 

Vi har relativt stor frihet i Norge sammenlignet med alle land i verden, selv om noen land har mer. Men noen ting er det reguleringer på og du får ikke lov å gjøre som du vil, fordi dette ikke er til samfunnets beste. 

 

Små samfunn er og notorisk farlige mtp lovbrudd. Du kan ikke bare være sånn at alle bør få gjøre det de vil på privat eiendom. Det vil si at du kan drive pedoring og så stopper du myndighetene fra å komme inn så det blir aldri oppdaget. Dette skjer i Norge allerede i mindre samfunn. Staten har ikke ressurser til å passe på enhver liten bygd i Norge. 

 

Men dette er ikke noe som ødelegger staten Norge eller er et problem for Norge sånn sett. Mer et problem for folk som kommer til å bo der. Minner meg på protestantene i Hong Kong for litt siden. Kineserne rørte dem ikke og holdt seg unna. Og så klaget noen over lovbrudd som skjedde i protestcampen. At politiet ikke kom. Men politiet ble jo holdt ute...

 

Så mer enn noe annet vil jeg synes synd på folk om de velger å bo der. Men heldigvis vil de aldri få innfridd ønske om at myndighetene ikke skal komme. Det er eksempelvis skoleplikt. De kan opprette en privatskole, men de må vise at de driver skikkelig undervisning f.eks. For takk lov så kan du ikke ha barna dine hjemme og lære dem at jorden er flat, vaksiner dreper og at du trenger våpen for å skyte folk fra barnevernet om de prøver å ta deg vekk.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg forstår ikke helt poenget. Dette høres ut som et stort kollektiv for en gjeng individualister som hater kollektiv. Å få desse til å samarbeide, vil jeg anta blir like vellykket som å gjete en flokk med katter.

 

Det blir jo interessant når den første som ikke har ressurser til å leve etter individualist-standarden får problemer og trenger hjelp. Har de privat NAV i bygda?

 

Ellers går det fint an å leve både som individualist og mer eller mindre "off grid" i Norge, uten å måtte involvere staten på noe vis. Jeg kjenner til en del som gjør det i større eller mindre grad. Tanken er god så lenge man er frisk og selvforsynt, men til sist er de fleste avhengige av storsamfunnet på en eller annen måte.

 

Hvorfor ikke bare flytte inn i skogen og bo som Doppler? Det er ingen som hindrer dem. Staten bryr seg ikke, så lenge de ikke bryr staten med noe.

Endret av Fibonacci
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...