Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Strøm - "av og på"-kostnader?


Gjest Slettet-JWlLR8

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet-JWlLR8

God dag godtfolk.

 

Det jeg lurer på i dag er noe jeg pleide å krangle med min far om når jeg var yngre og som tilfeldigvis kom opp igjen idag etter mange år ubesvart, og det relaterer til strømbruk.

 

  • Jeg mener at det er billigere å slå TV'en av når du går på do, og så, etter 5 minutter, komme tilbake å slå TV'en på igjen.
  • Min far mente da essensielt at det var billigere å la TV'en stå på når han var på toalettet i 5 minutter, og så komme tilbake til stuen å se videre med TV'en enda på.

 

Dette var essensielt debatten vår i mange år av min ungdomstid og den kom som sagt opp forleden igjen. Det er ingen av oss som faktisk KAN noe om strøm eller hvordan elektroniske gjenstander fungerer så vi tok debatten til de visere hoder på Diskusjon som kanskje kan opplyse oss litt.

 

Mitt motargument har alltid vært at en TV som står på krever like mye strøm som Å slå på TV'en og derfor koster det mindre å la strømregningen vile litt i noen minutter, imens han mener da det motsatte at det krever litt ekstra strøm å slå på TV'en når jeg først setter meg ned igjen.

 

Denne lille krangelen har vi essensielt hatt om alle verdens strøm-brukende gjenstander, fra lys i taket til mobiltelefonbatteriet.

 

Anta at vi kun diskuterer gjenstander som går raskt på og av (lys, TV, skjerm på mobil ol.) og ikke ting som trenger litt lengre tid for å "komme seg på igjen" (ovn, kjøleskap, komfyr ol.). Anta også at vi er borte fra gjenstander i ca. 5 minutter.

 

Hvem har rett av oss to? Hvem sparer mest? Han som religiøst lar det stå på, eller jeg som fanatisk slår alt av ved den minste forstyrrelse, men som så må slå det på igjen etterpå?

 

(Redigering: jeg anerkjenner at dette kanskje er et litt teit tema å krangle om, men det er ikke akkurat slik at vi har kniver på hverandres struper heller da  :tease: )

Endret av Slettet-JWlLR8
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Utstyr som er avslått trekker ikke strøm, så hvis man kun ser på strømregningen kan det muligens lønne seg å slå av. Vet ikke om noe utstyr som forbruker ekstra ved å slås på.

Men å slå elektronikk av og på hele tiden gir andre problemer, levetiden blir redusert. Profesjonellt utstyr står alltid på, fordi de fleste feil oppstår når strømmen slås av og på.

Du sparer ikke mye strøm, men risikerer defekt utstyr.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hva med de gamle kasse-tv som har/hadde rør? Kan faren hatt rett der?

 

Ja, bilderøra krevde litt tid for å varme seg opp før du fikk fram bildet. Så tidlegare så stemte det nok at det både var mindre straumkrevande og meir praktisk å la TV'en stå på om ein berre skulle ut av rommet i nokre få minutt.

Lenke til kommentar

Man kan jo regne ut hvor mye man sparer på å skru av TV-en de 5 minuttene man er på do.

 

Om du går på do 3 ganger i TV-tiden er det 15 minutter spart. Med et typisk strømtrekk på 200W (la oss si det er en svær luksus-TV) så blir det 0,05kw/h i døgnet spart. 18,25kw/h i året. Ca. 15kr.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...