Gå til innhold

KOMMENTAR: Er mobilens storhetsperiode over?


Anbefalte innlegg

Smartklokker kommer nok neppe til å erstatte mobilen av flere grunner.

Stor skjerm er blitt for viktig for en del folk.

De trenger det til sosiale medier, se film, lese aviser, redigere selfies og slikt.

Og det finnes fremdeles noen millioner folk i verden som er for glad i en skikkelig mekanisk klokke.

De kommer ikke til å bytte en mekanisk Rolex, Omega, Patek eller lignede med en smartklokke.

Selv sparer jeg til en Vacheron Constantin Histiriques American 1921.

Koster ca 350 000. Og ville aldri vurdert en smartklokke.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Storhetstiden for dagens smartmobiler er på full veg nedover og nettbrettene vil ta mere over siden de nå er i ferd med bli som de rimeligste bærbare PCer. I de nærmeste dagene skal jeg bestille meg nyeste 2018 modellen av Android nettbrett fra kinesisk merkevare med 10" full HD skjerm, 128 GB minnekort innebygd, Core Alpha 7 prosessor, Android 7.0, 4 GB Ram med mere for under 1000 norske kroner inkl fri frakt og ingen moms. Kina er ekstremt rimelige handle fra. Samsung Note og Galaxy smartmobiler vil overleve en del år til siden de også er suverene på bærbar VR og AR med Oculus. Med minst 12 millioner brukere av VR brillene og mye over 600 spill og andre apper allerede. Selv har jeg konsekvent brukt min Galaxy S8+ til VR og har over 250 GB VR innhold innlagt på smart mobilen samt rundt 200 GB som ikke får plass på minnekortet. Mye av årets Vinter OL så jeg med ekte Eurosport VR. Nå utover vårparten starter firmaet bak Magic Leap sin store uttestingsperiode for utviklere av spill og apper til de fantastiske nyskapende AR og Mikset Virkelighets smart brillene som har kostet mange milliarder kr så langt å skape. Kommersielle utgaven av dem kommer kanskje allerede i fullt salg sent utpå høstparten 2018.:

 

Ellers er det amerikanske firmaet bak fjorårets smart intelligente Vinci 1.5 hodetelefoner med en nærmest innebygd Android smartmobil, nå i disse vårdagene 2018 i gang med sende ut første produksjonsserien av nye Vinci 2.0. Nye modellen ser helt rå ut og ligner litt på andre sporty moderne Bluetooth øretelefoner som har hele kontrollenheten rundt halsen og ledninger opp til ørepluggene i ørene. Men kontrollenheten overgår absolutt alt annet som eksisterer og inneholder det beste fra Vinci 1.5 samt mye mere. Sjekk ut hva Vinci er på Youtube og nettsidene. Man kan droppe helt ha med seg mobiltelefon, GPS, smartklokke, pulsmåler og mye annet da begge modellene har full tilgang til også mobilnettet utenom Bluetooth, WiFi og lignende. Har kunstig intelligens og innebygget bruk av både Amazon Alexa og etterhvert også Google Assistant. Innebygd Spotify, Soundcloud og Amazon Music for musikk samt Tune In Pro internettradio samt podkast også. Personlig trener og motiverende aktiviteter innebygd. Jeg har allerede bestilt superutgaven som har hele 32 GB minne og automatisk aktiv fjerning av støy ved tale samt aktiv eggproduksjon. Pris for herligheten Vinci 2.0 er rundt 2500 kroner.til introduksjonsprisen nå.

Lenke til kommentar

Høres flott ut, men!, Utveksling av informasjon går fryktelig treigt via ørene.! Skumlesning og syn takler foreløpig for et menneske raskere inntrykk!

 

Men 5 tommer er heller ikke det ideelle formatet for lesning. Det er greit om man ikke har en bedre egnet skjerm i nærheten, men du burde tilbys å lese det på ebokleseren din eller nettbrettet ditt, uten at du trenger gjøre annet enn å ha det i nærheten. 

 

Jeg tror ikke vi skal slutte å ha mobiltelefoner, men det området der dagens mobiltelefoner virker utdaterte på er operativsystemet. IOS og Android er fullstendig enhetssentriske, og sentrert rundt en gammeldags en device - en app - en funksjon tankegang. For hver mobiltelefon, hvert nettbrett, hver Android TV-boks og hver annen enhet må du laste ned og installere en app, legge inn brukernavn og passord og gjøre innstillinger, da først er du klar til å motta en tjeneste, som stort sett alle bruker clouden som overføringsmedium.

 

Til sammenligning fra Alexa-verdenen så ber du om en funksjon, Alexa spør om du vil installere den, og når det er gjort og du har stilt den inn er den klar til bruk på alle enhetene dine, for alltid. Mer enn et framskritt i AI, er denne OS-generasjonen et større hopp i tilgang tankegangen tilgjengeliggjøring av tjenester. Det neste steget vi får se er at en mobiltelefon må samarbeide mye mer sømløst med alle enhetene rundt seg. 

 

Men man trenger fortsatt en touchskjerm eller liknende i nærheten. Smarttelefonen/lommePCen er enn så lenge den mest tilgjengelige skjermen. Det er bare at måten man interagerer med denne nok vil endres endel. 

Endret av tommyb
Lenke til kommentar

Er mobilens storhetsperiode over? Kunne kanskje vært greit å definere hva dere mener med mobil, mobil betyr noe som kan flyttes på... og det er jo ikke sånn at det er mobilen versus taleassistentene. Dette er jo 2 forskjellige ting som det nødvendigvis ikke konkurrerer med hverandre. Nei kjære journalister, her er dere nødt til å være mer presise hva dere mener.

Endret av Skribenten_
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Blir spennende å høre hvordan neste Siri verbalt forklarer meg løypekartet over Hardangervidda. Blir jo en «stor» forbedring fra dagens bilde på skjerm. I samme slengen kan Siri fortelle vennene mine innholdet i siste selfie fra Hårteigen. Blir vel et verbalt bilde for deres indre blikk?

 

Om noen år vil det nok være slik:

Du spør siri om

løypekartet over Hardangervidda.

Siri viser så et kartet på brillene eller linsene du har på deg som har AR.

 

Ta en selfie og sende den til vennene mine.

Fra klokka de letter en mini drone som flyr opp forran deg og tar en selfie og flyr tilbake.

 

Alt gjort med en klokke og AR

Lenke til kommentar

Mobilen forsvinner nok ikke med det aller første. Istedet er det PC'en og laptoppen som er på vei ut av stuen og inni lomma. Mao Mobilen blir PC'en du ka ha I lomma og som kobler opp mot TV'en når du er hjemme eller dataskjermen når du er på kontoret. Samme vei går det med DVD og Blu-ray spilleren. Mobilen blir en mobil arbeidsstasjon som vil være like kraftig som dagens Highend spille pc'er og grafiske Arbeidstasjoner samt ha flere qbits a boltre seg i enn dagens DWave. Siri, Cortana og hva de heter vil nå virkelig blir smart, skjønne Nordnorsk samt konteksten ting blir sagt i. Og om ikke det var nok vil du kunne hente ekstra datakraft fra nettskyen når du måtte trenge det.

Lenke til kommentar

Jeg har hatt mobil siden 1995, er IT-konsulent, men likevel hopper ikke jeg på trender før de har etablert seg, og jeg faktisk selv opplever et behov for produktet.

 

Tale-assistent som såvidt fungerer når jeg en sjelden gang bruker den, har jeg allerede på både PC og mobil. Så en såkalt "Høyttaler" er helt uaktuelt å kjøpe.

 

"Klokke" er i mine øyne fremdeles bare en mobil i miniatyr, med begrenset funksjonalitet, som til alt overmål sitter fast på ene armen, så man er tvunget å kun betjene med én hånd. Også helt uaktuelt å kjøpe.

 

"Smart Hjem" er for mye styr, utgifter, arbeid, for utrolig liten praktisk nytte! Hvor ofte har man egentlig bruk for å slå av på lys, ovner, kaffetrakter, eller å se hva du har i kjøleskapet når man ikke er hjemme?

For mange forskjellige løsninger hjelper heller ikke.

 

Jeg skulle ønske folk tenkte bedre gjennom hva de har behov for av teknologisk hjelp, og hva de faktisk kommer til å bruke, før de kjøpte noe. På den måten ville produsentene bli tvunget til å gjøre det samme, og lansere mer brukbare nyvinninger.

 

Som det sies i artikkelen er folk kanskje litt for Tech-kåte, og elsker å bruke 50-tusen på å gjøre sitt hjem "smart", gå med Apple Watch på armen, og skrike ordrer fem ganger til en "høyttaler" (som de enklere kunne fikset med ett trykk på telefonen), og innsér etterhvert at siden det gir minimalt reell praktisk nytte i hverdagen, var de kanskje ikke så smarte likevel...

Endret av ozone
  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

Blir spennende å høre hvordan neste Siri verbalt forklarer meg løypekartet over Hardangervidda. Blir jo en «stor» forbedring fra dagens bilde på skjerm. I samme slengen kan Siri fortelle vennene mine innholdet i siste selfie fra Hårteigen. Blir vel et verbalt bilde for deres indre blikk?

Om noen år vil det nok være slik:

Du spør siri om

løypekartet over Hardangervidda.

Siri viser så et kartet på brillene eller linsene du har på deg som har AR.

 

Ta en selfie og sende den til vennene mine.

Fra klokka de letter en mini drone som flyr opp forran deg og tar en selfie og flyr tilbake.

 

Alt gjort med en klokke og AR

 

 

Ikke uenig, men det trengs en "input-mekanisme" som ikke baserer seg på verbal kommunikasjon. I normale offentlige rom er det ikke fruktbart å benytte seg av slikt av mange årsaker. Eller slutter vi å "skrive" ting på våre kommunikasjonskanaler? Jeg tviler

 

Kroneksempler kan være på bussen, venterommet hos legen og så videre. Plasser hvor det ikke faller naturlig å snakke (bråke) til en assistent.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det vi går mot er en skjerm ikke ulik et par briller med høreplugg støtte som er koblet til en enhet som tar seg av kommunikasjon, datakraft og batteri. På inn put siden har vi AR, bevegelses sensor og stemmestyring.

 

Forfatter har skrevet om slike løsninger i mange år og de har brukt mange forskjellige navn. men funksjonaliteten er lik. In vision overlay (eller da AR som det også kan kalles) er sentralt i slike ideer. Sleng med nok datakraft og god nok kommunikasjons pakke og batteri som varer i et par uker, en slik løsning ville utkonkurrert mobilen på bare noen dager.

Lenke til kommentar

Det jeg bruker talestyring mest til er:

- timeren på kjøkkenet, ja, da er hendene opptatt (og fulle av mat).

- timeren ved TV'n, holder kontroll på guttungens TV-tid, kan også slå av TVen etter en gitt tid.

- sjekke værmeldingen - ja, gjerne mens hendene lager frokost.

- slå på nettradio via tunein (FM utåndet og DAB-radioen er crap).

- slå på TV, Netflix eller X-box One. Hendene er ikke opptatt, men det er enklere å bruke talekommandoen. 

- sette ting på pause. Fjernkontrollen er som regel gjemt bort under et teppe eller noe. 

- sjekke opp småting fra wikipedia o.l. 

- legge ting inn på handlelister eller huskelister.

- morsomheter, gjerne teste ut responser på ting som "who're you gonna call?", "what does the fox say?" og "who let the dogs out?" 

 

Alexa kan ikke hjelpe til med ting som åpningstider men det kan Google, så det gjør jeg også med talekommandoer selv om jeg da står med mobilen i hånden. 

 

Jeg går strengt tatt ikke rundt med mobilen når jeg er hjemme. Den legger jeg ofte i mellomgangen når jeg henger opp nøklene. I stedet går jeg rundt med et Windows-brett, som har en mye mer praktisk skjermstørrelse. 

 

Men for å gå tilbake til kjernepoenget sånn som jeg ser det, er at en app-platform som vi er vant til det er veldig enhetssentrert, mens den neste generasjonen handler om å knytte skills opp mot din bruker, og få tilgang til alle tjenester uavhengig av hvilken enhet du tilfeldigvis sitter nærmest. Det er ikke tilgangen til en lommeskjerm m/ mulighet til talesamtaler, som er passé. Det er mobil-OSet. 

 

Og det vi ser er at man ikke får like fri tilgang til tjenester i disse økosystemene som man er vant til på smarttelefoner. Systemleverandørene får enda sterkere kontroll / lønnsomhet enn i dag. Dermed blir det sånn. 

Endret av tommyb
Lenke til kommentar

Så lenge jeg bruker øynene til å motta visuelle intrykk av ulik art er det befengt å tro at jeg erstatter mobilen med noe stemmestyrt. Jeg erstatter nok ikke noen av skjermene jeg bruker idag for annet en noe som er bedre visuelt. Kanskje integreres den bedre med et system i bilen og hjemme og ellers, men fortsatt vil altid det visuelle være min garanti for at ting skjer korrekt. Jeg får ikke stemmeassistenter til å forstå meg med klingende klar engelsk engang, og ingenting forstår norsk riktig enda så det ligger laaaangt in i fortiden å få det til å fungere..

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det vi går mot er en skjerm ikke ulik et par briller med høreplugg støtte som er koblet til en enhet som tar seg av kommunikasjon, datakraft og batteri. På inn put siden har vi AR, bevegelses sensor og stemmestyring.

 

Forfatter har skrevet om slike løsninger i mange år og de har brukt mange forskjellige navn. men funksjonaliteten er lik. In vision overlay (eller da AR som det også kan kalles) er sentralt i slike ideer. Sleng med nok datakraft og god nok kommunikasjons pakke og batteri som varer i et par uker, en slik løsning ville utkonkurrert mobilen på bare noen dager.

 

Er med på tanken din, men jeg håper på å få briller som ikke har eksterne høyttalere i form av øreplugger, men som enten kommuniserer vi hodetelefonene jeg allerede bruker, eller enda bedre, sender lyd via lydbølger direkte fra bøylearmene til ørenes sensorer. Altså å gå utenom selve øregangen, men likevel påvirker de organene som fanger opp lyd, slik at de oppfatter dette som ekstern lydinput.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Det forfatteren av artikkelen glemmer, er at vi har hatt taleassistenter på telefonen i nesten 10 år, og de blir veldig lite brukt.

Ingenting tyder på at det skal bli noe mer brukt fordi om den veien 2 kilo og henger fast i veggen med en ledning!

Snakk om gufs fra fortiden, med assosiasjoner til telefonen i gangen...

 

IMG_6959.JPG

Lenke til kommentar

Som flere nevner så blir det nok AR som kan ta over for mobilen på sikt. Gleder meg til den dagen jeg kan ha alle funksjonaliteter i AR briller som ikke stikker seg ut. Viktig at det ser ut som helt vanlige briller om jeg skal orke å bruke de ved alle anledninger ute blant folk. Eventuelt at noen som apple gjør rare AR briller trendy slik som airpods. Da spiller det kanskje ikke så stor rolle hvordan de ser ut.

Endret av Enceladus
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...