Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Sylindervolum og drivstofforbruk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Enig med Jarmo. Det finnes store amerikanske V8'ere som går billigere enn en 1.6-liter Focus under gitte forhold. Opels 1.3l CDTi-motor er konstruert for å være billig i drift og er en av de som bruker aller minst diesel, men er nesten ukjørbar da den blir strupet når den er kald, mangler bunndrag - og er strupet igjen på høyt turtall.

I tillegg til all verdens tekniske påvirkninger og hva slags fokus utviklerne har hatt vil kjørestil og kjøreforhold ha mye å si. F.eks er 'alle' enige om at en Toyota Prius med 1.8l motor pluss batterihjelp bruker mindre bensin enn en Porsche 911 med en 3,4liter. Men da Auto Motor & Sport testet de to over en fjellovergang i Alpene endte 911'en med lavest totalt bensinforbruk. Toyota'n gikk tom for batteri og måtte trues på høyt turtall for å komme opp alle bakkene, der 911'en cruiset opp på lavt turtall på 5te. You see?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det meste er vel svart på. Må vite mer om hva slags biler det er snakk om og teknologi/aldersforskjell på dem. Er bilene like men utstyrt med motor i forskjellig slagvolum (f.eks 1.6 liter vs 2 liter) vil muligens 2literen bruke noe mindre ved lett/moderat belastning da denne jobber lettere og du ikke vil trenge å jage den like høyt på turtall for at ting skal skje.

 

Av egen erfaring:

 

2002 Volvo V70, D5 2.4liters turbodiesel med 5 trinn man. gir og 163 hk, på langkjøring brukte den - til tross for eldre og større motor like mye diesel pr. mil som:

 

2012 Ford Mondeo, 1.6 liters turbodiesel 115hk 6 trinn man. gir. 

 

V70'n var ikke bare langt eldre, men også 100kg tyngre enn Mondeoen. Motoren jobbet lettere, og det var svært sjelden behov for å trå gassen i bunn med den, men det skjer noe oftere i Mondeoen for å holde flyten i trafikken og ikke være til plage for de bak.

 

Når jeg dro campingvogn med V70'n lå snittforbruket på 0.8l på mila, noe skuffende brukte Mondeoen med sin 1.6 liter økonomimotor litt over literen på mila. (Nei, jeg er ikke en av de campingturistene som sinker langs europaveiene).

 

Når det kommer til småkjøring og blandet kjøring bruker Mondeoen merkbart mindre enn det V70'n gjorde, ca. 3 dl mindre på mila enn det V70'n gjorde med sin større og eldre motor.

 

Kjører ca. 50.000km privat i året, så jeg er godt kjent med bilene jeg har hatt.

 

Jeg så gjennom bruksanvisningen på en Mercedes C-klasse en gang, husker at jeg tilfeldigvis så på forbrukstabellen at den minste bensinmotoren hadde oppgitt et (ubetydelig) høyere bensinforbruk enn den nest minste motoren.

Endret av SuperBlackBird
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...