Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hva kan man gjøre for å forebygge ulike spiseforstyrrelser (Anoreksi, Bulimi, Overspising)?


Lord of Evil

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Spiseforstyrrelser er i hovedsak er en mestringsmekanisme for å ta kontroll over en indre uro som bunner i en forstyrret selvfølelse.

Selvfølelsen dannes i barneåra, men det er ikke bare i barneåra man utvikler spiseforstyrrelser. En person utsatt for et traume i voksen alder kan også rammes. Opplevelser fra krig, vold, sorg, kan utløse spiseforstyrrelser. Og faktisk har man i de siste 10 årene satt fokus på spiseforstyrrelser hos eldre som er alene.

 

Derfor er svaret på ditt spørsmål ikke gitt enkelt. Å snakke om det i skolen, som Buffy foreslår, er et godt utgangspunkt.

 

I familiehjemmet handler det om å se individet og være åpen om følelser. Dette forebygger f.ø også en masse andre problemer. 

Lenke til kommentar

Jeg tror mye kan gjøres allerede i barnehage og skole. I barnehage ved å normalisere at alle er forskjellige også i kroppsform og like verdifulle uansett, samt fokus på mobbing. I skole både ved fokus på mobbing men også på undervisning og refleksjon rundt kropp, ernæring og helse, der psykisk helse får like mye tid som fysisk helse. Helsesøsterordningen og undervisningen må styrkes, det trengs bedre kunnskap og større ressurser til holdningsarbeid rundt psykisk helse og trivsel generelt. Det må også brukes mer ressurser på skolevesenet generelt, da det aller viktigste for å fange opp de som sliter er at voksenpersonene rundt dem faktisk har tid til å se dem. Mer ressurser til DPS og BUP er også viktig, nå står det altfor mange i kø som sliter mye men ikke er syke nok til å få hjelp.

 

Og selvsagt trengs det en holdningsendring hos media, hos motebransjen og skjønnhetsbransjen, og ikke minst hos foreldregenerasjonen. Nå vokser det opp en hel mengde unger som har foreldre som aldri er fornøyd med seg selv, som fikser på sunne kropper og velger trening fremfor tid med ungene, og det er på tide at de her foreldrene tenker over hvilke signaler de faktisk gir til ungene sine. Ikke minst bør man tenke litt mer på hva man sier om andre, her har vi alle mye å lære.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...