Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Som en gjennomsnittlig nordmann, med noe høyt boliglån (og et ønske om å planlegge fremtiden litt), så har jeg irritert meg over betegnelsen og bruken av ordet "normalrente" i flere sammenhenger uten kontekst. Øystein Olsen og Per Valebrokk snakket senest om dette i Valebrokk og Co-podcasten hvor de tok for seg Olsens siste årstale og dens innhold.

 

Hva er egentlig et "normalrentenivå", og hvor høye renter kan vi se for oss fremover? Han sa bl.a. under podcasten at "rentenivået ikke vil være normalisert innen en treårsperiode", og at vi "feier oss" etter sentralbanken i USA, men hva innebærer egentlig dette, og hvor høye renteøkninger over tid vil vi måtte forvente? 

 

Hvordan ser et hypotetisk rentenivå ut om 3, 5 og 10 år med en forutsetning om at økonomien er stabil (jada, vi vet alle at den ikke alltid er det :)).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva er egentlig et "normalrentenivå", og hvor høye renter kan vi se for oss fremover?

Kanskje rundt 4% kan regnes som et normalt nivå på en styringsrente.

 

Han sa bl.a. under podcasten at "rentenivået ikke vil være normalisert innen en treårsperiode", og at vi "feier oss" etter sentralbanken i USA, men hva innebærer egentlig dette, og hvor høye renteøkninger over tid vil vi måtte forvente?

Innebærer egentlig at vi påvirkes ganske mye av den amerikanske renten og vil derfor måtte justere i henhold til hva de gjør.

 

Du vil måtte forvente at rentene vil stige betraktelig. Hvor mye er vanskelig å si, men forvent betraktelig høyere enn i dag.

 

Hvordan ser et hypotetisk rentenivå ut om 3, 5 og 10 år med en forutsetning om at økonomien er stabil (jada, vi vet alle at den ikke alltid er det :)).

En stabil, normalsituasjon er vel rundt 4% renter i banken, 6% avkastning på bolig og 8% i aksjemarkedet. Men vær klar over at renten er motsyklisk. Laver renter er et sykdomstegn, fordi man ønsker å stimulere til vekst ved å gjøre det billig å låne. Høye renter innføres når man vil forhindre økonomien fra å overopphetes.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

I 2007 var renten nesten 10%

Ett godt stykke unna 10% men kan jo se på 80tallet...

 

https://www.smartepenger.no/lan/300-renten-de-siste-arene

 

Dette er snitt på boliglånsrenten bankene har tilbydd, og ikke styringsrenten DNB setter...

 

Det er nok ikke DNB som setter styringsrenten... Det er det Norges Bank som gjør.

 

Selvfølgelig, jeg som blandet DNB med Norges Bank litt...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...