Jump to content
Sign in to follow this  
alexander-wall98

Spørsmål om selvforsvar mv.

Recommended Posts

om jeg er med i en skyteklubb og har en pistol lovlig, også finner jeg en jævel som står og slår spiker inn i bilen min, jeg spør hva han driver med, han løper mot meg, har jeg da lov til å skyte han om han ikke stopper på varselskudd og trusler? hvilken straff kan jeg vente meg og jeg skyter han dau?

 

jeg begynte å tenke på det og fikk ikke sove. hvordan er det med å bruke kniv, stein, spade, balltre etc i selvforsvar? er det lovlig greit om man ikke dreper? i hvilke situasjoner er drap lov?

 

hvilke regler er det for selvforsvar her i landet?

beste plasen til og skyte 1 som angriper deg med våpen er og skyte dem i låre armen eller så kan du lære deg uten og skyte noen men alti bruk varsel skud før du gjør noe og si at han skal stope eller skyter du han det er kansje ikke lov i følge poletie men vis det jeller liv og død er det lov

Share this post


Link to post

De aller fleste faste militære anlegg har spesifisert i vaktinstruksen hvor vaktenes ansvar/makt opphører.

Hadde vært interessant å få sett en kopi av den instruksen.

Share this post


Link to post

Er det lov og bruke honjerna mine til og arestere 1 som stjeler fra butiken eller angriper os med kniv ? og holde dem igjen til poletiet kommer

 

Det kjem ann på situasjonen, har ein person angrepet deg med kniv så vil nok bruk av håndjern i dei fleste tilfelle være berettiga av hensyn til å sikre seg mot nye angrep.

 

Når det gjeld tjuveri så må det ha ein viss form for alvorlegheit, altså at verdien av tjuveri må være så stor at det har ei strafferamme på minst 6 månedars fengsel. Bruk av håndjern kan være aktuelt, men kun om vedkommande ikkje frivillig blir igjen.

 

beste plasen til og skyte 1 som angriper deg med våpen er og skyte dem i låre armen eller så kan du lære deg uten og skyte noen men alti bruk varsel skud før du gjør noe og si at han skal stope eller skyter du han det er kansje ikke lov i følge poletie men vis det jeller liv og død er det lov

 

Akkurat dette spørs kva du vil oppnå med å skyte angriparen. Det er mykje vanskeligare å treffe i armar og bein, så du kan risikere å ikkje treffe i det heile tatt. Og sjølv om du treff i armar eller bein så er fortsatt dødsrisikoen stor sidan det er så lett å treffe store blodårer.

Dersom du er i livsfare så kan det være lovlig å skyte for å drepe, men det kjem ann på kor reell trusselen er og på kva andre alternativ du hadde til å redde livet ditt. Det som er ulovlig er å bruke meir vold enn kva som var nødvendig. Hadde du f.eks. muligheit for å stikke av frå situasjonen så vil all vold være ulovlig sjølvforsvar.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Basert på egen erfaring:

 

Nødvergeparagrafen gjelder for å beskytte egen eller andres eiendomm i et nødstilfelle.

"Voldsbruk" i nødverge gjelder etter "øye for øye, tann for tann"-prinsippet. DVS at en person som ødelegger bilen din ikke kan skytes eller bankes opp. Man kan derimot ta de grep som trengs for å hindre vidre skade på person eller eiendom ved å uskadeliggjøre gjerningspersonen...

 

Om man har kampsport, millitær eller lignende bakgrunn, skal man kunne utvise nok kontroll til å kunne uskadeliggjøre, ikke skade.

 

I mitt tilfelle, uansett hvor usannsynlig det er at jeg opplever et angrep, så vil jeg, 70 år, gammel med, artrose, dårlige knær og nærmest ikke eksisterende skuldre, kun ha en anledning til fysisk å uskadeliggjøre en yngre angriper. Forsvaret mitt vil være å påføre så meget smerte som mulig hos angriperen. Dette vil sannsynligvis påføre angriper varige og alvorlige skader - dersom jeg lykkes.

 

Jeg vil anse det som å ha "nok kontroll" i dag, men vet at tilsvarende, for 40 år siden, kunne, med rette, være å betraktes som overdreven bruk av vold.

 

Hvem, og på hvilke premisser og lovhjemmel, tar besluttingen i mitt hypotetiske tilfelle ovenfor? 

Edited by ChiaroScuro

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...