Gå til innhold

Forening, hva gjør man med overskudd


Anbefalte innlegg

Vi er to frivillige organisasjoner som skal gå sammen om å arrangere et årlig arrangement (motbakkeløp). Siden ingen av de to stiftende organisasjonene driver med dette i sine vedtekter (eller i praksis) er dermed tanken at det opprettes en ny organisasjon. I den forbindelse må det lages stiftelsesdokumenter og vedtekter.

 

En forening kan slik jeg forstår dette ikke fordele et evt. overskudd. Spørsmålet blir: Hvis vi lykkes med arrangementet vil den nye foreningen ha et overskudd. Dersom vi går med så stort overskudd at vi ikke har bruk for alt som en buffer eller til drift; Hva kan vi bruke overskuddet til?

 

Vi ønsker naturligvis å fordele et evt. overskudd på de to frivillige organisasjonene. Vil dette være mulig innenfor de juridiske rammene tilknyttet en forening eller må vi se på andre organisasjonsformer?

 

Det må understrekes at vi vil gjøre dette etter boken og vi vil ha alt vårt på det tørre.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er for så vidt ikke forbudt for en forening å dele ut overskudd til medlemmene, men da blir den raskt skattepliktig som næringsdrivende. Siden (deler av) formålet her synes å være å få et overskudd til utdeling vil dette antagelig skjer uansett. Da kan man nesten like gjerne se på AS eller ANS.

Hvis det "kun" er en ideell organisasjon vil en omsetning på opptil 140.000 være "skattefri", mens grensen vil være lavere der vi deler ut et evt. overskudd?

 

Et ANS vil ikke være aktuelt for oss hvor det er to organisasjoner som er likeverdige partnere for prosjektet. Et AS er mer aktuelt slik sett, da hver organisasjon kan kjøpe aksjer og dermed bidra til egenkapitalen som kreves. Men jeg ser for meg at som et hobbyprosjekt for engasjerte frivillige, vil et AS utløse mye arbeid med regnskap, rapportering, revisor osv?

 

Hvordan blir det dersom det starter som en forening og omdannes til et AS dersom vi ser at det er økonomisk drivverdig?

 

Hvordan vil det stille seg dersom den nye foreningen sitter med overskudd og de de to underliggende foreningene må søke om støtte til innkjøp av materiell fra den nye foreningens overskudd?

Endret av Legalia
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...