Gå til innhold

Ang. ulike it-utdanninger


Ter0nd

Anbefalte innlegg

Hei

 

Er 23 år gammel, og nå skal det snart søkes høyskole. Jeg styrer mot å ta et årsstudium i informasjonsteknologi for så å hoppe over i et bachelor-studium året etter. Der kan jeg velge mellom 3 forskjellige (digitale medier og design, informasjonssystemer eller informatikk - design og utvikling av it systemer), grunnen til det er at jeg ikke har mye peiling på hva de forskjellige går ut på.

 

Men har også vurdert dataingeniør, men da må jeg ta et sommerkurs i matte og fysikk. Mitt spørsmål er om en av dere smarte hoder her inne kan fortelle meg litt om forskjellen mellom de 4 nevnte studiene og jobbmulighetene de gir? Og hvordan er forskjellen i lønna til en med ingeniør utdanning, kontra en med informatikk bachelor?

 

Svar mottas med stor takk. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er vanskelig å si noe om innholdet i de ulike studiene når du ikke oppgir hvilken høyskole eller hvilket universitet du snakker om. Navnene på linjene sier ikke halvparten så mye som de faktiske studieplanene. «Digitale medier og design» innebærer sannsynligvis lite eller ingen programmering, mens de to andre studiene hovedsakelig dreier seg om programmering.

 

Generelt om jobbmuligheter: Studerer du design, vil du jobbe med design (av f.eks. nettsider, animasjon eller reklame, avhengig av studiet). Lærer du å programmere (uavhengig av om studiet heter informatikk, datateknologi, dataingeniør eller systemutvikling), er du kvalifisert for de fleste utviklerjobber. Det er ikke slik at informatikere jobber med en ting og dataingeniører med noe helt annet. Ingeniørstudier har gjerne mer obligatorisk matte, som kan være en fordel i enkelte stillinger hvor matematikk er viktig (for eksempel innen spillutvikling, datavitenskap eller i utvikling av spesielt teknisk krevende applikasjoner (som styresystemet i et fly)). De aller, aller fleste utviklerjobbene i Norge er innen mer «normale» domener (utvikling av nettsider, apper, saksbehandlingssystemer for ulike bedrifter), og etterspørselen etter programmerere er stor, så jobb får du uansett.

 

Mine erfaringer med lønn (fra meg selv og mine venner), er at med en bachelorgrad starter du med like over 400 000 i året, og med en mastergrad starter du med rundt 500 000 i året.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ved et kjapt søk så ser det ut som at linjene stemmer godt med hva høgskolen i østfold tilbyr.... Det er ikke lett å se forskjellen for det er mye likt her, men har du lest på de enkelte linjene? Står ganske mye der.

 

- Medier og design er som nevnt rettet mot webdesign, animasjon og slikt. Litt mer kreativ linje enn de andre.

 

- Informasjonssystemer er en generell utdannelse der du i grunn lærer litt av hvert, men stort sett lite programmering kontra de andre. De fleste her ender opp som IT-konsulent eller rådgivere.

 

- Informatikk - design og utvikling derimot krever noe mer matematikk og handler mest om systemutvikling og programmering. Det ligger i navnet at dette handler om grunnprosessen, programmeringsmetoder, og frem til ferdig produkt, uansett hvilket platform du jobber på, men også spill.

 

- Dataing. krever spes.stud. og er mer krevende da du i langt større grad skal anvende realfagene i forbindelse med emnene du lærer. Faglig sett tyngre enn informasjonssystemer.

 

Vil ikke anbefale deg å ta et årsstudium. Dette er mer for eldre og til etterutdanning, og er ikke nok i seg selv dersom du satser på en karriere innen IT. Da kan du like så gjerne hoppe på et fullt BSc løp.

 

Personlig så vil jeg mene at informatikk og ingeniør er mer ettertraktet og du har også langt større valgmuligheter, spesielt som ingeniør kan du like fint jobbe som analytiker i bank og finans, eller i andre bransjer og yrker, nettopp pga av tyngden i realfagene. Dersom du liker realfagene og synes det går greit så gjerne velg ingeniør.

 

Men, dette handler mest om hva du selv er interssert i og føler du vil gå på, og også jobbe med det senere.

 

Lønn for ingeniører:

Dette er avhengig om du jobber i offentlig eller i privat sektor, men som oftest så er starten noe av det samme, ofte også noe lavere, men det kan stige høyere og raskere opp enn de andre.

Endret av herbiwere
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tusen takk for gode svar, ble mye klokere med en gang.  :)

 

Ja, det stemmer at jeg skal søke på høyskolen i Østfold, har også fått et ark med de forskjellige fagene til hver bachelor. Jeg tror nok jeg søker på informatikk studiet, fordi det virker som at det inneholder mest programmering og det tekniske som dere nevner.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...