Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan politiet ransake advokater?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Politifolk kan vel ransake folk de møter på gata, dersom politiet for eksempel ønsker å sjekke om folk går med skytevåpen eller narkotika på seg.

 

Men hva om en advokat er på vei til eller fra kontoret sitt, eller til og fra møter i f.eks. Tingretten. Da bærer advokatene sannsynligvis rundt på en god del viktige dokumenter / papirer som advokaten ikke ønsker at noen andre skal bla eller lese gjennom...

 

Har advokater (eller noen andre yrkesgrupper) muligheten til å nekte å bli ransaket av politiet?

 

Anonymous poster hash: 4e657...7ba

 

Anonymous poster hash: 4e657...7ba

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kongen. De kongelige prinser og prinsesser. Alle andre må finne seg i å bli ransaket, og få sine papirer beslaglagt, også advokater.

 

Det er noen vesentlige forskjeller på hva du kan gjøre med beslaglagte papirer. Advokatmateriale som politiet vil ta beslag i må forsegles i advokatens nærvær og kan ikke åpnes av politi eller påtalemyndighet, kun av retten.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Politifolk kan vel ransake folk de møter på gata, dersom politiet for eksempel ønsker å sjekke om folk går med skytevåpen eller narkotika på seg.

Ikke uten videre. Det er krav om mistanke om et straffbart forhold som kan medføre fengsel, og kan kun besluttes av politiet selv i gitte situasjoner.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg vil vel tørre å påstå at polisen er lit vel mer forsiktig med å ransake noen når det gjelder noen med slik makt, da risikerer de å bli saksøkt av noen med autoritet og integritet, sånn at det virkelig kan svi økonomisk og ryktemessig hvis de gjør noe uten god nok grunn. Så de sørger nok for å ha skikkelig god grunn hvis de prøver seg på noen med slik tittel. Vanlige folk tør ikke å risikere å gjøre noe mot polisen pga manglende penger og kunnskap om jus. Forstår ikke den juridiske prosessen grundig nok. Det krever jo masse tid og ressurser å sette seg inn i. Så polisen opererer nok der det er lettest og minst risiko for å bli tatt igjen med.

Lenke til kommentar

Jeg vil vel tørre å påstå at polisen er lit vel mer forsiktig med å ransake noen når det gjelder noen med slik makt, da risikerer de å bli saksøkt av noen med autoritet og integritet, sånn at det virkelig kan svi økonomisk og ryktemessig hvis de gjør noe uten god nok grunn.

Hvorfor skulle den jevne politimann bry seg om "økonomisk og ryktemessig"? Hvis de har hjemmel til å ransake så gjør de det. Ferdig snakka.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Kongen. De kongelige prinser og prinsesser. Alle andre må finne seg i å bli ransaket, og få sine papirer beslaglagt, også advokater.

Utenlandske diplomater er vel også unntatt?

 

 

 

Utenlandske diplomater er unntatt, men Norge kan (hypotetisk sett) fjerne beskyttelsen ved å erklære dem uønsket.

 

Nå kan jeg ikke uten videre kommentere politiets hjemler til dette, men i min jobb så er det en viktig presisering i dette unntaket for diplomater for/i kontroll og det er:

 

1. Skal ha tilhørighet i Norge.

2. Skal være i tjenestereise.

 

Eksempelvis:

 

Dette betyr, for vår del, at den pakistanske diplomaten stasjonert i Tyrkia som er på ferie i Norge er ikke unntatt kontroll, selv om h*n velger å legitimere seg med diplomatpass.

 

Heller ikke den russiske diplomaten i Norge om han reiser på ferie.

 

Jeg vil *anta* at det finnes slike unntak her og.

Lenke til kommentar

I tredjestater (dvs. stater som ikke er hjemstat eller den stat man er akkreditert til) har en diplomat kun transittrettigheter, dvs. retten til uhindret reise fra hjemstaten til den staten man er akkreditert til. En diplomat som er på en feriereise som ikke er transitt mellom hjemstat og mottakerstat har ikke diplomatisk vern ut over det oppholdsstaten velger å gi. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

om det er så lett å komme seg unna, så vil de aldri være på ferie i Norge, selv om de egentlig er på ferie

 

I utgangspunktet så mener jeg å ha *hørt* at det er i tjenestlig øyemed de har lov å legitimere seg med diplomatpass. Men dette vet helt sikkert krikkert mer om!

 

Uansett så er en verifisering fullt mulig.

Lenke til kommentar

Nå vet jeg tråden handler om advokater, men føler denne saken var verdt å bringe frem, husker den godt. Diplomaten nektet å bli promilletestet, og slapp unna.

 

https://www.aftenposten.no/norge/i/BMv47/Ble-pakjort-av-diplomat-som-fyllekjorte--Det-er-som-a-kollidere-med-et-lovtomt-rom

 

http://www.hegnar.no/Nyheter/Politikk/2016/01/Soer-Afrika-kaller-hjem-promillemistenkt-diplomat

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Vi er "heldigvis" ikke i USA, så noe økonomisk problem vil nok ikke politiet få

Virker som at de kan gjøre hva de vil her i Norge, uten av vi har noe vi skulle ha sagt, men i USA har de litt for mange rettigheter, som f.eks at de kan nekte å bli ransaket eller snakke med politiet

Det er ikke helt riktig det du skriver her. Dersom amerikanske Politifolk har "Probable Cause"(på norsk skjellig grunn) kan de ransake uansett hvor mye man nekter. Akkurat som norsk Politi kan. Å nekte å snakke med Politiet kan man her og, bortsett fra at man må identifisere seg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

i USA må man ikke identifisere seg og de må ha en god grunn for å ransake og finner de ikke noe kan de bli saksøkt

 

Så vidt jeg vet, går ikke det an i Norge

Trenger ikke vise ID i Norge, kun oppgi personalia.

 

Husker ikke paragrafen i grunnloven men "en hver norsk statsborger kan ferdes fritt innenfor rikets grenser"; så det er mulig å bråke hvis du blir stoppet i rutinekontroll langs E6 uten skjellig grunn.

Lenke til kommentar

Advokatmateriale som politiet vil ta beslag i må forsegles i advokatens nærvær og kan ikke åpnes av politi eller påtalemyndighet, kun av retten.

Bare lurer, la oss si man har dokumenter/pc gradert hemmelig, dette er ting jeg ikke hadde lov til å slippe ut av syne eller overlate/vise til andre.

Regner med at det er samme regler?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...