Gå til innhold

E-sjefen etterlyser debatt om overvåking og personvern - Partienes syn


Anbefalte innlegg

Tar utgangspunkt i denne saken: https://www.nrk.no/norge/e-sjefen-etterlyser-debatt-om-overvaking-og-personvern-1.13673764

E-sjefen etterlyser debatt om overvåking og personvern
Terrorfaren er like stor, om ikke større, i Europa, sier E-sjefen. Nå sier han vi må diskutere personvern, opp mot vårt behov for å beskytte landet.

 

E-sjefen mener god integrering og annen forebygging er de beste tiltakene mot jihadistterror.

 

Samtidig ønsker han seg større adgang til å overvåke det digitale rommet. Altså data og nettrafikk.

– Det er der vi finner kommunikasjon og planlegging. Det er der vi finner kommandokontroll til forsøk på terror, eller planlegging av terror i Europa.

– Kunne man avverget terror av den typen som skjedde i Barcelona hvis man kunne overvåket nettet mer?

– Kanskje. Det er umulig å garantere. Men det gir oss i alle fall en større mulighet enn det vi har i dag.

– Er vi for opptatt av personvern, og ikke nok opptatt av de truslene som vi står overfor?

– Det vil jeg ikke si. Det er legitimt å være opptatt av personvern og menneskerettigheter. Men vi må som samfunn ha en diskusjon om det. Jeg tror den diskusjonen så vidt har begynt, sier Haga Lunde.

----

Hva er partienes syn på overvåkning vs. personvern?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei Quote,

Høyre er tilhenger av både et sterkt personvern og at politi og etterretningsmyndigheter skal ha de beste forutsetninger for å forebygge og bekjempe kriminalitet.

 

Trusselbildet i dag er annerledes enn tidligere, og kriminelle opererer på nye arenaer. For at vi skal avdekke alvorlig kriminalitet slik som f.eks terrorplanlegging og overgrep mot barn, må politi og etterretning ha tilgang til de samme arenaene. Derfor har vi alltid stemt for å gi politiet og etterretningsmyndighetene de virkemidlene de selv ber om og mener de trenger for å kunne utføre sitt samfunnsoppdrag.

 

Samtidig skal personvernet ivaretas og vi har i dag et strengt regelverk for når overvåkning kan skje og i hvilken grad det skal skje. Vi kontrollerer også bruken av det, både gjennom domstolskontroll og etterkontroll av uavhengige organer. Enhver endring og utvidelse av muligheten til overvåkning må skje etter det samme strenge regelverket og praksisen vi har i dag. 

-Anna

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For Piratpartiet er personvern veldig viktig.

 

Overvåking skal etter vår mening bare skje når det er grunn til mistanke eller hvis man blir informert om at man er overvåket.

Sistnevnte gjelder for videokameraer for offentlige steder.

 

Det en må huske på med innsamling av store datamengder, er at det er veldig vanskelig å systematisere den. Etterforskere er ikke roboter som magisk oppdager alle trusler. De kjeder seg av store datamengder som alle oss andre. Naturligvis kan kunstig intelligens  brukes som hjelp, men det er ingen garantier for at disse dataprogrammene heller finner fram informasjonen som er relevant for etterforskningen. Folk som ønsker å gjøre noe galt, finner som regel alltid en måte å skjule seg, så derfor blir det ganske meningsløst å samle inn store datamengder fra folk som ikke har til hensikt å gjemme seg.

 

Akkurat hvor grensa går for når og hvordan politiet og etterretningstjeneste skal kunne overvåke, er noe som vi må diskutere grundig. Vi må vurdere ut fra fakta og ikke ut fra frykt og andre følelser. Det er forståelig at de må holde noe skjult om prosessene sine for å kunne drive etterforskning, men vi må jobbe for at de skal være så mye som mulig åpne om hva de driver på med.

 

Å gi avkall på frihet gjennom å godta altomfattende overvåking drar oss bort fra demokrati og mer over til totalitert samfunn, der myndighetene kan misbruke innsamlede opplysninger til å styre og kontrollere borgerne. Som fastslått i kjerneprogrammet vårt, mener Piratpartiet at personlig frihet og et fritt og åpent Internett per i dag er en av de viktigste sakene for fremtiden med tanke på næringspolitikk, den teknologiske utviklingen og forbedringen av demokratiet.

 

Som den amerikanske vitskapsmannen og politikaren Benjamin Franklin sa: "

“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.”

Altså: De som gir avkall på frihet til fordel for sikkerhet, kommer ikke til å ha, eller fortjener heller ikke noen av dem.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...