Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Satsning på fornybar energi er i enorm vekst over hele verden. Norge har en lang kystlinje i tillegg til verdensledende kompetanse innen offshore, så her ligger alt til rette for en storsatning på vind og bølgekraft, som vil skape både arbeidsplasser og en bærekraftig energiøkonomi. Hvordan skal Norge bli verdensledende innen fornybar energi?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei Mindwheeel,
 

Først og fremst: Man kan nok argumentere for at Norge allerede er en ledende nasjon på fornybar energi – og på ny utbygging.

 

Det er i denne regjeringsperioden gitt konsesjon til omlag 5 TWh ny vannkraft og opp mot 6 TWh vindkraft. Dette tilsvarer strømforbruket til omlag 550 000 husstander. Prosjektene som er under realisering vil, fram mot 2020, gi mer enn dobbelt så mye ny kraftproduksjon som snittet for tilsvarende perioder siden Energiloven ble innført.

 

For arbeidet fremover er det et par viktige punkter på agendaen for Høyre.

 

For det første, vi må sikre at den nye fornybare energien faktisk erstatter fossil energi. Det gjøres på mange måter, f.eks. elbilpolitikken, forbud mot oljefyr, osv. Men det gjøres også ved bygging av kabler til utlandet – da er vi med på å gjøre f.eks. det engelske energisystemet mindre avhengig av kull. . Regjeringen har gitt konsesjon til to utlandsforbindelser til Tyskland og Storbritannia, og det er planlagt investeringer i strømnettet på sånn omtrent 140 mrd. kr (!) de neste 10 årene. (En fiffig bieffekt her er også styrket forsyningssikkerhet i Norge.)

 

Så må vi ta kraften i bruk også på andre måter – og gjerne på en måte som skaper økonomisk vekst og trygge arbeidsplasser i hele landet. Høyre ønsker derfor gode støtteordninger for testing og pilotering av ny klima- og miljøteknologi i industrien gjennom f.eks. Enova og Miljøteknologiordningen i Innovasjon Norge. Siden valget i 2013 er de grønne investeringene gjennom Enova nesten doblet, fra 1,3 til 2,5 milliarder kr. Klima- og energifondet i Enova ble økt til 62,75 mrd. kr i 2016. Miljøteknologiordningen er styrket kraftig, i 2017 er det bevilget 534,5 mill. kr mot 260,3 mill. kr i 2013. Totalt har den borgerlige regjeringen brukt nesten 8 mrd. kr på grønne teknologiinvesteringer gjennom Enova.

 

Et annet element her er å sikre at verdiskapingen av strømmen blir spredt på en god måte, og gjerne til å styrke kommuneøkonomien. Konsesjonsordningene har stor økonomisk betydning for kommunesektoren. Formålet med konsesjonsordningene er å sikre vertskommunene en andel av verdiskapingen som vannkraftutbygging gir opphav til når de bidrar gjennom avståelse av naturressurser. Høyre vil sikre at hele landet får inntektene fra vannkraftressursene våre.

-Thor-Arne

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hei Mindwheel!
 

Norge er en energistormakt og er blant de ti største produsentene i verden både for fossil energi og vannkraft. Norge har gode muligheter for å beholde posisjonen som en stor leverandør av energi også i fornybaralderen.

Det er knapphet på regulerbar fornybar energi i Europa. Samtidig skinner solen på hustakene mens vinden blåser langs norskekysten. Disse kraftressursene bør vi benytte oss av. Den verdifulle regulerbare vannkraften bør vi spare for å sikre fleksibilitet.

Med økende andel vindkraft og solenergi i landene rundt oss, kan den norske vannkraften utnyttes som leverandør av fleksibilitet, også utenfor Norge.

På denne måten kan vi bidra til utfasing av kull- og gasskraftproduksjon i Europa. For å styrke Norges rolle som leverandør av fornybar energi, vil Venstre øke den fornybare energiproduksjonen og utvide overføringskapasiteten med flere kabler til Europa.

 

Venstre har som mål at Norge skal bidra til en utslippsfri kraftforsyning i det europeiske nærområdet og utarbeide en strategi for å fremme norsk eksport av fornybar energi. At Norge skal bygge flere utenlandskabler for å øke overføringskapasiteten er en viktig del av dette. I tillegg ønsker vi å modernisere og oppgradere eksisterende vannkraftverk, fremfor å sette i gang nye, større utbygginger - og sikre at nye kraftutbygginger skjer i allerede utbygde områder og ikke i verdifulle naturområder. 
Samtidig vil Venstre vurdere å øke skjermingsfradraget (friintekt) i grunnrentebeskatningen av vannkraftverk for å sikre bedre lønnsomhet for fornybar kraftproduksjon. 

På tross av mye vannkraft er halvparten av Norges totale energiforbruk i dag fossilt. For å kutte klimagassutslipp, må all fossil energi erstattes av fornybar energi. Vi har store uutnyttede fornybare ressurser i Norge.

Vi har vindkraft på land og til havs, biomasse og solenergi. Disse fornybarnæringene skal nå erstatte fossilt brensel i industri og transport.

Venstre vil bruke det statlige investeringsselskapet "Norsk Fornybar AS" til å investere i teknologiske pilotprosjekter som bidrar til reduksjon av klimautslipp og gjør det mulig å konvertere fra fossil til fornybar energi. Vi vil også bruke Enova til å erstatte fossil energi med fornybar energi og oppnå kutt i klimagassutslipp. Videre vil vi øke forskning og utvikling av hydrogenproduksjon slik at denne blir mer energieffektiv, og utrede modeller for redusert el-avgift for hydrogenproduksjon.


Venstre mener det er fordelaktig å bygge opp en grønn fornybarklynge i Norge i samarbeid med finansielle og industrielle aktører. Målet er å samle kompetanse, fremme innovasjon og sikre en plattform for verdiskaping og vekst i Norge, investeringer i fornybar energi i utlandet og utslippskutt internasjonalt. Slik vil vi at Norge skal utvikle en stor klynge som utvikler, bygger, eier og drifter fornybar kraftproduksjon, og som kan bidra til økt internasjonalisering av norsk kraftkompetanse. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...