Gå til innhold

Forsvaret, bruk av 2% av BNP og partienes tanker fremover


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Kort og godt, hvordan tenker de ulike partiene rundt Forsvarets fremtid fremover? Vi ser at dagens posisjon gjerne snakker høyt om økt satsning på Forsvaret gjennom flere midler, men disse oppleves primært bundet opp i kampflyprosjektet. Samtidig kan vi til stadighet lese om skip som må ligge til kai grunnet begrensede midler, sjøheimvernet ble lagt ned på særdeles kort varsel og HV sin fremtid er også et hett debatttema.

 

Såvidt jeg har registrert snakker fire store partier om å nærme seg NATOs målsetning om 2% av BNP til miltærbruk innen 2024, og det er vel og bra om vi kommer dit. Dog - i LTP for landforsvaret av i år, så foreslås det en reduksjon i antall vernepliktige og fast ansatte soldater i landstyrkene (hær og HV). Oppleves dette kompetansetapet som heldig? Færre yrkessoldater betyr mindre fagmiljø noe som vil kreve mye å bygge opp igjen om vi skal øke forsvarsbudsjettet i årene fremover. Uten noen større pågående deployeringer er det vel også krevende å holde på personalet staten har brukt penger på å utdanne, og jeg for min del tror ikke løsningen er å redusere miljøet.

 

Jeg tillater meg å sitere Kjell Grandhagen fra 4. august i Dagbladet:

 

 

 

I tillegg må man også revidere den vedtatte LTP-en, og forvisse seg om at man nå ikke kvitter seg med elementer man med styrket økonomi likevel ønsker å beholde, så som helikopterbase for hæren i nord, forsterkningsbaser for allierte kampfly, kystkorvetter, sjøheimevern og flere fast ansatte i Hæren. Erfaring viser også at opptrapping mot et høyere budsjettnivå krever tid for å sikre både oppbygging av ny kompetanse og omsetningsevne på investeringsbudsjettene. For kort opptrapping betyr dårlig økonomistyring og mindre reell kampkraft igjen for pengene.
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei Killswitch,
 

Norge er at av verdens tryggeste land å bo i. Derfor vil vi styrke Forsvaret slik at de kan beskytte den friheten vi ofte tar for gitt. I løpet av de fire årene vi har sittet i regjering har vi stanset nedbyggingen av Forsvaret som har vart i veldig mange år, og startet gjenoppbyggingen. Likevel er manglene i Forsvaret så store at det vil kreve mer penger og målrettet arbeid i mange år og mange langtidsplaner fremover. Investeringene i nye kampfly blir delvis tilleggsfinansiert. Det betyr at økningen som det er lagt opp til i langtidsplanen kommer i tillegg til investeringene i kampfly, og at pengene dermed ikke er bundet opp til dette.

 

Vi mener at også at Hæren og Heimevernet må moderniseres. Derfor har vi satt av flere milliarder kroner til investeringer. Vi har allerede bestemt at vi skal kjøpe kampluftvern til Hæren og nye feltvogner til HV. Samtidig må vi sørge for at Hæren og HV er organisert på best mulig måte. Landmaktutredningen, som skal se på hvordan Hæren og HV bør være i fremtiden, har ikke kommet med sine anbefalinger enda. Tilbakemeldingene fra våre allierte er at vi har noen av verdens beste soldater, og den kompetansen mener vi det er viktig å ta vare på.

-Marte

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Piratpartiet har nettopp fått vedtatt sitt første VALGprogram. Der har vi vedtatt dette om forsvar:

 

"

Forsvar Heimevernet

Piratpartiet støtter kravet fra Norges Offisersforbund (NOF) om offentliggjøring av strukturstudien for Heimevernet (HV).

Piratpartiet støtter kravet om granskning fra «Styrk Heimevernet».

Piratpartiet støtter de fagmilitære kravene i FFI-rapporten om 56.000 HV-soldater og et nytt sjøheimevern."

 

Vi ønsker altså styrking av heimevernet.

 

Vi stiller oss derimot kritiske til det digitale grenseforsvar, som i praksis overvåker nesten all norsk nettrafikk og dermed også vanlige norske borgere. De fleste nettsider som nordmenn besøker ligger jo på utenlandske servere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...