Gå til innhold

10 tips for å komme i gang med løping


Anbefalte innlegg

Er du nybegynner og ønsker å starte opp med løping? Spurt.no gir deg 10 tips som hjelper deg i gang med treningen.

 

Sett deg mål for hva du ønsker å oppnå med treningen. Målene vil hjelpe deg til å holde motivasjonen for løping oppe.

 

Ha både kortsiktige og langsiktige mål for hva du ønsker å oppnå med løpingen. De kortsiktige målene er gjerne hva du ønsker å oppnå innenfor 3 måneders perspektiv, mens de mer langsiktige målene er hva du ønsker å oppnå om 1 til 3 år. Når du starter å løpe kan du være lurt å fokusere på én uke av gangen.

Endret av Spurt
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er i min tredje uke nå etter å ha begynt forsiktig å trene igjen. Svømmer oftere enn jeg jogger, merker at det er veldig slitsom å jogge. Men det blir minst 1 tur i uka, da opp mot 1 time. Svømmer ca 30 minutter, crawl og rygg, mellom 500 og 1000 meter avhengig av dagsform. Det er væravhengig også. Jogger kun hvis det er fint vær, svømmer hvis det er dårlig vær.

Men merker selvsagt at formen blir bedre. Og vekta fluktuerer ikke som den gjorde før, nå er den mer stabil ca 105 kg ned fra 108. Regner ikke med mirakler, men fremgang er fremgang.

Så har jeg en ting jeg lurer litt på også. Leser ofte i nyheter og artikler at intensitét er viktigst, at det holder egentlig å trene veldig lite, hvis man bare "tar'n helt ut", i de få minuttene man trener. Høres søkt ut for meg.

 

Men er ikke teknikk og rutine viktigst av alt? Med riktig teknikk, så trener man de "riktige" muskelgruppene som treningen krever? Så blir det mindre slitasjeskader og morsommere å trene, fordi man gjør ting "riktig", blir flinkere og mer effektiv.

Lenke til kommentar

Hei, og takk for tilbakemelding!

 

Det er flere faktorer som er viktig når vi starter å trene. Du nevner rutine, og det å innarbeide rutine på treningen vil jeg si er noe av det viktigste. Veldig mange begynner å trene, og etter en stund slutter de. Det tar tid å innarbeide gode vaner for trening, samtidig som det tar lang tid å kvitte seg med dårlige. Disiplin er selvsagt viktig, men det viktigste du kan gjøre er å ta det rolig i begynnelsen. Som jeg har vært inne på i flere artikler kan det å starte opp for hardt med for stor treningsmengde, være begynnelsen på slutten av treningen. Treningen skal være lett og motiverende i begynnelsen!

 

NTNU har tidligere lansert 4x4 trening, som visstnok skal være løsningen på å komme i form. Sannheten er heller at det ikke finnes noen snarveier til å komme i form. Det krever innsats over tid, men det er lov å trene smart. Å trene smart innebærer blant annet å variere løpstreningen. Variasjon vil gjøre det mer gøy og lystbetont å trene, og de fleste vil oppleve at motivasjonen for å trene øker.

 

Å øke intensiteten er viktig for å komme i bedre form, men det er bare én del av helheten. Restitusjon er minst like viktig. Alternativ trening er også viktig, og svømming er veldig bra. 

 

mvh

Terje

redaktør spurt.no

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...