Gå til innhold

Omgjøre skifte av bolig etter separasjon


Anbefalte innlegg

Situasjonen er som følger:

Min mann og jeg stod som felles låntakere av felles bolig/hus. I august 2015 tok jeg ut separasjon og flyttet til utleieleilighet i nærheten. Min mann bodde fortsatt i huset.

For at jeg skulle få midler til depositum på ny leilighet, og andre ting for å stifte nytt bo, ble det besluttet at mannen min skulle kjøpe meg ut av boliglånet, altså gjennomføring av et skifte. På den tiden hadde jeg kun arbeidsavklaringspenger, og jeg fikk ikke eget boliglån. Nå har jeg fått uføretrygd, og således har jeg nå en fast inntekt. 

Så etter kort tid bestemte vi oss for å flytte sammen igjen, i tidligere felles bolig. Dette skjedde innen utløpet av samme året. Separasjonen ble opphørt. Vi er fortsatt gift, bor sammen og har felles barn.

 

Nå ønsker jeg å igjen kunne stå som medlåntaker og eier av vår felles bolig. Men min mann mener at siden det er gjennomført et skifte, er dette vanskelig å omgjøre. Det er helst pantet han mener vil bli problemet.

Jeg kontaktet banken og de mener vi kun må søke om refinansiering, og at skjøte er noe vi ordner selv hos Statens Kartverk. 

Hvordan kan vi få ordnet at jeg igjen står som medlåntaker og medeier av vår felles bolig? Og er det i det hele tatt anbefalt at jeg gjør det? Min mann er bekymret for om hva som skjer dersom han dør før meg, og arv, i og med at det er gjennomført et skifte. Og at han på en måte har betalt for min eierandel. Han måtte øke lånet og øke pantet. Men det jeg fikk utbetalt i skiftet har jeg stort sett betalt tilbake rett inn på boliglånet, slik at boliglånet er nesten tilbake til det opprinnelige (det er kanskje 200' større). Men vi tapte en hel del på separasjonen, men det mener jeg var prisen vi måtte betale for at vi skulle finne løsninger på våre samlivsproblemer. Separasjonen var eneste utveien for meg, etter å ha prøvd i årevis med å få gehør. Men med de tapte pengene mener min mann at han da skal ha en slags kompensasjon i form av ...ja jeg vet ikke.. høyere eierandel? Selv om de tapte pengene kom fra felles bo. En del av pengene er jo faktisk kommet tilbake, men da i form av møbler og annet innbo..

Jeg mener det bør være en smal sak å få ordnet dette, og at det kun står på min manns vilje. Jeg tror ikke banken har noen problemer med dette. Vi har en samlet høy inntekt og ingen problemer med å betjene lånet. Hva mener dere (og da gjerne kvalifiserte meninger, ikke bare synsing).

For meg er det veldig viktig å få ordnet dette, altså omgjort skiftet, slik at jeg bidrar og har en eierandel. Men like viktig er den følelsesmessige delen. 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikke gjennomført et skifte. For at det skal være gjennomført et skifte må intensjonen med handlingen være at felleseiet skal fordeles mellom dere, altså, dere må ha ment at dette skulle være et oppgjør av mellomværende fra ekteskapet.

 

For øvrig er det avtalefrihet på dette området - selv om dette skulle være et skifte kan dere fritt avtale at det skiftet skal oppheves og være uten rettsvirkning, jf. ekteskapsloven §§ 56 og 65.

 

Jeg er derfor enig med banken - dere må tinglyse nytt skjøte hvor du står som medeier, du må tas inn som medlåntaker på lånet (refinansiering), og hvis det er et gaveelement her (at du ikke kjøper deg inn til dagens markedspris) må dere inngå en ektepakt for at gaven skal være gyldig, jf. ekteskapsloven § 50.

 

Når det gjelder spørsmålet om prisingen av ditt innkjøp er det noe dere må bli enige om. Det er alltid en transaksjonskostnad ved separasjon og formuesfordeling, men å fastsette størrelsen av den må man gjøre konkret med de konkrete tall. Det er dessuten langt fra sikkert at det er fornuftig å "straffe" den ene ektefellen for en separasjon, begir man seg inn på den veien ligger nok separasjon nummer to ikke langt foran på veien.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...