Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg har kjøpt et vinsett fra Europris, og er vel stort sett ferdig å lage vinen nå.

 

Men, helt mot slutten av prosessen står det at man gjerne skal la vinen stå på ballongen i 1-2 uker, for å forsikre seg om at all kullsyren er ute.

 

Mitt spørsmål i den forbindelse er,

Gjør det noe om vinen står på ballongen lengre enn dette? Har vel gått 2 og en halv uke nå, og har fortsatt ikke hatt tid til å få tak i flasker å helle den over i..

 

Med vennlig hilsen

Uviten student

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Husk at du må sleppe til luft for at gjæringsprosessen skal gå ut. Dersom vinen står heilt tett så stoppar gjæringa fordi alt oksygenet er gjort om til CO2, og ikkje fordi gjæra er ferdig å jobbe. Her kan du risikere at gjæringa startar oppigjen når du fyller over til flasker slik at vinen får tilgang til litt oksygen igjen.

 

Det vil også kunne være ein liten fare for at vinen tek smak av gjær dersom den blir ståande lenge med gjærrester i botnen. Lys vin er meir utsatt enn vin med meir smak som overdøyver.

 

 

 

Uansett så er ikkje dette eit stort problem, det verste som skjer er at vinen ikkje blir like god som den kunne blitt dersom den hadde blitt behandla rett.

Samt at dersom vinen startar å ettergjære etter flaskefylling så kan du risikere at vinen blir karbonisert og sprenger av korka slik at det blir søl.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Husk at du må sleppe til luft for at gjæringsprosessen skal gå ut. Dersom vinen står heilt tett så stoppar gjæringa fordi alt oksygenet er gjort om til CO2, og ikkje fordi gjæra er ferdig å jobbe. Her kan du risikere at gjæringa startar oppigjen når du fyller over til flasker slik at vinen får tilgang til litt oksygen igjen.

 

Det vil også kunne være ein liten fare for at vinen tek smak av gjær dersom den blir ståande lenge med gjærrester i botnen. Lys vin er meir utsatt enn vin med meir smak som overdøyver.

 

 

 

Uansett så er ikkje dette eit stort problem, det verste som skjer er at vinen ikkje blir like god som den kunne blitt dersom den hadde blitt behandla rett.

Samt at dersom vinen startar å ettergjære etter flaskefylling så kan du risikere at vinen blir karbonisert og sprenger av korka slik at det blir søl.

Takk for opplysningene! Jeg har jo tillsatt alt av jærstopp osv, og kullsyren er ristet ut. Så håper jo ikke at dette skal bli noe problem!

Endret av Høyttalernoob
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Husk at du må sleppe til luft for at gjæringsprosessen skal gå ut. Dersom vinen står heilt tett så stoppar gjæringa fordi alt oksygenet er gjort om til CO2, og ikkje fordi gjæra er ferdig å jobbe. Her kan du risikere at gjæringa startar oppigjen når du fyller over til flasker slik at vinen får tilgang til litt oksygen igjen.

 

 

Gjæren trenger ikke oksygen for å forbrenne sukker til alkohol. Den prosessen er anaerob og krever bare glykose. (C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2

 

Gjør kan forbrenne oksygen sammen med sukker, og det gjør den når det er tilgjengelig, som den gjør i begynnelsen av gjæringen. Men da lager den faktisk ikke alkohol heller.

 

Er gjæren i god helse vil vinen gjære helt ut uten mer oksygen enn det er løst opp i vannet man bruker i utgangspunktet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...