Gå til innhold

[Løst] Noen spørsmål om Lærerutdanning


crimot8

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Skal søke skole til våren, og har hele dette og forrige år interessert meg og kikket mye på læreryrket. Jeg er middelmådig på videregående og ligger rundt 4-4,2 i gjennomsnittskarakter. Mine sterkeste fag er Samfunnsfag, Reiseliv og markedsføring (Vgs programfag) og delvis historie.

 

Jeg har kikket litt på lektorutdanning og GLU 5-10 siden jeg ønsker å jobbe med 8-13 trinn uansett hvilken av de jeg velger. Problemet mitt er at i lektorutdanningen skriver mange av man må være spesielt interessert i en av fagene, og har inntrykk av at man virkelig må "BRENNE" for en av disse fagene, i mitt tilfelle er historie det nærmeste jeg kommer av interesse der, men brenner ikke for dette. I GLU så er heller ikke norsk og matte av veldig stor interesse.

 

Derfor hadde det vært supert om noen kunne delt litt erfaringer rundt lærerstudier;

 

- Hvilke skole® oppleves eller er best på lærerutdanning? Har kikket mye på enten Stavanger, Bergen eller Drammen (der jeg er fra) men finnes lite erfaringer, og kjenner ikke så mange som har gått denne retningen før. Da tenker jeg på bosted, økonomi, lærere(spesielt dette) og timeplan.

 

- Hvilke studieretning innenfor lærer tok du? eventuelt kan du anbefale denne, og hvorfor?

 

- Kan man ta GLU uten å måtte ha matte eller ha matte i praksis?

 

- Hvordan er starten av studiene, har hørt mye ymse rundt at man blir kastet ut i praksis uten å få noe læring i faget, og 50% dropper ut ila året fordi det er for vanskelig. 

 

- Anbefaler dere å bli lærer, hvordan er yrket? i forhold til å få seg jobb der man ønsker, arbeidsforhold, mengde og lønn? (lønn er minst viktig)

 

 

annet spørsmål;

 

Har forresten også hørt om en alternativ måte å bli lærer på av en student, men han tok helt andre fag enn meg så det er vanskelig å hente erfaringer fra han.

 

Er det mulig å ta bachelor (eller master, men mest sannsynlig ikke siden det fort blir utrolig mange år) i ett fag jeg virkelig interesserer meg for, f.eks Samfunnsfag og etter bacheloren ta spesialpedagogikk og ett, eller to andre fag og likevel kvalifisere meg som lærer? 

 

Og hvordan er da eventuelt lønn, jobbmuligheter og studieløpet? hvor kan jeg evt gjøre dette? Kan jeg kombinere flere skoler, feks ta 3 år borte og spes ped i drammen osv?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei!

Læreryrket er et flott yrke, og grunnen til at mange faller av i starten (ikke helt 50%) er fordi de finner ut at de ikke har "det" i seg. Lærerutdanning (GLU) kan være beinhard, så du bør søke deg inn på et fagområde du er interessert i.

 

For å ta GLU må du ha matematikk med karakter 4 fra VGS, (jeg hadde ikke kommet inn nå, men mener selv jeg er en ok+ lærer i samfunn - selv om jeg bare har 3 i matematikk). Hvis du tar GLU 5-10 så slipper du unna matematikken, med mindre du velger det da.

 

 

Hovedforskjellen på GLU og lektorutdanning er at på lektorutdanningen blir du spesialisert i ett fag. På GLU får du litt flere fag. GLU skal fra 2017(eller 18) bli utvidet med ett år og også omfatte mastergrad - så begge fører til tittelen lektor.

 

Av studiesteder vil jeg anbefale Bergen, og spesielt HiB. Ikke legg vekt på om lærerne er flinke eller ikke, studentmiljøet har mye å si det også. 

 

Jeg tok den gamle lærerutdanningen, allmennlærer, med vekt på norsk. Med mindre du elsker å pløye gjennom mange dårlige tekster så vil jeg fraråde deg dette på det sterkeste. Utrolig mye vurderingsarbeid, og mye dugnadsarbeid(les:overtid du ikke får penger eller avspasering for).

 

Anbefaler deg egentlig ikke å bli lærer, ikke slik situasjonen er nå. Det er for mye målstyring og papirarbeid sammenlignet med tidligere. Jeg bruker nesten mer tid på å dokumentere at jeg har hatt undervisning, enn å planlegge undervisningen. Samtidig skal alle elevene med ulike bokstaver (ADHD, ADD, autisme, aspegere etc.) være i normalklasse, og det gjør også klassesituasjonen utrolig utfordrende. Elever som har store atferdsvansker blir ikke plassert/tilbudt skoleplass på spesialskoler, enten fordi det ikke er plass, eller fordi kommunen ikke har råd. Det gjør at du må ofre den samtalen med den triste eleven, gang på gang, fordi du er nødt til å drive brannslukking etter eleven som springer rundt i spidermankostyme og samtidig tror hun er batman. 

 

Det er fult mulig å ta ulike bachelorfag eller årsstudium og sette sammen sin egen fagkombinasjon. Feks 60sp drama, 30 sp norsk, 30 naturfag, 60 samfunn og 60 sp med PPU (praktisk pedagogisk utdanning). Da vil du få tittelen adjunkt.

 

Likevel vil jeg fraråde deg på det sterkeste å ta PPU og lektorprogrammet - du blir en mye bedre og tryggere lærer gjennom GLU. Hovedgrunnen er PRAKSIS. I GLU har du mye mer praksis enn lektor, og PPU har bare 12 uker - noe som er ingenting. 

 

Ps. Du kan ikke ta spesped før du har tatt ped.

Lenke til kommentar

Hei,

 

Lærerutdanningen i Norge er fra Høsten 2017 er 5 årig. Dette fører til en mastergrad og du blir lektor. En nyutdannet lektor tjener 480 100 kroner i året (bruttolønn).

 

Det er flere lektorutdanninger (1-7, 5-10) som krever at du har obligatorisk matematikk eksamen. For å bli lærer må du ha norsk, matematikk eller engelsk som ett av fagene dine (30 stp/60 stp).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...