Gå til innhold

Kjøp av stasjonær PC til i underkant av 10k?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Har i lang tid vært en såkalt "laptop-gamer". Eier nå en lenovo gaming laptop, som jeg har vært svært misfornøyd med av flere grunner. Mye av grunnen til at jeg tviholdt på laptop var pga mye reising og mye LAN'ing med kompiser, og med laptop føltes dette lettere.

 

Har nå bestemt meg for å kjøpe meg en stasjonær PC. Har dog ikke så lyst til å sprenge alle sparepengene mine helt, og skulle gjerne sett jeg klarte å holde meg litt under 10k. Bruker for det meste PC til spilling og lignende. Spiller for det meste CSGO, Overwatch og slike spill, men liker også å leke meg litt i mer krevende spill til tider, så ønsker gjerne en PC som kjører de nyeste spillene på høy grafikk.

 

Har vært og sett en del på komplett.no. Virker som om man kjøper ferdigbygd pc og man i tillegg skal ha med skjerm etc så blir det et stykke over 10k om man vil ha en kraftig nok. Har en venn som har sagt seg villig til å bygge for meg, og virker som det er en del billigere å kjøpe "PC i deler" fra nettsiden istedet.

Nå starter vel snart romjulssalget og nyttårssalget, og da er det vel en mulighet for at det kommer et godt tilbud?

 

Jeg har sjekket ut disse to "PC i deler" pakkene:

https://www.komplett.no/product/757284/datautstyr/pc-i-deleroppgradering/pc-i-deler-intel/pc-i-deler-value-gamer-gtx-1060-3gb#

https://www.komplett.no/product/793319/datautstyr/pc-i-deleroppgradering/pc-i-deler-intel/pc-i-deler-mini-itx-gamer#

 

Må innrømme at jeg liker tanken på en MINI-pc, ettersom den ser meget praktisk ut mtp plass og LAN'ing. Disse to pakkene, med en 144hz skjerm, virker som det vil bli like i overkant av 10k. Er disse bra nok for det jeg er ute etter? Hva er fordelene/ulempene med ITX-mini kontra den andre? Kan det eventuelt bli billigere å kjøpe deler seperat? Og isåfall, noen forslag?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Den primære ulempen med ITX er vel plassen du har til rådighet på innsiden. Med en Node 304 får du eksempelvis ikke plass til to skjermkort i SLI. Ikke at du egentlig ønsker SLI i utgangspunktet, og GTX 1060 støtter heller ikke SLI, så... there's that. Du vil kanskje også være litt begrenset ift. hva slags CPU-kjøler du kan putte inn - de mest massive beistene vil kanskje bygge ut såpass mye at de tar borti harddiskbrønnene?

 

Videre medfører dette selvsagt at du begrenser deg til ITX på hovedkortsiden også - selvsagt - ikke bare for maskinen du akter å bygge her og nå, men alle fremtidige oppgraderinger du akter å gjøre i dette kabinettet. Dessuten kommer ITX hovedkort flest kun med to RAM-slots, som effektivt gjør at om du skal gå fra 2x4=8 GB RAM til 16+ GB RAM må du bytte ut brikkene du allerede har siden det ikkeer ledige brønner. ATX hovedkort flest har fire brønner, og så lenge hovedkortet er dual channel er det mest vanlig å la to slots stå ledig når man bygger fra scratch slik at men enkelt og greit bare kan legge til to ekstra brikker senere. Sist men ikke minst: vekten på kabinettene i pakkene du har linket er omtrent den samme. Ja, du vil få en noe mindre "kloss" å drasse på når du skal på LAN, men ettersom kabinettene veier ca. det samme, og det er mer eller mindre samme type komponenter og følgelig trolig omtrentlig samme vekt per komponent enten du går for ATX eller ITX, vil du nok ende opp med en maskin som veier noenlunde likt either way.

 

Med det sagt: ITX-hovedkort passer også inn i ATX-kabinetter, så om du skulle ønske å re-purpose maskinvaren din senere (bygge en server, medie PC osv, etter en fremtidig oppgradering), vil du fint kunne putte ITX-hovedkortet ditt inn i et ATX-kabinett - sånn i fall det skulle bli aktuelt.

 

De to forslagene du har linket har relativt like spesifikasjoner, og virker å være greie kjøp på ditt budsjett. 8 GB RAM bør være tilstrekkelig for mer eller mindre alle spill i dag, men forvent at det kan oppstå et behov for oppgradering i løpet av maskinens levetid. Det er vel egentlig ikke så farlig om du må ta ut 2x4 GB RAM for å få plass til 2x8 GB isteden, for RAM er ikke så fryktelig dyrt. Kitet som følger med i begge maskinene koster 600 kr løst hos Komplett, og 16 GB-varianten av samme type koster i underkant av 1100 kr. Dette kan fort også ha blitt endel rimeligere når behovet for mer RAM først melder seg. DDR4 er også relativt nytt, så om du senere tar ut 2x4 GB for å få inn 2x8 GB, kan du spare på 2x4 GB for å putte det tilbake dersom du re-purposer maskinvaren til f.eks. en mediePC i fremtiden, og sannsynligvis ta med deg 2x8 GB videre i neste oppgradering - ja, jeg liker å tenke langsiktig når det kommer til slike ting ;)

 

240 GB SSD er litt lite. Jeg har selv en 240 GB SSD til kun OS + programvare og en 256 GB SSD til kun spill, og selv da er flesteparten av spillene mine ikke installert på SSD rett og slett fordi det ikke er plass. Eksempelvis tar GTA V alene nesten 70 GB, men GTA V er også et av de spillene som drar minst nytte av å kjøre fra SSD, så det kjører jeg uproblematisk fra en spinndisk. Dette er egentlig et temmelig uproblematisk ankepunkt, for lagringsplass er kanskje det enkleste å legge til - såfremt du har plass og tilkoblinger, og det har du. ITX-kabinettet har 6 skuffer som hver støtter enten 2.5" (SSD) eller 3.5" (spinndisk), mens ATX-kabinettet har 2 stk 2.5" brønner og 4 stk 3.5" brønner. ITX-hovedkortet har 4 stk SATA-porter og en M.2 ("SSD stick"), mens ATX-hovedkortet har 6 stk SATA-porter.

 

Ha i bakhodet at 3 GB VRAM er litt lite. Det er dog plenty for CS:GO og Overwatch, og sikkert tilstrekkelig for de aller fleste av dagens spill. Merk også at 6 GB-varianten av GTX 1060 har flere streamprosessorer og teksturenheter enn 3 GB-varianten, så det er faktisk litt ytelsesforskjell mellom disse to som ikke bare skyldes VRAM-differansen. Tek.no gjorde en test av dette. GTX 1060 er uansett et temmelig habilt kort for 1080p gaming i dag, men for å igjen tenke litt langsiktig vil du nok ønske å oppgradere skjermkort (en gang i fremtiden) før du opplever noe behov for å bytte CPU, uansett hvilket skjermkort du hadde kjøpt i denne omgang.

 

Og det leder meg inn på mitt siste punkt her, nemlig strømforsyning. ITX- og ATX-modellen du linker kommer med hhv. 550 og 500W PSU. Det er tilstrekkelig for disse maskinene, men ikke nødvendigvis for et hvilket som helst skjermkort om f.eks. to år. Skjermkortene i dag er jevnt over endel mindre strømkrevende enn varianter vi så for et par år siden (Sapphire Radeon R9 290 4GB anbefalt PSU 750W, Gainward GTX 770 2GB anbefalt PSU 600W for å ta et par eksempler). For alt vi vet kan det hende du vil trenge en kraftigere strømforsyning ved neste oppgradering, men det er vanskelig å spå. Jeg pleier å ta høyde for slike ting når jeg bygger til meg selv, men det vil være et fordyrende element, og det er langt ifra sikkert at kraftigere strømforsyning vil være noen nødvendighet før den uansett er gammel nok til å kasseres.

 

Helt til slutt vil jeg nevne at både AMD og Intel kommer med nylanseringer på nyåret. Propagandaen tilsier at ihvertfall AMD skal komme med temmelig imponerende forbedringer, og om ikke annet vil det nok ihvertfall bidra til å presse prisene på maskinvaren som allerede er å få tak i. Om det ikke brenner på dass ift. å skaffe seg en ny maskin bør du vurdere å vente til du ser ytelsestester av det nye som kommer.

 

http://www.tek.no/artikler/amds-nyeste-slar-ekstrembrikke-fra-intel/366317

Endret av srbz
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

men liker også å leke meg litt i mer krevende spill til tider, så ønsker gjerne en PC som kjører de nyeste spillene på høy grafikk.

Husk det er en grunn for GTX 1070\GTX 1080 er på markedet.

Men for full HD bør du klare det bra hvis du har i5-6600K eller bedre\overklokket.

 

 

Må innrømme at jeg liker tanken på en MINI-pc, ettersom den ser meget praktisk ut mtp plass og LAN'ing. Disse to pakkene, med en 144hz skjerm, virker som det vil bli like i overkant av 10k. Er disse bra nok for det jeg er ute etter? Hva er fordelene/ulempene med ITX-mini kontra den andre? Kan det eventuelt bli billigere å kjøpe deler seperat? Og isåfall, noen forslag?

Problemet med ITX er du ikke kan ha SLI\Crossfire senere, uansett uaktuelt hvis du skal GTX 1060.

Andre problemet det blir veldig varm med ITX sammenlignet mot ATX.

Hva med spill strømming?

Da kan du ha laptop du strømmer spillene din til slik at pcen funger som server for laptopen.

 

Det er selvsagt billigere å bygge selv, sjekk prisguide.no

Ville ikke gått for det billigste strømforsyningen\hovedkortet hvis du vurder å overklokke.

evga supernova og Z170 hovedkort kanskje?

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Den primære ulempen med ITX er vel plassen du har til rådighet på innsiden. Med en Node 304 får du eksempelvis ikke plass til to skjermkort i SLI. Ikke at du egentlig ønsker SLI i utgangspunktet, og GTX 1060 støtter heller ikke SLI, så... there's that. Du vil kanskje også være litt begrenset ift. hva slags CPU-kjøler du kan putte inn - de mest massive beistene vil kanskje bygge ut såpass mye at de tar borti harddiskbrønnene?

 

Videre medfører dette selvsagt at du begrenser deg til ITX på hovedkortsiden også - selvsagt - ikke bare for maskinen du akter å bygge her og nå, men alle fremtidige oppgraderinger du akter å gjøre i dette kabinettet. Dessuten kommer ITX hovedkort flest kun med to RAM-slots, som effektivt gjør at om du skal gå fra 2x4=8 GB RAM til 16+ GB RAM må du bytte ut brikkene du allerede har siden det ikkeer ledige brønner. ATX hovedkort flest har fire brønner, og så lenge hovedkortet er dual channel er det mest vanlig å la to slots stå ledig når man bygger fra scratch slik at men enkelt og greit bare kan legge til to ekstra brikker senere. Sist men ikke minst: vekten på kabinettene i pakkene du har linket er omtrent den samme. Ja, du vil få en noe mindre "kloss" å drasse på når du skal på LAN, men ettersom kabinettene veier ca. det samme, og det er mer eller mindre samme type komponenter og følgelig trolig omtrentlig samme vekt per komponent enten du går for ATX eller ITX, vil du nok ende opp med en maskin som veier noenlunde likt either way.

 

Med det sagt: ITX-hovedkort passer også inn i ATX-kabinetter, så om du skulle ønske å re-purpose maskinvaren din senere (bygge en server, medie PC osv, etter en fremtidig oppgradering), vil du fint kunne putte ITX-hovedkortet ditt inn i et ATX-kabinett - sånn i fall det skulle bli aktuelt.

 

De to forslagene du har linket har relativt like spesifikasjoner, og virker å være greie kjøp på ditt budsjett. 8 GB RAM bør være tilstrekkelig for mer eller mindre alle spill i dag, men forvent at det kan oppstå et behov for oppgradering i løpet av maskinens levetid. Det er vel egentlig ikke så farlig om du må ta ut 2x4 GB RAM for å få plass til 2x8 GB isteden, for RAM er ikke så fryktelig dyrt. Kitet som følger med i begge maskinene koster 600 kr løst hos Komplett, og 16 GB-varianten av samme type koster i underkant av 1100 kr. Dette kan fort også ha blitt endel rimeligere når behovet for mer RAM først melder seg. DDR4 er også relativt nytt, så om du senere tar ut 2x4 GB for å få inn 2x8 GB, kan du spare på 2x4 GB for å putte det tilbake dersom du re-purposer maskinvaren til f.eks. en mediePC i fremtiden, og sannsynligvis ta med deg 2x8 GB videre i neste oppgradering - ja, jeg liker å tenke langsiktig når det kommer til slike ting ;)

 

240 GB SSD er litt lite. Jeg har selv en 240 GB SSD til kun OS + programvare og en 256 GB SSD til kun spill, og selv da er flesteparten av spillene mine ikke installert på SSD rett og slett fordi det ikke er plass. Eksempelvis tar GTA V alene nesten 70 GB, men GTA V er også et av de spillene som drar minst nytte av å kjøre fra SSD, så det kjører jeg uproblematisk fra en spinndisk. Dette er egentlig et temmelig uproblematisk ankepunkt, for lagringsplass er kanskje det enkleste å legge til - såfremt du har plass og tilkoblinger, og det har du. ITX-kabinettet har 6 skuffer som hver støtter enten 2.5" (SSD) eller 3.5" (spinndisk), mens ATX-kabinettet har 2 stk 2.5" brønner og 4 stk 3.5" brønner. ITX-hovedkortet har 4 stk SATA-porter og en M.2 ("SSD stick"), mens ATX-hovedkortet har 6 stk SATA-porter.

 

Ha i bakhodet at 3 GB VRAM er litt lite. Det er dog plenty for CS:GO og Overwatch, og sikkert tilstrekkelig for de aller fleste av dagens spill. Merk også at 6 GB-varianten av GTX 1060 har flere streamprosessorer og teksturenheter enn 3 GB-varianten, så det er faktisk litt ytelsesforskjell mellom disse to som ikke bare skyldes VRAM-differansen. Tek.no gjorde en test av dette. GTX 1060 er uansett et temmelig habilt kort for 1080p gaming i dag, men for å igjen tenke litt langsiktig vil du nok ønske å oppgradere skjermkort (en gang i fremtiden) før du opplever noe behov for å bytte CPU, uansett hvilket skjermkort du hadde kjøpt i denne omgang.

 

Og det leder meg inn på mitt siste punkt her, nemlig strømforsyning. ITX- og ATX-modellen du linker kommer med hhv. 550 og 500W PSU. Det er tilstrekkelig for disse maskinene, men ikke nødvendigvis for et hvilket som helst skjermkort om f.eks. to år. Skjermkortene i dag er jevnt over endel mindre strømkrevende enn varianter vi så for et par år siden (Sapphire Radeon R9 290 4GB anbefalt PSU 750W, Gainward GTX 770 2GB anbefalt PSU 600W for å ta et par eksempler). For alt vi vet kan det hende du vil trenge en kraftigere strømforsyning ved neste oppgradering, men det er vanskelig å spå. Jeg pleier å ta høyde for slike ting når jeg bygger til meg selv, men det vil være et fordyrende element, og det er langt ifra sikkert at kraftigere strømforsyning vil være noen nødvendighet før den uansett er gammel nok til å kasseres.

 

Helt til slutt vil jeg nevne at både AMD og Intel kommer med nylanseringer på nyåret. Propagandaen tilsier at ihvertfall AMD skal komme med temmelig imponerende forbedringer, og om ikke annet vil det nok ihvertfall bidra til å presse prisene på maskinvaren som allerede er å få tak i. Om det ikke brenner på dass ift. å skaffe seg en ny maskin bør du vurdere å vente til du ser ytelsestester av det nye som kommer.

 

http://www.tek.no/artikler/amds-nyeste-slar-ekstrembrikke-fra-intel/366317

 

Tusen takk for et veldig oppklarende og utfyllende svar!

Lenke til kommentar

Hvis du vil ha en ferdigbygd, så har NetOnNet tilbud på en med samme spec som de to "pc i deler" fra Komplett, men med DVD, trådløst nettverk og Windows 10 til 7.990,-

 

Acer Predator G3-710 (DG.B1PEQ.083)

https://www.netonnet.no/art/data-og-nettbrett/stasjonar-data/datamaskin/acer-predator-g3-710-dg-b1peq-083/238727.11066/

 

De har også tilbud på en 24" 144Hz skjerm, til 1.990,-

Skal du ha en som er bedre, må du opp på 3.000,-

 

AOC G2460PF

https://www.netonnet.no/art/data-og-nettbrett/pc-skjerm/23-24-tommer-skjerm/aoc-g2460pf/220395.10992/

 

Da blir det ganske nøyaktig 10.000,-

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...