Gå til innhold

Romfart og astronomi - diskusjon, nyheter og annet som opptar deg


Enceladus

Anbefalte innlegg

Håper det bare er en bagatell og at de er i gang igjen snarlig. Ikke at det sånn egentlig er noen konkuranse med SLS da... bare litt ;) Bittelitt konkurranse.

Om ikke annet så er det spennende å følge med på denne fantastiske galskapen live! Jeg satt å så på i går kveld da det skjedde på Nasa Space Flight.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
10 hours ago, Simen1 said:

Pressekonferansen var bare fjas, men NASA har lagt ut bildet av SMACS 0723 i full oppløsning her.

De beste bildene fra før JWST, av de fem målene er samlet her, så man har noe å sammenligne med. Hint, det trengs ikke mye sammenligning for å se at JWST er en helt annen liga enn Hubble.

Hubble ultra deep field - etter 552 timer eksponering

  Reveal hidden contents

JWST etter 12,5 timer eksponering

  Reveal hidden contents

Side ved side-sammenligning fra et lite område i bildene. Fortsatt Hubble 552 timer vs JWST 12,5 timer.

  Hide contents

2111685423_smacs0723-73cr3.png.eb12ace1c0467748fe702e473617a6b7.png2105665439_JWSTSMACS0723_cr.jpg.20d992aa7a7719fae4b4000a91e8ec9b.jpg

 

Bumper denne!

Fortjener å være med på neste side :)

Endret av Enceladus
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (På 12.7.2022 den 0.57):

Hubble ultra deep field - etter 552 timer eksponering

JWST etter 12,5 timer eksponering

Jeg må bare bumpe denne. Merk at JWST kan ta 44 fantastiske bilder på samme tid som Hubble bruker på ett bilde av MYE dårligere kvalitet. Samtidig trenger ikke JWST å bry seg med at jorda går i "bane rundt teleskopet" og kommer i veien for utsikten. Vi kan altså forvente fantastiske biler på løpende bånd her. JWST gjør mye mer på ett år enn det Hubble har gjort i alle sine 32 leveår til sammen. Blant annet er nye infrarøde bilder av Jupiter er ventet publisert allerede denne uka. Edit: Der var de klare.

Endret av Simen1
  • Liker 6
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Risikoen er riktignok lav siden det meste av planeten er hav og folk klumper seg sammen i byer på landområdene. Dermed er store deler av planetens areal i praksis ubebodd. Raketten består av tanker uten varmeskjold, sannsynligvis laget av aluminium. Dette brenner raskt opp i atmosfæren. Det er nok i hovedsak rakettmotorene som er såpass massive og varmebestandige at de kan overleve fallet. Om jeg har googlet rett så er det snakk om en core stage med 2 stk YF-77 motorer som skal falle. Jeg har ikke funnet vekta til motorene men vil anta de veier rundt 3 tonn hver.

https://www.thestar.com.my/aseanplus/aseanplus-news/2021/05/06/us-keeps-close-watch-on-chinese-long-march-rocket-debris-expects-re-entry-on-saturday

https://www.popsci.com/china-launches-largest-rocket-long-march-5/

Edit: Risikoen er beregnet til 10% sannsynlighet for at noen dør i forbindelse med fallende romskrot i løpet av de neste 10 årene. Eller sagt på en annen måte: Med nåværende risiko så estimeres det étt -1- dødsfall per århundre. Selv om det fremstilles som dårlig Kinesisk moral så mener jeg det er sterkt overdrevet og søkt. Til sammenligning har det dødd et hundretalls mennesker på bakken de siste hundre årene, av fly som har styrtet på de. For ikke å snakke om antall uskyldige myke trafikkanter som dør i trafikken årlig. Fallende raketter er mildt sagt et mikroskopisk problem.

 

Endret av Simen1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (På 14.7.2022 den 16.17):

JWST gjør mye mer på ett år enn det Hubble har gjort i alle sine 32 leveår til sammen

Det slår meg at en burde tatt litt større risiko rundt JWST, og fremskyndet oppskytningen betydelig. Det hadde nok lønt seg å ta større risiko, når forbedringen er så enorm. 

 

Vil hubble fortsatt være i drift? 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Dette er ganske fantastisk! For et lykketreff at temperaturen ligger på stabile 17 C

Quote

Lava Tubes on the Moon Maintain Comfortable Room Temperatures Inside

https://www.universetoday.com/156932/lava-tubes-on-the-moon-maintain-comfortable-room-temperatures-inside/

Hvis vi skal sette opp baser på Månen så må det jo bli i disse lavahulene. Og de må utforskes snarest! Jeg vil se mer!  Det er litt som når man finner en hule i Minecraft; utforskertrangen tar overhånd og man må ned å se 😁 Forhåpentligvis er det ingen creepers på månen da :p

1141386759_MareTranquillitatisPitCrater.thumb.jpg.f3ad9ceac0fab05ed6b31de2d4252089.jpg

Quote

A spectacular high sun view of a pit crater in Mare Tranquillitatis as seen by the Lunar Reconnaissance Orbiter, revealing boulders on an otherwise smooth floor. Scientists estimate the depth to be a bit over 328 feet (100 meters), with width which ranging from 328 to 377 feet (100 to 115 meters) across.

https://moon.nasa.gov/resources/20/lunar-pits/

Endret av Enceladus
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det virker som en total svindel og kun fisking etter views. Ingen av de seriøse astronomi-sidene jeg frekventerer nevner noe om det samme og han som har den daterte videoen har visst lagt ut akkurat samme video flere ganger tidligere med andre datoer. I tillegg så er det en tydelig oppkonstruert animasjon. Ingen teleskoper har mulighet for en live-stream med den oppløsninga der.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

@Jarmo

Enig med Simen1. Svindel. Disse dukker opp i youtube feeden min med jevne mellomrom. Se første post på forrige side for noen eksempler som jeg tok en skjermdump av her forleden om James Webb Teleskopet. En annen gjenganger er fake livestreams med SpaceX, Elon Musk osv.. Jeg rapporterer de til youtube når jeg ser dem.

 

Endret av Enceladus
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Enceladus skrev (2 timer siden):

@Jarmo

Enig med Simen1. Svindel. Disse dukker opp i youtube feeden min med jevne mellomrom. Se første post på forrige side for noen eksempler som jeg tok en skjermdump av her forleden om James Webb Teleskopet. En annen gjenganger er fake livestreams med SpaceX, Elon Musk osv.. Jeg rapporterer de til youtube når jeg ser dem.

 

Nå er det masse sånn drit på YouTube..

Lenke til kommentar

Har vært en del testing de siste dagene. I går var det static fire på booster og Starship. Så det kan jo se lyst ut nå for en oppskytning om ikke alt for lenge. Men kanskje ikke denne måneden da, gjenstår vel noe greier enda, bla. mangler de vel en endelig godkjennelse fra myndighetene. Og så var det et lite uhell med tårnet for noen dager siden, de trenger vel den for å løfte Starship opp på booster? Eller er kranen høy nok til å gjøre jobben?

Quote

SpaceX breathes fire in South Texas for the first time in 2022

Two test firings on Tuesday bring the company closer to a Starship orbital flight.

https://arstechnica.com/science/2022/08/spacex-breathes-fire-in-south-texas-for-the-first-time-in-2022/

Endret av Enceladus
  • Liker 1
Lenke til kommentar
43 minutes ago, Enceladus said:

Og så var det et lite uhell med tårnet for noen dager siden, de trenger vel dem for å løfte Starship opp på booster? Eller er kranen høy nok til å gjøre jobben?

Kranen er ikke høy nok. De hadde en innleid kran tidligere som var høy nok, men den ble demontert når de mottok sin egen litt mindre kran. Altså tårnet må fikses, men tviler på at det er en stor jobb. Det kan være så enkelt som å bytte en hydraulikk-slange.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
18 minutes ago, Sjørøver said:

Hadde vært bra om en kunne sendt kraften til østeuropa. 

Noen som kan kommentere hvor realistisk det som blir nevnt på bildet er? 

Det er ingen åpenbare showstoppere. Og det er nok det beste forslaget hittil på hvordan man kan dra til Mars for å bli. Ikke bare for dyre ekspedisjoner.

Man kan si det blir mer og mer realistisk for hver dag som går, ettersom SpaceX fortsetter arbeidet på Starship, men mye arbeid gjenstår.

Man kan nok si at Starship også er det beste håpet for å kunne lage solkraftanlegg for å forsyne jorden i rommet. Eksisterende raketter er dessverre for dyre. Selv Falcon 9/Heavy.

Endret av Espen Hugaas Andersen
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (12 timer siden):

Antagelig lite. Det er nok en grunn til at ordet kostnadseffektivt ikke er nevnt på sidene. Det virker som verdens dyreste måte å lage strøm på.

Det nevnes i materialet laget av de to konsulentselskapene. Pris per MWh er estimert til ca 69 euro, altså under en krone per kWh. Det er en ganske god pris for Europa generelt. 

Prosjektet virker dyrt og det er nok en del utfordringer, men for meg fremstår det som gjennomførbart. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...