Gå til innhold

Romfart og astronomi - diskusjon, nyheter og annet som opptar deg


Enceladus

Anbefalte innlegg

14 hours ago, Delvis said:

"Teleskopet" har jeg notert på skrivebord-kalenderen min i dag.

Husker at det ble sendt opp et nytt teleskop, og da skal det vel ha ankommet dit det skal i dag.  

James Webb teleskopet ja. Alt har gått som planlagt :) Og så vidt jeg vet er det ikke noe spesielt som skal skje i dag eller i Juni. Men i følge Nasa så slippes de første bildene i Juli:

Quote

NASA’s James Webb Space Telescope, a partnership with ESA (European Space Agency) and the Canadian Space Agency (CSA), will release its first full-color images and spectroscopic data on July 12, 2022

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/first-images-from-nasa-s-webb-space-telescope-coming-soon

 

Men for guds skyld ikke tro på clickbate du ser på youtube. Her er de første treffene hvis du søker på James Webb :p SHOCKING! haha!

1751047632_JamesWebbSHOCKING.thumb.png.741dc083caf910da76d928d083529a4b.png

 

Her er en bedre video som ble sluppet i dag:

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis man kunne konstruert et romteleskop med høy romlig oppløsning på bekostning av spektral oppløsning, hvilken del av spekteret burde man valgt? Kanskje hydrogen alpha 656nm?

Construction-of-Fresnel-zone-plate-adapted-from-7_ppm.png.368424266305bee57d91d42bc420b9c4.png

Litt mer detaljer: Jeg ser for meg et romteleskop med en enorm tynn folie som benytter freznel sone plate-prinsippet (eller lignende metalinse) i stedet for speil, men som må begrenses med et smalt bølgelengdefilter for å oppnå høy oppløsning. Målet med høyoppløsnings-teleskopet er å avdekke detaljer på de tilsynelatende største stjernene og eksoplanetene (vinkeldiameter sett fra oss). Da tenker jeg spesielt på dimmingen av Betelgeuse og reflektert lys fra de største eksoplanetene rundt våre nærmeste nabostjerner og reflektert lys fra måner i ytre deler av vårt solsystem. Det er sikkert fristende å svare infrarødt, men jeg ser for meg silisiumbasert sensor (300-1100 nm) og Abbes diffraksjonsbegrensning favoriserer korte bølgelengder når målet er høyest mulig oppløsning. Radioteleskop kan ha enorm diameter og oppløsning via interferometri, men det bølgelengdeområdet sier meg mye mindre enn en visuell bølgelengde.

318542499_Freznelsoneplatetelescope.jpg.bac5550f523ccb6625bc1cc7dc70ebb7.jpg

Endret av Simen1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Flin skrev (4 minutter siden):

Du må også ta høyde for hvilke bølgelengder de objektene du vil se på sender ut mest lys i.

Ja, jeg klar over det, men konseptets kjerne er høy oppløsning så dyp IR (emmisjon fra eksoplaneter) er ganske utelukket. Da får man heller satse på reflektert lys og okkultasjoner, om eksoplaneter skal være med i konseptet i det hele tatt. Det er fullt mulig å utelukke eksoplaneter fra scopet. Å studere stjerner som Betelgeuse er også svært interessant. Vårt solsystem inneholder bare ett eksemplar av en stjerne og det er den eneste stjerna som har vært observert med nevneverdig oppløsning. Vi har derimot 8 planeter og en hel masse dvergplaneter og måner som har vært observert med høy oppløsning så jeg vil si det er viktigere å få økt antall stjerner med høyoppløste bildestudier. Med høyoppløst mener jeg mye bedre enn i dag, alt etter hva man får til med f.eks et 1 km teleskop.

Med et så stort areal for lysinnsamling vil det bli svært mange fotoner å ta av, så eksponeringene kan bli rimelig korte, selv om transmisjonsraten er uhørt lav i forhold til speil. Det kan også utnyttes til å fotografere lyssvake stjernetåker med liten vinkeldiameter, objekter i det ytre solsystem, okkulsjoner av stjerner i nabolaget, nærliggende galakser, supernovaer og sikkert mye annet gøy.

Lenke til kommentar

FAA har gitt SpaceX godkjenning for å skyte opp Starship fra Boca Chica. Det gjenstår fortsatt å søke om oppskytningstillatelse for den spesifikke raketten de bygger nå, og en del tester og slikt, men det kan være at første oppskytning kan skje i august!

https://www.faa.gov/space/stakeholder_engagement/spacex_starship

Nå har det vært stille lenge, så det blir spennende å se hva som skjer i de nærmeste ukene og månedene.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvor mange oppskytninger av Starship kan gjøres fra Starbase Boca Chica nå med FFA sin godkjennelse vs. Cape Canaveral i Florida? Har SpaceX tillatelse til daglige oppskytninger i Florida?

Hvis Starship systemet skal fungere som planlagt med tiden så må de vel presse på for så mange oppskytninger og landinger som mulig, helst flere ganger daglig?

Lenke til kommentar

Mener det er tillatelse for fem operasjonelle oppskytninger per år fra Boca Chica, mens det er ingen fast grense ved pad 39A i Florida. Aktiviteten i Florida begrenses en del av at andre raketter skal skytes opp. Men det er nok fint mulig for SpaceX å få prioritet i kanskje 100 dager i året, så da er kanskje spørsmålet - hvor mange oppskytninger ville SpaceX klare å presse inn på 100 dager? Om vi sier det er 30 dager med dårlig vær på de tildelte dagene, og de klarer 2 oppskytninger per dag, så er det 140 oppskytninger per år.

Man kan kanskje forvente at SpaceX nå også setter i gang prosessen med å gjennomføre en full EA i Boca Chica, for å øke antall oppskytninger til titalls/hundretalls. Men dette er noe som vi ta noen år, i så fall. Det vil hjelpe å kunne vise til at det er gjennomført en del oppskytninger av Starship uten at miljøet er påført nevneverdig skader. Så det er viktig å få satt i gang med oppskytninger.

En stor fordel i Boca Chica vil være at de ikke må sloss med Blue Origin, Astra, ULA, Boeing/NASA, mf om prioritet.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Begynner å bli mer synlig aktivitet nå og fremover hvor de forbereder til den første orbital testen.

Spennende tider foran oss!

Gleder meg veldig til en ny aktiv periode med test oppskytninger av Starship og denne gangen med super heavy booster! Dette har jeg savnet!

Det blir helt rått å følge med på!

 

Så hvem skytes opp først tror dere? Starship med Super Heavy eller SLS? 😁

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Pressekonferansen var bare fjas, men NASA har lagt ut bildet av SMACS 0723 i full oppløsning her.

De beste bildene fra før JWST, av de fem målene er samlet her, så man har noe å sammenligne med. Hint, det trengs ikke mye sammenligning for å se at JWST er en helt annen liga enn Hubble.

Hubble ultra deep field - etter 552 timer eksponering

JWST etter 12,5 timer eksponering

Side ved side-sammenligning fra et lite område i bildene. Fortsatt Hubble 552 timer vs JWST 12,5 timer.

Spoiler

2111685423_smacs0723-73cr3.png.eb12ace1c0467748fe702e473617a6b7.png2105665439_JWSTSMACS0723_cr.jpg.20d992aa7a7719fae4b4000a91e8ec9b.jpg

Som å oppgradere fra VHS og CRT til UHD og OLED! :D

 

Endret av Simen1
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 minute ago, Enceladus said:

I andre nyheter så har det vært en uheldig hendelse med en test ved Starbase i Boca Chica. Oh well... Jeg regner med at SLS blir først opp da :p

Foreløpig usikkert om det får noen konsekvenser. Det var detonasjon av noe metan under boosteren. Det er mulig overtrykket ikke var verre enn at ting kan fikses/inspiseres på noen dager.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...