Gå til innhold

Romfart og astronomi - diskusjon, nyheter og annet som opptar deg


Enceladus

Anbefalte innlegg

Det ser ut til at det blir forsøk på oppskytning i dag igjen, og de har også det formelle på plass for å prøve i morgen også. Antar det blir stream her, når det nærmer seg: https://www.spacex.com/vehicles/starship/

Det store spørsmålet blir været. Det ser ut som det skal være en del skyer både i dag og i morgen.

Oppskytningsmuligheten til SpaceX starter forresten 16:00 norsk tid, så det blir *tidligst* oppskytning rundt kl 17:00.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så langt jeg har forstått det nå så venter vi på en godkjenning fra FAA (federal aviation administration) før SN Nein ( :p ) kan sendes opp. Nøyaktig hva som er problemet vites ikke sikkert. Det spekuleres i mye forskjellig: https://arstechnica.com/science/2021/01/whats-really-going-on-with-elon-musk-the-faa-and-starship/

Akkurat nå begynner det nærmest å hope seg opp med Starships på oppskytningsstedet som er litt av et syn!

 

1958192222_currentstatusofSpaceXsStarshipSuperheavyprototypes.thumb.jpg.693bdbf1166c0fea37a1be66760779b8.jpg

 

 

Endret av Enceladus
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Situasjonen med FAA er trolig noe byråkratisk tull, som vi får håpe at fikses opp i snart.

Det mest sannsynlige jeg har hørt er at bytte av Raptor-motorer regnes som en stor modifikasjon på raketten og da må man søke på nytt eller få en modifikasjon av den eksisterende lisensen. Det kan altså være så enkelt som at det skulle stått f.eks SN51 i stedet for f.eks SN47 på et dokument.

Endret av Espen Hugaas Andersen
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Flin said:

Når man skyter enorme raketter ut i bane rundt planeten så er det kanskje greit å være nøye? 

Greit å være nøye i forhold til sikkerhet, men det bør være innenfor å bytte deler som er tilnærmet identiske, uten at man må igjennom en byråkratisk hinderløype.

Tenker det er naturlig med rammelisenser. F.eks at SpaceX får tillatelse til å skyte opp inntil 10 stk Starship innefor sånn og sånn tidsperiode, med maks så og så mye drivstoff, og det og det spesifikke flukttermineringssystemet. Og så kan SpaceX styre skuta deretter, med FAA som inspiserende organ for å se at ting gjøres som avtalt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Deimos_Anomaly said:

Stenging av luftrommet må nødvendigvis gjøres per oppskyting og ikke generelt for flere oppskytinger med foreløpig ukjente tidspunkt. Det er ikke noe SpaceX kan styre selv.

Man snakker om to forskjellige ting her. Stengning av luftrommet gjøres av FAA Air Traffic Organization, om jeg ikke tar feil, mens tillatelse for oppskytning gis av FAA Commercial Space Transportation.

Det å stenge luftrommet ser ut til å gå ganske greit - SpaceX har ikke hatt noe problem med dette. Det er det å få tillatelsene til å benytte seg av det avstengte luftrommet til en testoppskytning som har vært problematisk.

Lenke til kommentar

To SpaceX oppskytninger i dag av Starlink satellitter.

Så rundt 120 starlink satellitter da tilsammen som skal opp? Pluss minus noen ekstra rideshare satellitter for andre kunder regner jeg med?

Og enda skal det opp 2 stykk til i februar også med Starlink. Helt vilt dette!

https://www.reddit.com/r/SpaceX/wiki/launches/manifest

Endret av Enceladus
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Den første oppskytningen gikk fint, så da var det 60 satellitter til i bane.

Den andre oppskytningen er utsatt til i morgen.

De har det travelt, ja. I slutten av fjoråret hørte jeg at de hadde så mye Starlink-satellitter klar til oppskytning at de ikke visste helt hvor de skulle gjøre av alle sammen. Det beste er vel om de klarer få opp takten i oppskytninger. I fjor klarte de 26 oppskytninger totalt. I år har de foreløpig planlagt 45 oppskytninger. Det er ca like mange som SpaceX skjøt opp i perioden 2010-2017 til sammen, og mer enn de skjøt opp i 2019 og 2020 til sammen. Forhåpentligvis blir det et år med mye godt vær. Men det blir kanskje også vanligere å ha to raketter klar til oppskytning, og så med en gang været samarbeider så blir det to oppskytninger på rappen. Kan vel heller ikke utelukke at de kan ha tre raketter klar, to i Florida og en ved Vandenberg i California. Men de har vel fortsatt bare to landingsflåter, så da må en returnere til land, eller gå i havet.

Det er også litt viktig at landingene går bra. Om de mister et første trinn så kan det påvirke takten. Dette er trolig også året da en rakett klarer 10 oppskytninger for første gang, som er designmålet. Vi får se om gjenbruken fortsetter utover det.

Over på noe helt annet, nå er det 2 uker til Perseverance lander på mars. Det blir spennende!

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det er kanskje oppdaget en planet rundt Cen A i Alpha Centauri trippelstjerne systemet:

Quote

Still, and again I emphasize this, they can't be sure it's a planet, or even real. I'll note that there was a brief flurry of excitement over the discovery of a possible planet orbiting α Cen a few years back but it was later retracted.

But if it is a planet, given its brightness it fits with a planet between 3–11 times the diameter of Earth orbiting the star at about 165 million kilometers, 1.1 times Earths distance from the Sun. That's right in the star's habitable zone (closer to the inner edge, but still). Previous observations indicate no planet more than about 7 times Earth's width should exist there, so it's likely (again if real) to be a planet around the size of Neptune or so.

https://www.syfy.com/syfywire/have-astronomers-finally-found-a-planet-around-alpha-centauri-maaaaaaaaaybe

 

Tidligere er det funnet to 2 planter rundt Proxima Centauri som er den av stjernene som er nærmest oss.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det blir så sykt spennende i kveld med landingen til Perseverance! 😃

Denne videoen av en tidligere NASA ansatt som arbeidet med den forrige Curiosity roveren gir et bra overblikk på alt som skjer i kveld. Anbefales!

 

Livestream starter kl. 20:15 I kveld:

Den entrer atmosfæren kl. 21:48

Landing skjer kl. 21:55

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...