Gå til innhold

Romfart og astronomi - diskusjon, nyheter og annet som opptar deg


Enceladus

Anbefalte innlegg

Det er er snakk om en høy sigma oppdagelse av stoffet Fosfin i atmosfæren til Venus. Det er snakk om spektroskopiske målinger gjort med to uavhengige instrumenter. Fosfin absorbere lys med bølgelengde 1.123 mm, som ligger i radio båndet, og hvis man analyserer lyset fra Venus ser man at det er mindre lys akkurat rundt den bølgelengden. 

Fosfin viser seg å være et interessant stoff fordi man ikke forventer at det skal bli produsert, i nevene verdige mengder, på Venus. Det er et stoff som på Jorda kun produseres av levende organismer. Mennesker produserer det i laboratorier og bakterier kan produsere stoffet i oksygen fattige omgivelser (tror jeg). Forskerne har beregnet hvor mye fosfin som kan produseres av andre, ikke organiske, kilder på Venus og fant at disse kildene ikke kan produsere nok av stoffet til å forklare observasjonene. 

Det må enten finnes en produksjons-kanal som ikke forskeren kjenner til, noe som i seg selv er interessant, eller så må det finnes liv på Venus. Det er mye svovelsyre og andre farlige kjemikaller i atmosfæren til Venus og det er vanskelig å se for seg at det skal finnes liv der, men det har blitt foreslått av blant annet Carl Sagen. 

Min mening: Dette er utrolig kule nyheter. Jeg håper virkelig det er liv der, selvfølgelig er det mulig at det finnes noen kilder av fosfin som vi ikke kjenner til. Jeg er forsiktig optimist for dette. Jeg håper det er liv, men jeg blir ikke overrasket hvis fosfinen stammer fra noe annet. 
 

https://forskning.no/romfart/forskere-finner-en-uforklarlig-gass-i-atmosfaeren-til-venus-pa-jorda-knyttes-gassen-til-liv/1741826

Endret av Flin
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jepp. Jeg kan ikke huske sist jeg var så hypet for noe (og er ikke forberedt på å bli skuffet), dette er potensielt historiens største nyhet? Hvis liv overlever på Venus øker det nok og sjansen for at liv overlever andre steder. Det vil være enda mer spennende å finne ut om eventuelt liv på Venus har samme opphav som livet her på jorden. Begge deler vil være interessant, men dersom liv har oppstått på to steder i solsystemet vårt helt uavhengig av hverandre, så betyr det at universet er fullt av liv. Som igjen fører til spørsmålet om hvorfor vi ikke har hørt lyd fra andre ennå..

  • Liker 2
Lenke til kommentar
15 minutes ago, SeaLion said:

Selv om gassen skulle skyldes mikrober vil det være ekstremt vanskelig å påvise mikrobene. De få sondene som er sendt til Venus har sluttet å virke etter få minutter, noen har sluttet å fungere før de rakk å lande.

Skulle vel være betydelig greiere å få en sonde til atmosfæren enn på overflaten? Har jo lenge vært snakket om svevende baser for mennesker der på grunn av de gode forholdene noe å 60km opp.

Venera 13 greide seg i mer enn noen få minutter på overflaten ;) Men jo ganske harde forhold der!

Quote

The lander functioned for at least 127 minutes (the planned design life was 32 minutes) in an environment with a temperature of 457 °C (855 °F) and a pressure of 89 Earth atmospheres (9.0 MPa).

https://en.wikipedia.org/wiki/Venera_13

BIlde fra sonden:

venera 13.jpg

Endret av Enceladus
  • Liker 3
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Simen1 said:

Hvis det oppdages bakterier der så vil det sette en helt ny standard for hva som kan kalles ekstremofile bakterier. De jordiske kan vel døpes om til litt-utenom-det-vanlige-bakterier.

Varme skyer av 90% svovelsyre er ikke bare bare hverken for levende organismer, ballonger eller elektronikk.

De er heldigvis ikke så varme. Bare omkring 30C, slik jeg skjønte det. Så lenge man lager sonden av materialer som tåler syre (og man kan jo oppbevare syre i diverse beholdere), så bør det gå tålelig greit.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Rocket Lab's plan to search for life on Venus in 2023 just got more exciting

Sitat

 

The 2023 life-hunting mission will be just the beginning, if all goes according to plan.

The California-based company aims to launch a private Venus mission in 2023 to hunt for signs of life in the clouds where scientists just spotted the possible biosignature gas phosphine. But that landmark effort will be just the beginning, if all goes according to plan.

"We don't want to do one mission — we want to do many, many missions there," Rocket Lab founder and CEO Peter Beck told Space.com Monday (Sept. 14), hours after scientists unveiled the Venus phosphine discovery. 

https://www.space.com/rocket-lab-venus-life-hunting-mission.html

 

Inderne utvikler jo en sonde som skal gå i bane og studere overflaten og atmosfæren til Venus, med foreløpig planlagt oppskyting i 2023 hvis ting går etter planen.

Kan det kanskje bli et slags kappløp til Venus nå?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Romsnakk på Mellom Himmel og Jord i dag på NRK P1:

https://radio.nrk.no/serie/mellom-himmel-og-jord/DMTL04003820

Quote

gjelder menneskerettighetene på Mars? Hvis deler av menneskeheten melder flytting til den røde planeten, hvem er det som skal bestemme der? Og hvorfor bruke store ressurser på forskning i rommet, når vi har så mye å ta tak i på jorda?

Kan høres live på spilleren nå hvis man spoler litt tilbake eller i opptak fra linken over når det publiseres senere i dag.

Endret av Enceladus
  • Liker 1
Lenke til kommentar

I dag har NASA sluppet The Artemis Plan!

NASA Publishes Artemis Plan to Land First Woman, Next Man on Moon in 2024
https://www.nasa.gov/press-release/nasa-publishes-artemis-plan-to-land-first-woman-next-man-on-moon-in-2024/

Tidslinjen er fortsatt planlagt bemannet landing på månens sørpol i 2024, men trenger da godkjenning om penger fra kongressen ganske fort for å opprettholde det skjemaet. Huset, styrt av demokratene er det ikke mye tvil rundt, men det er mer usikkert hva republikanerne i senatet vil gjøre.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Finnes mye snakk om gruvedrift på asteroider, hvorfor satses det ikke på dette idag? Alle prosjekt starter i det små og selv om det tar 50-200 år å utvikle tilstrekkelig teknologi må det da til slutt bli lukrativt.

Norges oljeindustri ligger for døden og vi trenger noe nytt som ikke går ut på å spare penger til å betale pensjonister mens oljefondet stadig krymper.

Endret av Nwader
  • Liker 1
Lenke til kommentar

NASA melder om nærpassering i dag.
Asteroiden skal visstnok passere nærme nok til at banen dens påvirkes av passeringen, illustrert i gifen nedenfor:

Spoiler

2020SW.gif


School Bus-Size Asteroid to Safely Zoom Past Earth
https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7752
This illustration shows a near-Earth asteroid

"A small near-Earth asteroid (or NEA) will briefly visit Earth's neighborhood on Thursday, Sept. 24, zooming past at a distance of about 13,000 miles (22,000 kilometers) above our planet's surface. The asteroid will make its close approach below the ring of geostationary satellites orbiting about 22,000 miles (36,000 kilometers) away from Earth.
Based on its brightness, scientists estimate that 2020 SW is roughly 15 to 30 feet (5 to 10 meters) wide - or about the size of a small school bus. Although it's not on an impact trajectory with Earth, if it were, the space rock would almost certainly break up high in the atmosphere, becoming a bright meteor known as a fireball.
"

Utdrag fra kilde: https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7752

  • Liker 3
Lenke til kommentar
21 hours ago, Nwader said:

Finnes mye snakk om gruvedrift på asteroider, hvorfor satses det ikke på dette idag? Alle prosjekt starter i det små og selv om det tar 50-200 år å utvikle tilstrekkelig teknologi må det da til slutt bli lukrativt.

Norges oljeindustri ligger for døden og vi trenger noe nytt som ikke går ut på å spare penger til å betale pensjonister mens oljefondet stadig krymper.

 

Det eksisterer bortimot ingen infrastruktur i rommet akkurat nå og da er det ingen etterspørsel etter ressursene som er mulig å hente ut der. Det nytter vel heller ikke å sende noen av ressursene ned til jorden da det koster for mye og kan føre til inflasjon i det eksisterende markedet.


Til nå har det også vært enormt dyrt å sende opp utstyr til rommet og i praksis har det bare vært større stater som har hatt denne muligheten. Og så er det utfordringer med rettigheter og frykt for at massive asteroider vi tauer til jordbane kan brukes som våpen.


Men regelverket arbeides det med akkurat nå og noen brikker har begynt å falle på plass som rettigheter til det man utvinner og incentiver for å hente ut ressursene.


Det hjelper også veldig at private aktører har kommet mer på banen og nå presser kostnadene med frakt ned og innovasjon opp. Om SpaceX lykkes med to av sine megaprosjekter (Starship og Starlink) som pågår akkurat nå så tror jeg vi kan forvente en aldri så liten revolusjon i romfarten :)

 

 

Endret av Enceladus
Lenke til kommentar

Tidligere i tråden snakket vi litt om kommunikasjon over lange avstander i rommet. Jeg kom over et "papir" som hevder at de klarer å oppnå en båndbredde på 10 Gbps med 1 bit per foton.

https://www.nature.com/articles/s41377-020-00389-2

https://news.cision.com/chalmers/r/the-most-sensitive-optical-receivers-yet-for-space-communications,c3208049

https://image-sensors-world.blogspot.com/2020/10/10gbps-transmission-with-1-photon-per.html

Et par slides derfra:

a021a730b3cae7a0_800x800ar.jpg.7ff57086e0fdd01d5b39826d796d3830.jpg41377_2020_389_Fig3_HTML.png.d2fa66e1166ebe628b7d7d5bda9495ce.png

Så er det selvsagt en haug med triks for å øke antall signalbærende fotoner som går fra sender til mottaker.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...