Gå til innhold

Romfart og astronomi - diskusjon, nyheter og annet som opptar deg


Enceladus

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg sov. Men det så ut som en ganske perfekt gjennomføring. Videoen til SpaceX er nok den beste videoen:

(Litt skader på rampen, og så ut som en bitteliten brann på motoren, men det kan sikkert fikses på en dag. Mulig de bytter motoren til en av de andre som de har på lur før neste flygning.)

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Flere medier melder at NASA varsler om nær passering av en asteroide ved starten av november.
I amerikanske medier vinkles det delvis i retning av at dette var det eneste som mangler i 2020. Pandemi, økonimisk nedgang, uroligheter, morderveps, skogbranner, to samtidige orkaner i gulfen, og nå altså en asteroide.
 

Is Earth really in danger of an asteroid impact in November? Here’s what we know
https://www.click2houston.com/news/local/2020/08/21/is-earth-really-in-danger-of-an-asteroid-impact-in-november-heres-what-we-know/
"HOUSTON – It’s 2020, year of all things terrible, so it should not come as a surprise that on top of global pandemic and murder hornets, there is an asteroid that scientists are watching that has a lot of people on the internet talking."

NASA: An Asteroid Will Come Close To Earth Right Before Election Day
https://pittsburgh.cbslocal.com/2020/08/22/asteroid-to-pass-by-earth-before-election-day/

 

Det meldes om under 0.5% risiko for treff.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

For de som husker et år tilbake så hadde ESA en Vega-rakett som eksploderte i fjor. En oppskyting som ble utsatt som følge av det er Vega VV16. Denne oppskytingen har blitt utsatt en rekke ganger etter det (primært korona og høy vind), men i natt skal ESA forhåpentligvis prøve igjen. Sett med norske øyne er det nok ikke så skrekkelig spennende greier, men det er såvidt jeg veit første gang ESA flyr Vega siden eksplosjonen i fjor. I tillegg er det «Proof of Concept» for noe de kaller «Small Spacecraft Mission Service», så nyttelastene er en salig blanding mikro- og nanosatelliter med alt fra rene kommersielle interesser til universitet- eller forsknings-prosjekter (https://www.arianespace.com/wp-content/uploads/2020/06/VV16-launchkit-EN-new.pdf). Hva skal man tro om muligheten for å skyte opp denne gangen?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Velykket hopp med SN6 på Torsdag.

Quote

Now that SpaceX has completed two relatively short hops, the company's engineers have demonstrated basic control of the vehicle. The time may have come to go higher. SpaceX founder Elon Musk has said the company may attempt several intermediate hops before proceeding to a 20km test flight.

https://arstechnica.com/science/2020/09/spacex-hops-a-full-scale-starship-prototype-for-the-second-time/

Endret av Enceladus
  • Liker 3
Lenke til kommentar

SpaceX slapp dette opptaket i dag med lyd. Ganske kult!

Quote

Sped up footage from an onboard camera during Falcon 9’s launch of the SAOCOM 1B mission – SpaceX’s first launch to a polar orbit from the East Coast. After launching from Space Launch Complex 40 at Cape Canaveral Air Force Station, Falcon 9’s first stage returned to land at Landing Zone 1.

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

20km hopp i midten av oktober?! Shit dette går så utrolig fort!

 

Status på alle prototypene akkurat nå er:

Quote

Upcoming:

  • SN7.1 testing (eventual test to failure expected)
    Road closures:

  • September 14, 15, 16; 21:00-06:00 CDT daily. Public Notice (PDF)

  • September 17, 21, 22; 21:00-06:00 CDT daily. Public Notice (PDF)

Vehicle Status as of September 11:

  • SN5 [waiting] - At build site, inspection/repair appear complete, future flight possible

  • SN6 [post-testing] - Hop complete, moved to build site for inspection/repair

  • SN7.1 [testing] - Tank test campaign underway

  • SN8 [construction] - Tank section stacked, nose and aero surfaces expected

  • SN9 [construction] - barrel/dome sections in work

  • SN10 [construction] - barrel/dome sections in work (possible SuperHeavy prototype)

  • SN11 [construction] - barrel/dome sections in work

  • SuperHeavy 1[?] - construction begun or beginning soon, no visual confirmation

 

https://www.reddit.com/r/spacex/comments/inkzwp/starship_development_thread_14/

 

Og med Superheavy i produksjon allerede nå(?) kan det se ut som det er gode sjanser for at Starship er orbital rundt årsskiftet og kanskje før året er over? Utrolig!

 

Edit:

Fra sjefen sjøl:

Så mer lik en rakett/romskip enn vanntårnene de har hoppet med til nå :p

Endret av Enceladus
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Astrofysiker Eirik Newth på Lindmo i går kveld. Ikke sånn veldig interessant egentlig men jo litt artig likevel når romfart plutselig er imanistream media. I programmet snakker de litt om kolonisering av mars. Han er også helt klart oppdatert på utviklingen av Starship :)

https://tv.nrk.no/serie/lindmo/2020/MUHU06005120/avspiller

Eirik Newth har også en blogg hvor han skriver en del om romfart og slikt:

Leste litt rundt og fant følgende om industrialiseringen av rommet slik han ser for seg den i 2030:

Spoiler
Quote

10: Starten på industrialiseringen av rommet

2020-tallet kan bli tiåret da romfarten for alvor begynner å ligne på science fiction-visjonene. Utgangspunktet er det beste, med et 2010-tall som var det mest innovative og ambisiøse siden Apollo-æraen. NASA fremsto som revitalisert etter prestisjenederlaget med kanselleringen av romfergen. Kina og India kom på banen for fullt, og private aktører som SpaceX og Blue Origin bidro med tekniske gjennombrudd. Særlig gjaldt dette SpaceX, som tok i bruk den første raketten med et førstetrinn som var gjenbrukbart, som skapte et lavprissegment i satellittmarkedet og som mer enn noen andre rettet fokus mot menneskelig utforskning av planeten Mars.

I 2020 er selskapet i full gang med å utvikle den første helt gjenbrukbare romraketten, kalt Starship. Med en løftekapasitet tilsvarende måneraketten Saturn V, men med evnen til å lande, tanke opp og fly igjen etter noen timer kan Starship øke løftekapasiteten til rommet fra dagens nivå med en faktor 1000. Dette gildet skal betales ved inntekter fra det største romprosjektet i historien, satellittnettverket Starlink. 40 000 satellitter i lav jordbane skal levere bredbånds internett til det neste av kloden og generere inntekter som blant annet skal brukes til betale for de første bemannede ferdene til Mars. SpaceX sikter mot et driftsbudsjett i av samme skala NASA-budsjettet (22 milliarder dollar i 2020), noe som vil muliggjøre et privat romprogram.

c109b335f4e1e05a81256bcbc9ae3453.jpgSelv om selskapet som sto bak dette konseptet for gruvedrift på asteroider nå er borte, er grunnkonseptet sunt om man klarer å redusere kostnadene opp til rommet.

Det kan føre til at vi ser mennesker på Mars i 2030 (selv om jeg tviler på at vi rekker det), men hovedsaken her er at man kommer igang med industrialiseringen av rommet som visjonære tenkere har ment var nødvendig i over hundre år. Tanken har hele tiden vært at verdensrommet trengte en infrastruktur for næringsutvikling, tilsvarende veier, flyplasser, havner og strømforsyning på Jorda. Starlink er det første steget i denne industrialiseringen, det neste blir å lokke andre næringer opp i rommet med romferder som koster en hundredel av dagens prisnivå. Dette er også kongstanken til Jeff Bezos, gründeren bak Amazon, verdens rikeste mann i 2020 og eieren av romselskapet Blue Origin.

Bezos har tatt utgangspunkt i forslag fra 1970-tallet om å droppe kolonisering av planeter med alt det innebærer av problemer, og isteden bygge enorme romstasjoner som kan skreddersys til våre behov og plasseres akkurat der det passer oss. I et foredrag han holdt våren 2019 peker Bezos på at det handler om langt mer enn å utforske rommet. Det handler om å frigjøre vår vekstøkonomi fra de naturlige begrensningene som ligger i et lukket system (som Jorda faktisk er). I det tomme rommet mellom planetene finnes det ikke mangel på plass, energi eller ressurser. Det er ikke noe økosystem som kan ødelegges, ingen atmosfære som kan forgiftes eller arter som kan utryddes.

Terskelen for å komme igang er høy, men når vi har på plass en infrastruktur for å utvinne, transportere og bearbeide råstoffer i rommet har vi også grunnlaget for en rombasert økonomi. Og den kan altså vokse så raskt den vil på alle de måter den vil uten å skade noe livsmiljø – i all fremtid. Det finnes et veldig enkelt mål på om de ambisiøse private prosjektene lykkes: Antall mennesker i rommet. I skrivende stund er det seks mennesker i rommet, et nivå vi har ligget på siden de første romstasjonene på 1970-tallet. Hvis tallet er vesentlig høyere enn dette (tenk 20 eller mer) i 2030, og ikke minst hvis noen av astronautene er på Månen eller Mars, vet vi at vi er i gang med ekspansjonen ut i rommet som vil gjøre mennesket til en multiplanetarisk art

 

https://www.newth.net/eirik/2020/01/09/norge-i-2030-10-tanker-om-de-neste-10/

Dette er drømmen! Og forhåpentligvis en realitet i årene fremover! Det blir så ufattelig interessant å følge med på! :)

Endret av Enceladus
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er ganske stort nytt ja.

Er en embargo på denne saken frem til senere i dag. Men som vanlig så har nyheten lekket.

Edit:

Litt klick bait tittel (siden forandret til å inkludere maybe). Men er få offisielle kilder å henvise til akkurat nå. Er også en konspirasjonskanal irriterende nok som har fått tak i et godt opptak fra de faktiske forskerene men jeg velger å ikke linke videre til den kanalen. Vi får feire skikkelig når embargoen løfter senere i dag.

Endret av Enceladus
  • Liker 4
Lenke til kommentar


Man kan se pressekonferansen på den youtube streamen der. Jeg gjetter på en lav/medium sigma deteksjon av et eller annet stoff som kun kan produseres av organiske livsformer, som kanskje tilslutt viser seg å være en system feil i instrumentet. Den pessimistiske siden av meg gjetter iallefall det. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Jeg hadde egentlig ikke hørt ryktene før @Enceladus posta om det, men siden da har jeg hørt det samme rykte fra en del bekjente. Ikke at jeg kjenner noen i astrobiologi-verden. Det skal iallefall være en kunngjøring i dag. Royal Astronomical Society, som er en seriøst aktør som publiserer flere anerkjente tidsskrifter, har twittret om at de skal kunngjøre noe stort i dag. Det var på deres twitter jeg fant youtube linken.

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...