Gå til innhold

Jerngryte til eltefritt brød som tåler stekeovn på 250 grader?


Anbefalte innlegg

Lager en del eltefritt brød for tiden, utrolig enkelt og ikke minst utrolig godt og langt rimeligere enn butikkbrød.

 

Har til nå brukt lekue breadmaker, noe som fungerer greit nok men ikke er helt optimalt da jeg helst skulle hatt lokk på under steking den første halvtimen for å bevare fuktighet.

 

Så jeg leter etter en jerngryte som tåler 250 grader i stekeovnen. Le Creuset blir jo anbefalt, men har ikke veldig lyst å betale godt over 1000 kroner for en gryte.

 

Ser at Ikea har en jerngryte, men vil denne tåle 250 grader? Noen som har erfaringer med denne gryten eller andre alternativer som ikke koster en liten formue?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lager en del eltefritt brød for tiden, utrolig enkelt og ikke minst utrolig godt og langt rimeligere enn butikkbrød.

 

Har til nå brukt lekue breadmaker, noe som fungerer greit nok men ikke er helt optimalt da jeg helst skulle hatt lokk på under steking den første halvtimen for å bevare fuktighet.

 

Så jeg leter etter en jerngryte som tåler 250 grader i stekeovnen. Le Creuset blir jo anbefalt, men har ikke veldig lyst å betale godt over 1000 kroner for en gryte.

 

Ser at Ikea har en jerngryte, men vil denne tåle 250 grader? Noen som har erfaringer med denne gryten eller andre alternativer som ikke koster en liten formue?

 

Burde takle stekeovn helt problemfritt. Det står "ovnsikker" under "vedlikeholdsråd".

Lenke til kommentar

Det kan du få, ikke veldig avansert. Jeg lager stort sett eltefritt brød da jeg synes det blir best. Når jeg steker ett brød setter jeg ny deig som står til neste kveld.

 

Jeg har tatt utgangspunkt i denne oppskriften, men erstatter gjerne 150-200g av hvetemelet med fibra fullkornsmel. Tilsetter diverse korn, solsikkekjerner osv etter hva jeg føler for.

 

Setter ny deig klokken 20-21 på kvelden, så er den klar til å brettes i 18-19 tiden dagen etter, lar den etterheve i 2 timer til 20-21 og klar for steking. Bruker du fullkornsmel slik jeg gjør må den stekes i 35 min på 250 grader, så tar jeg 12,5 minutt på 200 grader uten lokk.

 

Det hele er ekstremt enkelt, vil anslå det er ca 15 minutters aktivt arbeid for å lage brød, og da inkludert oppvask i ettertid.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Neida. Jeg bruker olivenolje i stedet for mel til utbaking, er kanskje derfor jeg har slitt lite med innbrenning. Men det kan nok også ha noe med å gjøre at leirgryta blir litt "inngrodd" etter hvert. Vasker den jo ikke hver gang, for å si det sånn. Til å begynne med satt brødet fast av og til, nå gjør det det aldri. Fukting og smøring har jeg aldri brydd meg med, det viktigste er nok å varme opp godset med ovnen.

Endret av Isbilen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Eg testa jerngryte og leirgryte utan å finne den heilt store forskjellen, så eg brukar mest jerngryta. Brukar 80%+ hydrering, så eg har litt rismel i botn på gryta for å unngå at det svir seg fast.

 

Her går det i surdeigsbrød, utan knaing her òg. Litt meir arbeid, men betre resultat og betre for magen min.

 

@Aiven: Fordi jerngryter har meir masse og magasinerer varme betre. Eg har laga brød med jernsteikepanne under og ei stor stålgryte opp-ned over, fungerte bra det òg.

Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Noen som har fete triks for å få litt luft i supergrovt brød?

Kva er supergrovt? Når du nærmar deg 100% fullkorn bør du gå over til å bruke form, ikkje gryte. Du kan prøve å variere på mengden veske. Fullkorn tar opp meir veske og du kan difor med fordel auke mengden vatn.

 

Leirgryten min er nesten som en form. Snakker 100% sammalt mel, ja. Har kjøpt litt rent hvetegluten for å få deigen litt seigere, men har ikke hatt så mye hell med dette enda. Kanskje jeg bruker for lite.

Endret av Isbilen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...