Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Flere av bildene mine er brukt i kommersiell sammenheng uten mitt samtykke


InsertNumLock

Anbefalte innlegg

Er blitt gjort oppmerksom på at flere av bildene mine er blitt brukt i forskjellige kommersielle sammenhenger uten mitt samtykke.

Jeg har over flere år lagt ut bildene mine på flickr, min egen nettside og deviantart. Har alltid vært klar over at andre har benyttet seg av bildene, men stort sett til eget bruk, blogger, pinterest osv.

Ble nylig informert om at det er flere større nettsted som bruker en del av bildene mine som forsider, artikler, illustrering for reise-destinasjoner, cruise-salg, taxiselskaper og annet.

 

Tenkte jeg skulle prøve å ta fatt på dette og lurte rett og slett på om noen her har erfaring med det samme?

 

Hvordan stiller jeg jurdisk sett? Mine bilder, aldri gitt samtykke, har copyright på samtlige sider jeg legger ut. Har heller ikke benyttet stock-sider. Aldri lagt det ut som free use.

 

Hvordan går jeg frem med å kontakte de forskjellige selskapene? Hvordan bør jeg formulere meg, hva kan jeg kreve? Har jeg rett på kompensasjon eller kan jeg kun kreve at de fjerner bildene?

Eksisterer det oppdaterte takster på hva man kan ta for bilder som blir brukt i online sammenheng?

 

Kjenner jeg er veldig usikker på hvordan jeg skal angripe dette.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...
  • 2 måneder senere...
  • 2 måneder senere...

Liten oppdatering, kan nevne at jeg tok tak i flere saker hvor det ble utført "grov" bruk av bildene, typ. forsidebilde, artikkelbilde osv.

 

Loggførte bevis med screenshots, web archiving og link til hvor bilde ble brukt.

Fant flere eksempler på mail, utdrag og tekst som jeg har satt sammen som jeg brukte når jeg sendte mail til de forskjellige nettstedene.

 

Der jeg presiserer at bilde er blitt tatt uten samtykke, henvisning til hvor det er blitt brukt, at jeg krever betaling for bruk og at de også kan få kontrakt for videre bruk av bildet.

 

Opprettet meg også amerikansk og internasjonale bankkontoer for å gjøre det lettere for bedriftene å sende meg penger.

 

Har så langt fått svar og betaling av 70% av de jeg har kontaktet. Ene bildet er brukt på flere hundre sider, men mye av det er private blogger, folk som har brukt til dikt, illustrasjoner og andre ting.

Har kun gått etter bedrifter som bruker det for å tjene penger. Verstingen var et italiensk skobutikk som promoterte sko med et av bildene.

 

Her er forresten teksten jeg har sakset sammen om noen andre skulle ha behov for:

 

 

 

Hello. 

 

It has come to my attention that your website uses one of my copyrighted photosPermission was neither asked nor granted to use the photo and your work therefore constitutes infringement of my rights. In terms of the copyright statutes, I am entitled to recover damages as a result of the infringing conduct. 

 

The photo in question:

Proof of ownership :

Where on your site the image have been used:  

URL to the pages where the image have been used: 

 

will provide you with a license agreement for further use of my photo when the matter have been resolved. I expect to hear back from you in the near future 

 

This is written without prejudice to my rights, all of which are hereby expressly reserved. 

 

Sincerely

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Den oppdragende effekten skal ikke underdrives. Jeg synes det virker fornuftig å ta relativt små summer i betaling, så lenge vi snakker om bruk som åpenbart ikke gir stor avkastning for tyven. For de fleste vil nok dette være en flau påminnelse om å trå litt mer forsiktig når det gjelder bildebruk på nett. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sant det. Det hele startet egentlig mer som en irritasjon på at folk brukte bildene. Tenkte egentlig ikke å gjøre så veldig mye ut av det, men fikk litt blod på tann når jeg så selskaper som brukte det i annonser og reklame. 

 

Har hatt en del morsomme mailer frem og tilbake. De aller fleste har lagt seg langflate med en gang. Noen har gitt skylden på lærlinger, andre har invitert meg på besøk.

Han ene ble så nervøs at det tok hele 15 mailer frem og tilbake for å berolige han. Tror han så for seg søksmål og alt mulig.

 

Alt i alt så har det vært en veldig lærerik prosess. Det at jeg har fått betaling har i grunn bare vært en fin bonus.

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Jeg har sikkert vært for snill med de, men har tatt 1700,- pr bilde.

Beskjedent med tanke på at ordinær freelancesats var på 1978,- kroner i 2010 jf. Norges Journalistlag. Jeg har selv hatt en del saker der firmaer og organisasjoner har brukt bildene mine. NRK fikk en faktura på 7000 kroner og Visma fikk en faktura på 10 000 (Visma brukte bildet mitt som et fast designelement i et produkt solgt til en kommune). NRK betalte uten noe om og men, Visma truet med at jeg måtte betale saksomkostninger om jeg tapte en eventuell sak i forliksrådet/tingretten - en trussel som jeg for øvrig sendte tilbake med en haug av rettspraksis. 

 

Det følger av juridisk litteratur at brudd på åndsverksloven skal koste mer enn det smaker. Erstatningen for slik brudd har jf. rettspraksis et pønalt element. Å "bare" kreve inn en ordinær sats vil etter min syn være å "ta for lite i". Om konsekvensen av å bli oppdaget bare er å måtte betale ordinær pris, innebærer det i praksis ingen konsekvenser for firmaer som spekulerer i slik bildebruk.

 

Jeg sender for øvrig heller ikke krav til bloggere, men når jeg ser at advokatbyråer, aviser, fylkeskommuner m.m. bruker bildene mine uten å kreditere meg, da blir jeg irritert.

Endret av Star Fox
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...