Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

[Løst] PC-en sliter med å starte


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har en selvbygd gaming-PC (se signatur) som har virket helt fint siden jeg kjøpte den mot slutten av 2011, men som den siste tiden har opplevd litt startvansker. Jeg har en mistanke om at problemet er relatert til strømforsyning, hovedkort og/eller CPU, men det kan være noe helt enkelt også.

 

PC-en vil ikke alltid starte på første forsøk når jeg trykker på power-knappen, dette gjelder både knappen foran på kabinettet og den lille knappen nederst på hovedkortet. Av og til må jeg trykke opptil 10-20 ganger på knappen for i det hele tatt å få den i gang. Andre ganger virker ikke dette heller, og da blir jeg nødt til å trekke ut strømkabelen eller slå av/på bryteren bakpå strømforsyningen. Det virker som om strømforsyningen må "lade seg opp" før den starter. Jeg har lagt merke til at det blir vanskeligere å få den i gang jo lenger den har stått i strømuttaket, og særlig er dette merkbart når jeg skal starte den første gang om morgenen. En annen ting er at PC-en så å si alltid slår seg av ca. 10-12 sekunder etter at bryteren blir trykket på første gang. De forskjellige lampene på hovedkortet lyser/blinker som normalt i rekkefølge, før CPU_LED blinker i en kvart sekund og PC-en skrur seg av. På andre forsøk vil PC-en starte normalt.

 

Når den først starter og går forbi ASUS-logoen så virker alt som det skal, og jeg kan game og overklokke i timesvis uten problemer. Dette får meg til å lure på om problemet ikke er så stort likevel. Samtidig har jeg nå prøvd å feilsøke en stund, men uten å lykkes. Jeg har gjort følgende:

 

- resatt CMOS ved å flytte jumperen og ta ut batteriet

- oppdatert BIOS til siste versjon

- reinstallert Windows 10

- tatt alt ut av kabinettet og satt det sammen på nytt

- testet PSU med binderstrikset (både PSU-vifta og den tilkoblede viften starter, så kanskje PSUen kan utelukkes)

- prøvd forskjellige strømuttak

- testet med én og én RAM-brikke i forskjellige spor

- testet uten og GPU og med ulike GPUer

- testet med stock kjøler

- plassert hovedkortet på bordet, med alt utenom CPU, stock kjøler og én RAM-brikke koblet fra (se bildet, samme resultat)

 

Jeg begynner å gå tom for ideer. Noen som vet hvor problemet kan ligge og hvordan det kan fikses? Har søkt mye rundt på nettet uten å finne svar. :hm:

 

Forøvrig er PC-en ikke lenger overklokket, og både CPU og GPU har kjørt på standard hastighet mesteparten av tiden. Jeg kan fortsatt overklokke den.

post-104913-0-86100300-1470343655_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har nå prøvd PSUen i en gammel Dell-maskin som jeg vet fortsatt virker. AUX PWR-lampen på hovedkortet lyser grønt og PCen starter de første gangene når jeg trykker på vippebryteren bakpå. Etter hvert som PSUen har vært koblet til stikkontakten blir det bare vanskeligere og vanskeligere å få noe som helst til å skje når jeg prøver å starte. LED-lyset lyser, men alle vifter står stille. Ingen lyd eller noe. Etter mange forsøk får jeg ikke startet PCen på noen som helst måte.

 

Kan det være PSUen som synger på siste verset da? Har dessverre ingen gammel strømforsyning eller hovedkort liggende i huset. :shrug:

Lenke til kommentar

Ja, det kan virke som at noe strømrelatert har røket i den eller på hovedkortet. Har ikke tuklet med PSU og har fortsatt to år garanti igjen på den. Kanskje jeg skal benytte meg av den før jeg eventuelt kjøper en ny en? Tror det var CDON jeg handlet fra.

Lenke til kommentar

Hvis du er sikker på at det er PSU så kan du ringe CDON og si du vil opprette RMA. Forklar at du kjøper ny vare med en gang fra egen lomme, og så sier du/spør om det da er OK at de gir penger igjen hvis RMA blir godkjent. På den måten er du oppe å går raskest mulig.

Endret av Kyrre S.
Lenke til kommentar

Er ikke helt sikker. Skal få prøve kompisens PSU neste uke, så da får jeg nok bekreftet det.

 

EDIT: Har hørt at Corsair er kjent for å ha god kundeservice. Hvordan fungerer det egentlig med deres RMA her i Norge?

Endret av Genius-Boy
Lenke til kommentar

Så i dag har fått prøvd en venns PSU. Med den fikk jeg liv i maskinen min med en gang, også ved gjentatte forsøk etter at strømpluggen hadde stått i en stund. Selv den 12 år gamle PSUen som fulgte med Dell-maskinen klarte å starte HKet. Har nå opprettet en RMA hos Corsair.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...