Gå til innhold

Leietaker må ta ut alt av leilighet og inn igjen før etter at har meldt om oppsigelse


Anbefalte innlegg

Faren min har vært leietaker i mange år og har nå gitt oppsigelse. Han har fått beskjed at han må ta ALT ut av leiligheten fordi utleier må ta bilde av leiligheten i tom tilstand. Faren min skal ikke flytte ut med det samme, han har bare gitt oppsigelse og skal bo i leiligheten et par måneder til. Dette er jo en stor jobb og ta alt som er i leiligheten ut og ta det inn igjen. Jeg syntes dette hørtes litt rart ut. Er dette vanlig og har utleier rett til å bare kreve dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Leiers plikter i denne sammenhengen står i husleieloven § 10-1:

§ 10-1.Visning før flytting

I tiden før fraflytting plikter leieren i rimelig utstrekning å gi leiesøkende adgang for å se på husrommet.

http://lovdata.no/lov/1999-03-26-17/§10-1


Utleier kan selvfølgelig ikke kreve at leier skal tømme leiligheten (før tilbakelevering).

Endret av Ståle Nordlie
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Som andre her sier.

Han trenger ikke ta ut alt.

Jeg leier selv ut og det jeg gjorde når tidligere leietaker leode var at jeg ba leietaker pent om å ta noen bilder, noe de gjorde.

Da var det møblert der og bildene ble bedre enn det ble når jeg tok bilde av en tom leilighet

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg misforsto faren min litt. Han ba han ta ut bare de tingene som faren min hadde montert men det er forsatt en del hyller og en del arbeid. Og forsatt tenker jeg at han ikke har rett til det ut ifra kommentarene her. Jeg tenker det blir det samme..

Lenke til kommentar

Ting som er fastmontert hører med med til leiligheten, sånn jeg har forstått det. Din far skal altså ikke ta dem ned når han flytter. Dermed er det ikke noe poeng i å ta dem ned for visning.

Tviler på at det gjelder når en har montert noe selv i en leilighet en leier

 

Eier en og en skal selge så må en ta bort det som er fastmontert før visning

Lenke til kommentar

Ting som er fastmontert hører med med til leiligheten, sånn jeg har forstått det. Din far skal altså ikke ta dem ned når han flytter. Dermed er det ikke noe poeng i å ta dem ned for visning.

 

Dette er selvsagt ikke relevant i en leid leilighet, og heller ikke alltid i en eiet leilighet.

Lenke til kommentar

Dette høres ut for meg som et urimelig krav og en vesentlig ulempe for leietager i den tid vedkommende disponerer husrommet. Dette blir dog såvidt jeg forstår en skjønnsmessig vurdering, så det bør nok svares på av en med mer juss enn meg selv.

 

Kanskje kan utleiers hensyn veies opp mot dette, men det høres søkt ut og i så fall virker det på meg at det bør resultere i reduksjon av leie.

 

IANAL - lekmann

Endret av process
Lenke til kommentar

Ting som er fastmontert hører med med til leiligheten, sånn jeg har forstått det.

 

Tja. Det stemmer i noen tilfeller.

 

Husleieloven:

§ 10-2.Tilbakelevering

 

Den dagen leieforholdet opphører, skal leieren stille husrommet med tilbehør til utleierens disposisjon. Er ikke annet avtalt, regnes tilbakelevering for skjedd når utleieren har fått nøkler og ellers uhindret atkomst til husrommet. Forlater leieren husrommet på en slik måte at leieforholdet klart må anses oppgitt, kan utleieren igjen straks disponere over det.

 

Er ikke annet avtalt, skal husrommet med tilbehør være ryddet, rengjort og i samme stand som ved overtakelsen, bortsett fra den forringelse som skyldes alminnelig slit og elde, og de mangler som utleieren selv plikter å utbedre.

 

Utleieren kan ikke uten særlig avtale kreve at leieren setter husrommet tilbake til opprinnelig stand så langt det gjelder endringer som leieren hadde rett til å utføre. Utleieren kan ikke i noe tilfelle kreve husrommet satt tilbake til opprinnelig stand dersom dette ville medføre uforholdsmessige omkostninger eller urimelig verditap, men utleieren kan kreve erstattet den verdireduksjon endringene har medført, hvis det gjelder endringer leieren ikke hadde rett til å utføre.

 

Fast inventar som leieren har brakt inn i husrommet, tilfaller utleieren hvis utskilling ville medføre uforholdsmessige omkostninger eller urimelig verditap.

 

Har leieren plikt til å vedlikeholde husrommet eller tilbehøret, skal vedlikeholdet være forsvarlig utført, men utleieren kan ikke uten særlig avtale kreve at husrommet eller tilbehøret er i bedre stand enn det var ved overleveringen.

 

Om leierens krav på vederlag gjelder § 10-5.

 

http://lovdata.no/lov/1999-03-26-17/§10-2

Wyllers note 738 på Rettsdata beskriver "fast inventar" som "løsøre som er inkorporert i eiendommen på en slik måte at det ikke uten videre kan fjernes, f.eks. nytt sanitærutstyr, nytt elektrisk lednings- eller røropplegg" [min utheving].

 

Hovedspørsmålet er om utskilling medfører "uforholdsmessige omkostninger" eller "urimelig verditap". Og det er ikke så lett å gi et generelt svar på.

 

Fra Wyllers note 740 på Rettsdata:

Det er kostnadene ved utskilling og verditapet både på tingen og husrommet som skal sammenlignes med den verdi det utskilte inventar representerer, og et minstevilkår er at det siste beløpet er større enn det første. Men selv da kan utskilling nektes ut fra en helhetsvurdering. Det er uten betydning om leieren er villig til å dekke alle kostnader ved utskillingen.

 

Det er kanskje ikke så dyrt å fjerne en hylle, og det vil ikke etterlate seg store spor. Men på den annen side er vanligvis ikke hyller spesielt dyre. Og det kunne være ineffektivt hvis leiere skulle ta med den typen inventar fra bolig til bolig og montere dem på nytt hver gang.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...