Gå til innhold

Kan korstogene rettferdiggjørres?


Anbefalte innlegg

Når Vatikanet første gang sendte ut en pave til å personlig reise rundt i Europa, så handlet det om situasjonen til den gresk-ortodokse kirken i Konstantinopel, som hadde vært en festning i århundreder mot spredning av krigen som ble utløst av det Islamske Imperiet som utslettet kristendom i Levanten og Nord-Afrika, Persia ble overvunnet og det Byzantinske Riket hadde blitt redusert til en brøkdel i løpet av århundrene. Paven forklarte også situasjonen til de kristne i Midt-Østen, som hadde Dhimmi-status, måtte betale jizya, kunne ikke ha våpen, måtte kle seg på en spesiell måte, og ble drept og torturert, kristne kirker og monumenter ble revet ned og nye ble nektet oppført, arabisk slavehandel var svært utbredt og store områder av kysten i Frankrike og Spania hadde blitt helt avfolket, det kom piratskip helt nord til Island på jakt etter slaver. Det århundrelange gotisk-latinske Spania var under Islam, omdøpt til Al-Andalus. Frankrike var også truet. Befolkningen i Europa lå under et strengt føydalsystem med riddere som hele tiden var i krig og konflikt med hverandre, og paven uttalte et ønske om å bøye denne agressjonen i retning Palestina og istedenfor forsvare pilgrimer som ikke lenger kunne reise trygt til Jerusalem. Selvsagt kunne ikke vatikanet ha innsett hvor omfattende responsen var etter å slå tilbake, det første forsøket der deler av Ungarn ble fullstendig overkjørt av stridslystne menn, og i et annet tilfelle der Konstantinopel selv ble plyndret, ble fordømt på det sterkeste. Myndighetene i landene som opplevde angrep på jødiske minoriteter forbød det. Det er umulig å rettferdiggjøre grusomheter som ble gjort i hver enkelt krigssituajon, men jeg vil påsta at konflikten ikke var ubegrunnet.

Også i dag blir "krigen mot terror" i Midt-Østen beskrevet av beboerne som et korstog - noe som blir totalt fornektet på politisk hold. Istedenfor er det sekulære verdier som demokrati, frihet og menneskerettigheter som skal forsvares. Men er det ikke egentlig den samme konflikten som har pågått siden 700-tallet?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

post-388664-0-78243200-1463740592_thumb.jpg

 

 

 

Muslimene tåler ikke at noen tar tilbake noe de har stjålet ifra noen andre i Allahs navn. Men deres halvmånetog og mangehundreårige invasjon av Europa som tok livet av millioner av Europeere og hvor over fire millioner europeere ble tatt som slaver, blir derimot husket av historikere som "Den gyldne islamske æra".

Endret av misanthrope
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det hovedsaklig største problemet er at det er en sammenligning på historisk grunnlag, som om Islam eller Kristendommen skulle være verre/bedre enn den andre fordi flere/færre ble drept i demmes Gud sitt navn.

Jeg forsvarer ikke på noen måter hverken krigene under Islam eller korstogene under kristendommen, men ser ikke på hva enkelte gjorde for hundrevis av år siden som relevant, når vi heller kan se på de aktuelle problemene vi har med kristne og muslimer i dag. Folk har drept folk for mye rart, om det er Islam eller Kristendom de bruker som unnskyldning spiller ingen rolle for min del.

 

Men som sagt i linken over så er det bildet et resultat av grov cherrypicking, og det er av like lav kvalitet som de andre infographics-bildene som postes i Samfunn.

Endret av Gavekort
Lenke til kommentar

Det gjør vondt å se virkeligheten i øynene ja. Et annet eksempel.

USA hadde 305,326 afrikanske slaver.
Islam hadde 20,000,000+ afrikanske samt 4,125,000+ hvite og et ukjent antall ifra andre steder og kan ha drept så mange som 40-80,000,000 afrikanere som nektet å bli tatt til fange, samt etnisk renset ytterligere millioner, for ikke å nevne den etniske rensingen i India som også kan ha kostet 80,000,000 millioner mennesker.

Islam har fremdeles slaver den dag i dag.
Islam er den verste religionen/-ismen verden noensinne har stått overfor.

Og korstogene kan åpenbart forsvares. Ikke bare var de forsvarskriger, men de var forsvarskriger mot verdens ondeste politiske og religiøse entitet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Virkeligheten? Vil bare påminne at dette ikke er første gangen jeg har gjennomskuet din manglende kunnskap og kildekritikk.

 

Men la oss sette til sides din generelle svartmaling av islam og heller høre hvorfor du mener korstogene var forsvarskriger, og dine kilder på dette. :)

Endret av Gavekort
Lenke til kommentar

Det går ikke an å bli så naiv, Gavekort. Da må du lese litt historie. Og ikke bare den du lærer av raddisene som jobber på norske ungdomsskoler.

Historien om Islam er historien om 1400 år med ekspansjonisme og krigføring mot sine naboer.

I 1095 når det første korstoget gikk til Jerusalem fordi kristne ble undertrykket og drept og ikke fikk tilgang til det "hellige landet", så hadde Islam også erobret ved makt, undertrykkelse, terror, drap og folkevandring Portugal, Spania, Nord-Afrika, så og si hele Midtøsten helt opptil dagens Afghanistan, og truet både Frankrike, Byzantium og resten av Øst-Europa.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det går ikke an å bli så naiv, Gavekort. Da må du lese litt historie. Og ikke bare den du lærer av raddisene som jobber på norske ungdomsskoler.

 

Så det er her vi er nå? Jeg synes det er kostelig at du prøver å overbevise meg med din ideologi når du ikke klarer å fremstille en eneste kilde, og kaller alt det jeg fremstiller som en konspirasjon fra venstresiden. Hvis alt er en konspirasjon mot ditt finjusterte urverk så tror jeg du må reflektere litt over hvor du selv står i det du kaller for "virkeligheten". 

 

 

I 1095 når det første korstoget gikk til Jerusalem fordi kristne ble undertrykket og drept og ikke fikk tilgang til det "hellige landet", så hadde Islam også erobret ved makt, undertrykkelse, terror, drap og folkevandring Portugal, Spania, Nord-Afrika, så og si hele Midtøsten helt opptil dagens Afghanistan, og truet både Frankrike, Byzantium og resten av Øst-Europa.

 

Så dette er hva du tar grunnlag i påstanden din med? Hva får deg til å tro at de kristne gikk inn i Jerusalem fordi de ble undertrykket når alle kilder tilsier at de gikk inn i Jerusalem for å kunne få eierskap av det hellige landet?

 

edit: Hvis du vil ha et nøytralt standpunkt som tar for seg historien rundt korstogene så er dette et nokså interessant innlegg.

Endret av Gavekort
  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

Det er bare å gi opp. Enkelte her inne vil forsvare islam med nebb og klør. Det er jo tross alt fredens religion, og den sprer jo bare fred hvor enn den havner. Mange ganger spres freden med makt, trusler og blodbad.

 

Hvor er det jeg forsvarer islam? Jeg vil anbefale deg å lese hva jeg skriver.

 

Et godt utgangspunkt i å argumentere er å ikke ta feil, så kanskje vi da kan ha en debatt, istedet for at misantropen ror seg selv til havs ved å kalle alt for en konspirasjon og svikte når det kommer til konkret fakta.

Vil også minne på at generell islam-debatt går under off-topic. Med mindre det direkte omhandler korstogene så kan dere spare ammunisjonen deres til Politikk og Samfunn.

Endret av Gavekort
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg tror ikke jeg skjønner spørsmålet. Jeg ser hva du skriver, men forstår ikke hva det innebærer. Rettferdiggjøres på hvilken måte? Kan noen kriger rettferdiggjøres? Hva med Golfkrigen?

Den første Golfkrigen handlet jo om at USA nedkjempet Irak, etter Saddam prøvde å annektere Kuwait. På den måten kan man si at Saddam var den som provoserte frem en situasjon som førte til krig, og at det dermed var Irak som kanskje best fortjente å bli fordømt, og USA kan ved å frigjøre Kuwait sies at deres millitær-aksjon kan rettferdiggjøres på den måten.

Lenke til kommentar

Av alle dumme kart som postes her så må det der være et av de dummeste.

Å si at andre er dumme og at det de skriver er dumt, er personangrep og ikke et seriøst svar der du fremmer dine egne meninger og forklare hvorfor du mener det du mener, og på den måten komme med overbevisende argument som potensiellt kan støtte påstanden din om "dumme kart".

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg vet ikke hvordan en skal rettferdigjøre polarisering og fremmedfrykt. Enten dreper du eller så blir du drept. Det er det det er. Sånn er nå dagens samfunn også, selv om det begynner å "gå av moten" ^^

Polarisering og fremmedfrykt? Inlegget ditt er absurd meningsløst. Emnet for tråden er om korstogene kan rettferdiggjøres ved å henvise til århundreder med millitær agressjon fra det islamske emperiet, som kom forut for de krigshandlingene som jeg vil påstå var mer om forsvar av Europa, enn en grunnløs agressiv handling ovenfor uskyldige arabere, slik det som regel blir fremstilt.

Lenke til kommentar
Gjest Bruker-245639

Nei, korstogene kan ikke forsvares. Korstogene viser bare hvor galt det går når religionene fra midtøsten får spre seg. Avvis Tora, Bibelen og Koranen. Piss på bilder av paven, tegn Mohammed og piss på han også. Avvis hippien Jesus og vis hans psykopatiske opphav for hva han faktisk er. Le av disse avleggse og patetiske tankene som fremmes av disse hatets budbringere. Jahve, gud og allah, tre navn på samme ynkelige despoten. Måtte vi bli fri fra denne destruktive demon.

Lenke til kommentar
  • Uderzo låste denne emne
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...