Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Hvordan er Rettslære muntlig eksamen som privatist?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette varierer litt. Nå er det tross alt årevis siden jeg tok eksamen som privatist, men kan vel fortelle om min erfaring. 

Når du tar privatist er det enkelte ting som er annerledes fra videregående:
       Da jeg kom opp i sosiologi og sosialantropologi som privatist fant jeg eksamens-dato, tid og sted på privatistweb 3-4 uker før eksamen. Annen beskjed ble ikke gitt. 

      Oppgaven fikk jeg vite når jeg møtte opp, og fikk rundt 30 minutter på meg å forberede et 20 minutters foredrag. Dette innebar å svare på 5 spørsmål samtidig som jeg flettet dette inn i et tema jeg skulle snakke om. Jeg følte jeg ble tatt litt på senga ettersom jeg trodde jeg skulle få oppgaven, så gå hjem å jobbe med oppgaven i 2 døgn før den skulle framføres, slik som på videregående. 

      Jeg hadde med meg boka og fikk lov til å bruke den mens jeg jobbet. Jeg ble plassert alene inne på et rom (med en stol, pult, skrivepapir og en penn), så kom de å hentet meg når tiden var over. Før jeg gikk inn måtte jeg vise legitimasjon på at jeg faktisk var den jeg utga meg for å være, samtidig som jeg ble fratatt alt som kunne brukes til å jukse, f.eks. mobiltelefon, mp3-spiller og slikt. Det eneste jeg fikk ha med meg inn var skoleboken og en penn. 
       Selve eksamen gikk veldig bra. Jeg hadde lest hele skoleboken to ganger, og tatt egne notater i boka med markørtusj, penn og post it-lapper for å gjøre ting enklere å finne, eller skrevet en forklaring på en enklere måte ved å søke opp på nettet det jeg egentlig ikke forsto ut i fra boken. Utrolig god hjelp når du har dårlig tid. 
       Når foredraget mitt var over stilte de en rekke spørsmål, og flere fagord ble tatt opp. Der slet jeg litt og ramlet fra en 5-er til 4+. Jeg kunne beskrive et fagord uten problemer, men husket ikke ordet før det ble sagt. Deretter fikk jeg beskjed om å gå ut på gangen å vente mens de diskuterte i rundt 20 minutter før jeg ble bedt om å komme inn igjen for å høre resultatet. Dersom jeg synes det var uenig fikk jeg lov til å si ifra og hvorfor, men jeg var egentlig storfornøyd med karakteren så jeg klaget ikke. 

 

Jeg håper dette hjelper selv om jeg ikke hadde samme faget. Jeg antar at det ikke er store forskjellene på de forskjellige muntlige eksamenene. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 år senere...

Hei, tar opp denne tråden igjen, gidder ikke å lage enda en ny tråd om Rettslære 1 eksamen. 

Fakta er at jeg vurderer å ta opp rettslære 1 som privatist. Har 4 i stpkt og 5 på eksamen. Egentlig må jeg ha 6 på eksamen for at snittet mitt skal rikke seg opp, får jeg ikke det, rikker det seg ikke opp i det hele tatt (altså hvis jeg får 5 på eksamen nå).

Har tatt juss-eksamen på universitetet som er akkurat samme regla som privatisteksamen i rettslære 1 med samme emner (arverett, familierett osv), og egentlig en god del enklere enn vgs eksamen.

Så til spørsmålet mitt: Er det fortsatt sånn at jeg får en case jeg skal løse på privatisteksamen (går inn på et rom og får 30 min på å løse oppgaven) samt et uforberedt spørsmål etterpå? Får jeg ha lovsamlingen tilgjengelig når jeg skal svare på et spørsmål angående en paragraf (man må jo ha paragrafen foran seg for å vise hvordan man tolker den). Får man spørsmål om rettskildelære/metodelære som er en del av hvordan man faktisk løser et rettsspørsmål?

Takk på forhånd for svar! :) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...