Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] Kan småbarnsforeldre kreve å velge ferietid


Posemedchips

Anbefalte innlegg

Hei,

 

er en situasjon jeg lurer litt på her. På en arbeidsplass, kan småbarnsforeldre kreve å få velge ferietidspunktet sitt fremfor folk uten barn? Stedet jeg tenker på rullerer ikke fra år til år, men prioriterer konsekvent småbarnsforeldre når feriedager blir fastsatt. Dette gjelder forsåvidt både sommer og jul etc. De uten barn får bare beskjed om at "sånn er det, du har jo ikke barn så du må bare godta at de med, får velge først".

 

Prøvde å søke på rettigheter ang avvikling av ferie med barn, men finner ikke noe vetugt. Noen som kan hjelpe? Eller er det kanskje rett og slett opp til bedriften, selvom det alltid blir en "forskjellsbehandling"?

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har truffet helt riktig, det er arbeidsgiver som bestemmer ferietiden så lenge arbeidsgiver ikke bryter reglene i loven om ferie. Vil arbeidsgiver la foreldre med små barn velge først kan han gjerne det, så lenge du får det du har krav på etter ferieloven og evt arbeidsavtale du har gjort. Det vet selv en 16 åring...

 

Ferieloven finner du forresten på https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1988-04-29-21 om du vil sjekke at du får det du har krav på der, og arbeidsavtalen kan du jo best lese selv. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det eneste du har krav på er 5 uker ferie iløpet av året, ikke når på året det skal tas ut.

det er feil. les ferieloven. men det er opp til arbeidsgiver å fordele ferien mellom ansatte i denne perioden.

 

(1) (Hovedferien)

Arbeidstaker kan kreve at hovedferie som omfatter 18 virkedager gis i hovedferieperioden 1 juni - 30 september. Dette gjelder likevel ikke for arbeidstaker som tiltrer etter 15 august i ferieåret. 

Endret av Lugmeister
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...
Gjest Slettet-EZE0dRsY

Veit om en som jobber i jula (Ikke Jula)

og sommerferier osv, men heller får fri i to tre måneder.

Hva? Hæ? Ka? wtf. ?

 

En gang til? Hva prøver du å si? : )

Endret av Slettet-EZE0dRsY
Lenke til kommentar

Ferielova stiller berre krav om fastsetting av ferie skal drøftast med den ansatte, eller med de ansattes tillitsvalgte.

Så dette er nok den fyrste anledninga til å kreve at ferien blir fastsatt på ein anna måte. Dersom du blir representert av fagforening så må du ta opp ditt syn med fagforeninga for å få dei til å vidarebringe slike synspunkt i drøftingsmøtet.

 

Etter arbeidsmiljølova så står det i overtidsbestemmelsane § 10-6, 10. ledd at:

"(10) Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre."
Det er nok her det kjem inn dette med at arbeidsgiver skal legge til rette for dei som av vektige sosiale grunnar helst vil jobbe på tidspunkt som er til minst mulig ulempe.
 
 
Sjølv om det sjølvsagt er hensiktsmessig å la småbarnsforeldre få fri slik at heile familien har ferie samtidig, så er det ikkje gitt at dette er det einaste sosiale argumentet som skal vurderast.
Barnløse sitt behov for å være sosiale saman med sin omgangskrets i ferien treng ikkje å være eit spesielt mykje dårligare grunn.
 
 
Om du ikkje kjem nokon veg med drøftingsmøta om fastsetting av ferie, og arbeidsgiver er heilt blind for at det kan finnes andre behov enn behova til småbarnsforeldre, så bør du kanskje rett og slett vurdere å bytte arbeidsgivar.
Eit greit argument ovanfor arbeidsgiver kan kanskje være at du synes det er urimelig at du både ender opp med å måtte ta ferien på mindre gunstige tidspunkt, samtidig som at du (nettopp fordi du er barnlaus) er ein av dei meir fleksible arbeidstakarane som ofte på kort varsel kan stille opp med både overtid og meirarbeid når arbeidsgiver har behov for det.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...