Gå til innhold

AMD Zen / Ryzen 1-2-3XXX serie tråden


Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+6132

Poenget er at dette er en AMD tråd og vi bør da få lov til å kunne fokusere litt mer på cpu'ene, det andre kan man putte i andre tråder eller lage nye når det ikke er så relevant for tråden.

 

Personlig antar jeg det er flere som er villig til å bli med på en tråd for oc av de nye AMD cpuene og hvordan man går best fram med konkrete hovedkort og cpu kombinasjoner.

<rant>

Det er ikke noen vits i å overklokke en Ryxen. Hverken første, andre eller tredje "generasjon".

 

Det er også litt "morsomt" at en som faktisk virkelig bidro i tråden med mange gode råd både om det evinnelige maset om minnetwaks og "klokking" av Ryzen (3nnnn) returnerte CPU'en sin for å fortsette å "gnu" på Intel-system ("gamere", Aida-benching).

 

Sålenge fokus er så til de grader på hvor mye en CPU kan klokkes, hvor mange FPS den kan gi i ett skytespill på 320x240, hvor kjapp RAM du kan ha i hk'et.. da er det walkover for Intel (selv om de koster 10ggr så mye og har halvparten av kjerner.. gjerne med HT deaktivert i Bios.

</rant>

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Med 1.0.0.2 BIOS, en chipset driver og power plan fra rundt månedsskiftet juli-august så får jeg 4.5 boosts, selv om de er få.. 

Chipset driverne virker som de har MYE å si for boosts, voltage og generell CPU behavior. Om ikke like mye, så nesten like mye som BIOS versjoner. Noen blandinger av disse gir meg boost som setter seg fast på 4.3, noen på 4.4 og noen på mer eller mindre.

 

U9ut1Oz.png

Det er med PBO auto, scalar 1x, 0mhz boost override. Om jeg SKRUR OPP noen av disse virker det som om boost går NEDOVER, logisk ikke sant.  :dremel: 

Har enda ikke begynt å prøve meg frem med PPT, TDC, EDC. Tall er skumle. Noen med tips og triks for disse og ryzen master? Har bare brukt BIOS settings til nå. 

Lenke til kommentar

Som moldeNizzen säger, 3600 vanilla måste vara årets köp. Nu när ram har blivit brukbart prisat och att det faktist är konkurranse på skärmkort i mellanklass (RX 5700 XT har knappt konkurranse till priset). 3600, B450 Tomahawk, 3200 flare x cl14 och ett RX 5700 XT måste ju vara en kanonkombo för pengarna nu. Under 10 tusen för den komboen.

 

På den andra sidan är nog Ryzen 3800 årets dåligaste köp.

Finnes fortsatt idioter som kjøper 2060 super fordi Nvidia er best :p

Lenke til kommentar

Hvordan funker VMware med AMD CPU? for eksempel MacOS? tenker da alle macer kjører Intel.

 

Vet ærlig talt ikke. Ikke har jeg noen Mac å kjøre VMware Fusion på.

 

Ikke har jeg en piratkopi av MacOS til å kjøre i VMware Workstation med visse innstillingsendringer som da må til for at det skal kjøre.

 

Jeg er egentlig mindre interessert i MacOS, da jeg aldri virkelig har hatt et særlig nært nok forhold til OS'et.

 

Alt jeg kan si er at VMware Workstation oppå Windows, med Windows som gjeste-OS, det fungerer smertefritt. VMware har noen innstillingsproblematikk likevel for nettlesere. Man må slå av hardware-akselerering for at det skal flyte og se ordentlig ut. Pluss det er også anbefalt å ta høyde for det i .vmx filen med to linjetillegg (som jeg egentlig ikke vet om er helt nødvendige å ha (hvorfor liksom)).

 

Har man lisens på VMware Workstation så kan man velge om man vil ha verts-OS på Linux eller på Windows. Man kan virtualisere så mye man vil med Windows og Linux som gjeste-OS, og også andre OS. Men Apple har jo lisensmessig låst sitt OS til å kun tillates å kjøres på Apple solgt hardware.

 

Man må også passe på å aktivere SVM eller hva det kalles i Asus BIOS for å kunne virtualisere på din AMD Zen 2.

Endret av G
Lenke til kommentar

Komplett bygger jo egne maskiner og bruker opp det som er på market og som ja, Ajoh sier, AMD har vært utsolgt.

Minner litt på RX480 serie men ikke så ille akkurat :p

 

Ganske sikker på at market på "ferdigbygget maskiner" er stort, og disse folkeslagene henger ikke på disse forums  :lol: (kanskje noen)

 

Hadde jeg vært førstegangs-tower-PC-kjøper så hadde jeg kanskje i dag latt Komplett bygge PC'en min. Eller funnet en bekjent som kunne sakene og latt den personen styre og veilede. Min første PC var et ferdigbygg med Pentium 60 Mhz CPU. Siden det så har jeg tatt i fra hverandre den PC'en og studert litt hvordan ting henger i hop. Også har jeg kjøpt nytt hovedkort, CPU og RAM til samme kasse. Også har jeg siden kjøpt ny kasse (kabinett) og deler og bygget i fra bunn av opp igjennom 90-tallet og 2000-tallet, inntil ULV-prosessorene til Intel kom inn i bærbare.

 

Min siste Intel tower baserte CPU var Pentium 133 Mhz, da jeg i en periode gikk over til AMD-leiren (Duron, Athlon, Athlon MP, og også Socket 754 (som ikke var så sterke saker).

 

På bærbar så har jeg vel tygget meg igjennom den første i 2005 Intel Pentium. Så noen halvdyre (core Duo og core2 Duo) og til slutt noen så billige jeg kunne få dem, inntil dette AMD tower bygget. Hadde forresten et første møte med Pentium 4 fordi jeg fant noen skrotdeler som andre hadde kastet, og lekte litt med den mange år etter Pentium 4's storhetstid.

 

På sitt alderstrinn så har jeg syntes at Intel sine bærbar CPU'er har vært veldig sterke saker for sin tidsalder (har faktisk vært i stand til å kjøre VMware for lekens skyld på relativt svake bærbar CPU'er), inntil de gikk over på melkekustrategien med å senke ned i fra 4-kjernet til 2-kjernet som var et lavmåls stunt synes jeg. Den skal de faktisk huskes for. Og Intel fortjener all motgang de kan få faktisk i fra AMD pga. den "dødssynden" der..

 

Pentium ULV, Core Duo og Core 2 Duo har alle klart å drive avgårde VMware Workstation i noe sneglefart. Så Intel kan egentlig sakene sine godt i bunn. Tror jeg hoppet på VMware når den forelå i versjon 2.0.

Endret av G
Lenke til kommentar

Vmware/ESXi, passthrough... Noen som har testa enda?

 

Kan du ikke legge deg inn på en kort trailperiode som du gjerne får fra VMware om du registrerer deg for å prøve det ut, og fortelle oss hvordan det gikk på ESXi da?

 

 

Finnes fortsatt idioter som kjøper 2060 super fordi Nvidia er best :p
 
Som jeg allerede har sagt om meg selv, så tror jeg at jeg kommer til å tyne Åpen kjøp ift. til grafikkortdelen til det ytterste (har ikke det store hastverket med å få spille det aller grommeste som er å spille på de sykeste skjermkortene). Og når markedet er så tynt for skjermkort som det er og de legger Åpne kjøp så har de lagt litt opp til det selv.
 
Det er absolutt ingen AMD-kort som frister med den blower-kjøleren eller fugly tredjeparts utseendet på kjøleren. Sikkert alltid noen som liker det.
 
Sapphire-PULSE-RX-5700-8G-GDDR6-02.jpg
 
 
Men, når jeg nå kikket så har de kommet med et blekt utseende kort som jeg ikke har sett som leveringsdyktig før jeg la merke til det i dag:
 
194503-637181-full.jpg
 
Men for meg som ønsker et svart utseende indre så blir jeg liksom ikke helt fornøyd med noen av disse ovenfor. Hadde det vært sluppet parallellt med AMD sine referansekort så hadde jeg kanskje bare gått for det første og det beste, men når man har vært på pinebenken og nå kan være litt kresen så kan man være litt på gjerdet til at alt blir optimalt.
 
Men AMD burde skjerpe seg på prislappen og gitt de produsentene enda større rabatter når de gir ut en så laber GPU som 5700XT. Det var en halvhjertet jubel man hørte på CES fra salen. Det er litt dyrt med AMD sitt også synes nå jeg. Når det kun skiller ca. tusenlappen opp på 2070 Super.
 
Selv om kjølerdelen med heat pipes og det hele nok duger bra, hvorfor gjøre en så platt finish på tingene. Ser halvgjort (halvhjertet) ut.
Endret av G
Lenke til kommentar

Hvorfor kjøper du en 8 core med 64 GB RAM for VM? Hadde du skippet litt på RAM så kunne du ha hatt 3900x med halvparten av RAM som ville ha ytet mye bedre.

 

Fordi jeg hadde lyst. Husk at RAM jeg valgte er krem av krem-brikker (ser ikke ut til at de går tom heller :lol: ). Og ville sikre meg de før de ble utsolgt. Tross at jeg nok ikke er en særlig overklokkingsentusiast. Men, kan hende det dukker opp noe hint om innstillinger som er litt moderat overklokking som jeg kan være villig til å kjøre på. Eller bare la brikkene leve til evig tid på sin garanterte fabrikkfrekvens. Vi får se.

 

8-kjerne ble valgt pga. laveste TDP og samtidig litt futt. Den kan alltids flyttes til noe simplere bygg siden tenker jeg, dersom behovet for kjerner skulle melde seg, eller om jeg skulle bli "helt gal" entusiast som må ha det beste senere til hovedkortet ift. CPU.

RAM-mengden er gunstig om jeg ønsker å kjøre flere VM's uten lag (treghet) samtidig. Eller om jeg ønsker å ha en porsjon RAM-disk til virkelig å få ting til å fly.

 

Mao. så er jeg ute etter litt futt og fart på lave TDP'er for det meste. Samt forsøke å få en lydløs PC om mulig. Var sikkert en PSU som var bedre på det med stillhet enn modellen jeg valgte. Men det er rolige (stille) greier dette her.

 

Jeg har vel aldri helt vært hardware-fornuftig av meg. Jeg kjørte SCSI på min Pentium 60 Mhz, og det kostet noen kroner ekstra. Da hadde jeg også et PCI-basert ATI-kort med 2 Megabyte VRAM som kostet ekstremt mye for sin tid (følte ikke jeg kunne ta råd til 4 Megabyte VRAM, som var en tilleggsopsjon man kunne velge). Senere kjørte både 10.000 rpm og 15.000 rpm SCSI en stund inntil parallell SCSI "døde ut i markedet" og SATA tok over.

 

Men, jeg bruker ikke penger på røyking, og selv om jeg kan smake alkohol så brukes lite penger til vanlig på det også. Jeg liker hardware og tok i litt hardt som i det å ta igjen for at jeg har sittet med uggen hardware i årevis på gjerdet inntil nå.

 

Jeg er ikke så hardware-gal som Nizzen og Siddis utgir seg for å være på forumet, men jeg er også halvsprø bittelitt til tider på hardware..

 

Det blir ihvertfall ikke RAM-mengden som skal vippe meg over på neste plattform. Det er heeelt sikkert.

 

En PC bygget som dette burde ha noen års levetid med den "svake CPU'en 3700x", ihvertfall 5 år, men det er ingen garantier for at jeg ikke river i før den tid. En slik maskin burde ha 10 - 15 års levetid om ikke OS, software og ymse ting plutselig blir for krevende å kjøre. Skjermkort er jo en "given" at kanskje byttes på etterhvert, og da tror jeg at 8-kjerner eller en mild oppgradering forlenger denne grunn-hardware'ns levetid.

Endret av G
Lenke til kommentar

Greit nok, men jeg hadde puttet pengene i flere kjerner før jeg hadde puttet pengene i RAM. 4 ekstra kjerner gir deg mye bedre ytelse enn overkill med RAM gjør.

 

Men som nevnt, så ønsket jeg ordentlig god RAM foran det å ende opp med relativt høy TDP på en slik mangekjernet som ligger høyere og dyrere i pris. Det kan jo godt hende at man vil se en flere kjernet CPU på sikt som tar sikte på bedre chiplets, enn å bare kverne ut det første og det beste som glir av samlebåndet på bekostning av TDP.

 

Man ser f.eks. noen server-CPU'er komme i fra AMD (meldt på den papirlanseringen) som har sykelig mange kjerner til en lavere watt enn noen andre CPU'er i serien. Så om de får det til på en la oss si 24-64-kjernet server CPU, så kan viljen til å gi oss noe slik på AM4 på f.eks. 16 kjerner skje også. F.eks. Ikke vet jeg! Men, det kan av og til lønne seg å vente. Derfor landet jeg på den CPU som jeg gjorde framfor 3600-modellen, for jeg ønsket å kunne sitte litt på gjerdet med den til de serverer oss noe bedre enn det de har gjort til nå.

 

Edit:

unnskyld. En rettelse. 64-kjerner på 200 Watt som et av flere lave TDP'er å spore på f.eks. modellen AMD EPYC 7702. Det var tanken, at noe av dette gode arbeidet kommer til å drysse på AM4 etterhvert også, tror jeg på da  :wee:

 

Husk at min 3700x har TDP på høye 75 Watt i forhold. (rettelse, samme setning men med 65 Watt blir rett)

 

200 Watt / 64 kjerner = 3,125 Watt pr. kjerne

75 Watt / 8 kjerner = 9,375 Watt pr. kjerne

 

Mao. så tror jeg det er noe å gå på her på et eller annet vis.

Det er kanskje en tilfeldighet, men man ser at 9,375 / 3,125 = et heltall 3.

 

Edit2:

Er jeg litt trøtt nå? Tror det reelle tallet skal være 65 Watt for 3700x.

 

Da blir forskjellen

65 Watt / 8 kjerner = 8,125 Watt pr. kjerne. Forskjellen er ikke tallet 3, men 2,6 etter korreksjonen på forutsetn..

 

Det blir selvsagt et åpent spørsmål hvilken singel core ytelse de da ender opp med om de tyner på TDP marginalene.

 

Når spillprodusenter hiver seg over mangekjernet utnyttelse så snus jo ting en del på hode  :dribble:

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Gikk fra bios versjon 2703 til 2606 og da booter den. 2703 gjorde i tillegg at frontpanelet sluttet å fungere, men med 2606 var det back in business  :huh:

 

Klarte ødelegge karbonduken jeg brukte istedenfor pasta når jeg drev å byttet cpuer frem å tilbake.  :nei:

Endret av Nwader
Lenke til kommentar

Karbonduk? Har jeg ikke hørt om før, får høre :)

Thermal Grizzly Carbonaut Thermal Pad, er ikke noe mer fancy enn at det er en liten duk man legger på istedenfor pasta. Null søl og helt grei ytelse. Man får de ferdig tilpasset et par forskjellige produkter.

 

Skjør som fy vel å merke :p

Endret av Nwader
Lenke til kommentar

Thermal Grizzly Carbonaut Thermal Pad, er ikke noe mer fancy enn at det er en liten duk man legger på istedenfor pasta. Null søl og helt grei ytelse. Man får de ferdig tilpasset et par forskjellige produkter.

 

Skjør som fy vel å merke :p

 

Har dette tilsvarende / bedre kjøleegenskaper som pasta? Høres jo fryktelig mye lettere ut, så lenge man er forsiktig ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...