Gå til innhold

Nytt kamera er spesialdesignet for å gjøre astrofotografering enkelt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg kommer med min sedvanlige sterke forhåndsdom. Denne gangen blir det slakt. Kameraet er åpenbart basert på en veldig liten bildebrikke og da blir resultatet så elendig som demoene her viser. Lyssterk optikk hjelper på følsomheten, men går på bekostning av blant annet koma. Det vil si at stjernene ser ut som en samling pyramider som peker mot midten av bildet, i stedet for pene punkter.

 

Videre er grensesnittet noe av det mest krevende å designe på kameraer for tida. Dette er tydeligvis bare en metallboks de ikke en gang tør å vise baksiden av. Én knapp er alt som vises. Optikk som er designet for større sensorer er ofte ikke veldig skarp når de brukes på sensorer med veldig små piksler. Optikken er tydeligvis noe som kommer i tillegg (mulig den leveres med et kitobjekiv). Skal man både ha vidvinkel (melkeveien), midtvinkler (andromeda og noen stjernetåker) og tele (månen, planeter og andre stjernetåker) så er man avhengig av å ha objektiver med de passende brennviddene. Hvorfor ikke bare bruke systemkameraet man har fra før da? (For man har vel det om man har liggende noen objektiver å sette på dette kameraet via adaptere).

 

Sorry, men her har TinyMOS veldig mye å bevise før det blir i nærheten av interessant å åpne lommeboka. Det de har lagt fram nå er langt i fra overbevisende.

Endret av Simen1
  • Liker 7
Lenke til kommentar

Artikkelforfatter gjør i ingressen/første avsnitt den samme skivebommen som de fleste som blir skuffet over at månen fremstår som en totalt overeksponert glødende prikk.

Under vanlige forhold ligger månens støvete overflate badet i sollys akkurat som ens eget nabolag på en solskinnsdag og har lite med astrofotografering å gjøre bortsett fra dette med høy brennvidde hvis man ønsker en nærmere titt. Til sånt kommer man lengre med relativt rask lukker og f/8, enn med 30s og vidåpen blender som ligger mer i astrofoto-kategorien. Selv under en måneformørkelse er man fortsatt langt unna eksponeringer som egner seg for stjernetåker, og resultatet ville ligget nærmere det tredje bildet i bunnen av artikkelen.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

30 sec uten egnet stativ med 'star-tracker' ?
Du må virkelig like 'stjerne-striper'!

Uten slikt stativ blir det uansett å ty til stacking for å få flere detaljer og f/1.2-glass.

Har du valget, så vil du nok også gå for så stor bildebrikke som mulig for å hindre støy, og CCD > CMOS-brikke til dette formålet.

'avanserte systemer som automatisk fjerner støy på bildet'
Nei, takk!
Dette vil bare gjøre bilde ditt dårligere, du vil jo uansett være tvungen til å kun benytte raw-bilder for å få virkelig bra sluttresultat.

PS.
Generell astrofotografi er veldig forskjellig fra å ta bilde av et lyssterkt objekt som månen.
Hvis kamerat benytter touch-screen så er det virkelig bom.

(Slikt virker veldig dårlig i kalde, mørke og ofte fuktige forhold.)

Endret av kjeita
Lenke til kommentar

Tja, nå var jeg egentlig ikke så veldig missfornøyd med bilde mitt av måneformørkelsen, men... :p

 

Usikker på hva slags metoder kameraet benytter for støyreduksjon, samt hva de hadde i tankene vedrørende stjernespor.

 

Med mindre det benyttes flere kortere eksponeringer som automatis alignes og stackes, så vil det jo bli et problem hva angår stjernespor med 30 sek eksponering på alt annet en vidvinkel.

 

Samt, det første jeg gjør før noen form for astro-fotografering er å deaktivere all form for støyreduksjon.

Støyreduksjon, eller rettere sakt forbedring av SNR verdien, skjer naturlig ved stacking. døde pixler og fast elektronikk-generert støy er jo en annen ting, men..

 

Ut fra eksempel-bilde virker det ikke som det er noen stjernespor i senter, så vi kan jo håpe de benytter en form for stacking av kortere eksponering som den "avanserte metoden for å fjerne støy", samt for å kompensere for stjernespor. Om det skulle være behov for et stativ med tracking er jo produktet meningsløst..

 

Muligheten for utskifting av optikken er jo bra, for den optiske defekten i eksempelbilde av melkeveien for eks er jo veldig kraftig.

 

Uansett, blir jo spennende å se hva de klarer å få til. Er mye som kan skje fra prototype til ferdig produkt. :)

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
×
×
  • Opprett ny...