Gå til innhold

hva er best og gjøre for meg


h33t

Anbefalte innlegg

hei jeg vet det er mange tråder her inne med mange av de svarene jeg søker, men jeg tenkte jeg bare skulle få alt på en plass.

 

jeg er 27, og har fagbrev som elektriker og jobbet som montør i 9 år. kroppen tåler ikke mer og jeg ønsker en roligere hverdag. 

 

så jeg lurer på hva som er best og gjøre for og få en jobb innen it som jeg kunne trives i.

 

jeg vet jeg bare trenger ett år på vgs for og ta IKT, + læretid seff. men dette virker som bortkastet tid da det virker som om denne utdanningen bare er for deg som vill jobbe som it-ansvarlig på skoler. tar jeg feil her????

 

får du generell studiekompetanse ved åg gå VGS nå eller er det lettere å gå y veien?

 

er det bedre å gå y veien eller ta 1 år påbygg???

 

eller er det rett og slett lettere og bare ta 100 kurs???

 

jeg kunne godt gå på universitet eller høyskole men jeg er litt redd for matte/fysikk er dette noe som er overkommelig??

 

 

og hva bør jeg velge av linje... jeg liker pentesting, coding, opsett av server osv så er ikke kresen men om jeg kunne tatt en utdanning som gjorde det mulig og få forskjellige jobber hadde jo det vert greit??¨

 

 

til slutt, jeg har prøvd å lære meg ett språk men detter fort av da det er tungt stoff å lære alene.

har noen erfaring hvor det har vært umulig alene og overkommelig med hjelp av god lærer??

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvor lett nye ting blir å lære seg kommer i stor grad an på basiskunnskaper. Du kan gjerne begynne med et spesifikt språk siden det alltid er prinsipper som lar seg overføre mellom språkene. Det går fint an å lære seg uten en lærer, men det krever mye tålmodighet, tid, innsatsvilje og ikke mints hvor du tilegner deg kunnskapen.

 

Du kan i noen tilfeller få jobb av å bare ta kurs, men det er sjeldent og du skal virkelig vite hva du driver med om du skal gå den veien. Da spesialiserer du deg gjerne innenfor spesifik programvare/maskinvare, og du låser deg på en måte litt.

 

Hvilken vei du bør gå bør bestemmes av ambisjonene dine. Hvor viktig er lønn? Hvor viktig er arbeidstid? Jobbe alene eller i team? Ønsker du karrieremuligheter (stige i gradene)? Komplekse utfordringer på dag-til-dag basis eller repetive arbeidsoppgaver?

 

Ut fra svarene du har på dette kan du lettere bestemme hvilken vei du bør gå. Merk at IKT-veien uansett tar 3 år (1 år skole + 2 år lære), samme som en høyere utdanning som som oftest gir høyere lønn og vesentlig større karrieremuligheter. Lønnsmessig er det vanskelig å gi noen konkret sammenlingning da det er folk som tjener fryktelig lite - og fryktelig mye i begge tilfeller. Men rent gjennomsnittlig så tjener høyere utdanning seg mye bedre i lengden.

 

Og ja, det finnes høyere utdanninger innenfor IT som ikke krever matte :)

Lenke til kommentar

Ikke ta fagbrev er mitt råd. Jeg har det selv, og det er ikke verdt mye.

Hovedproblemet med IT er at det er vanskelig å komme inn i markedet, men når du er kommet inn er det en veldig behagelig plass å være.

 

Men for å komme innenfor kun med fagbrev er vanskelig.

Er ikke mange av de jeg studerte med som fortsatt jobber innen IT uten å enten ha tatt videreutdanning (bachelor/master) eller har en kjip stilling uten utfordringer.

 

Selv har jeg i så måte vært heldig, kom meg inn i et stort privat IT-firma og kan nå utfolde meg fritt i den retningen jeg ønsker.

Har spesialisert meg på virtualisering (VMware) og (virtuelle) lagringsløsninger, noe som jeg trives veldig godt med.

Arbeidsdagen er preget av stor frihet der jeg selv avtaler kundeoppdrag, arbeidstid, kursing osv.

 

Konklusjon: Du må være heldig for å komme deg inn i en interessant stilling med kun fagbrev, men det er mulig. Du må nok ta en relativt dårlig betalt support-stilling eller lignende, og deretter bruke noen år på å jobbe deg opp.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hei, er samme alder og i samme situasjon som deg. Jeg vurderer å søke y-veien til informatikk og automasjon da det virker nøyaktig det jeg er interessert i. Eneste som bekymrer meg er matte og fysikk da jeg såvidt bestod vgs med 2'er. Men har drevet med litt java programmering på hobbybasis så tror det kommer til å gå greit.

 

Vet ikke om denne posten er til noe hjelp men anbefaler hvertfall y-veien da det virker som man får mest mulig ut av kortest mulig tid, men man må nok belage seg på mange kvelder med studering på egenhånd.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...