Gå til innhold

LHC er i gang igjen!


Anbefalte innlegg

http://home.web.cern.ch/about/updates/2015/05/first-images-collisions-13-tev

 

Som kanskje en del har fått med seg har LHC vært stengt for oppgradering siden høsten 2014. Nå er kjempen i ferd med å våkne igjen. Det har vært kjørt en rekke tester de siste par månedene, og i dag morges natt fikk vi se de første kollisjonene ved full energi. Data som er gode for fysikk-analyse er forventet om et par-tre uker.

Endret av -trygve
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 2 uker senere...

Ja og ja. Eller for å svare litt mer ordentlig: Søk etter "ny fysikk" er et hovedmål. Håpet er spesielt å finne ut hva den mørke materien er, og SUSY er favorittforklaringen til mange for å gi en forklaring på dette. I tillegg vil man også gjøre modell-uavhengige søk etter ny fysikk; altså rett å slett lete etter ting som ikke stemmer med det vi vet fra før.

 

Higgsfysikk blir også viktig. Med mer statistikk blir det blant annet mulig å måle om koblingen til de ulike partikkeltypene er slik standardmodellen forutsier eller ikke. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tja, kjøringen er ikke helt strømlinjeformet ennå, men spesielle vansker tror jeg ikke det har vært (bortsett fra problemet som ga en ukes forsinkelse i mai). De siste dagene har de hatt noen stabile perioder, men også perioder uten stabil beam. Dette er egentlig helt normalt så kort tid etter oppstart. Man kan følge status online. Akkurat nå holder de på å fylle maskinen med protoner.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...