Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Hvordan lage en bordplate av treplanker?


Anbefalte innlegg

Vi fikk en snekker til å lage et bord til oss for to år siden. Han ville bruke konstruksjonsvirke til det. Vi var redde for at treet skulle bevege seg mye men han trodde det skulle gå greit. Men det gjorde det ikke. Nå har treplankene bøyd seg alle veier og det er høydeforskjell mellom alle bordene. I tillegg er det store sprekker mellom bordene siden det ikke var limt. Vi vurderer å bare bytte hele bordplata nå, men må da bruke ferdig tørket tre. Får man tak i det noe sted? Og er det slik at selvom det er tørket så vil det bevege seg? Kan vi da risikere et like stygt bord igjen? 

Burde vi lime plankene sammen? Hadde jo lyst på en litt røff stil med noe mellomrom mellom plankene, men ikke 1 cm som det er mellom noen av de nå. Det mest praktiske er vel å lime dem tenker jeg. Er dette noe man kan gjøre selv? Har sjekket priser hos møbelsnekker og de tar alt fra 5-7000 kr for å lage en bordplate noe jeg syns er altfor dyrt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når en møbelsnekker gjør dette bruker han en "buscuit jointer" og lim. Vet du kan få billige slike på steder som clas ohlsen og jula. Er noe ala de trepinnene man finner i ikea mmøbler o.l, bare mer robust og større. Eventuelt kan du feste planker tvers av undersiden av bordene som utgjør bordplaten.

Lenke til kommentar

Lime sammen plankene kan du fint gjøre selv. Du må ha et godt trelim( feks, oransje tube  med casco trelim til innendørs bruk.), og masse tvinger, man må få spent det skikkelig i sammen. 
Limet påføres gjerne med en pensel, heller litt for mye en for lite. Penselen kan du gjøre rent i varmt rennende vann etterpå, pga limet er vannbasert.  Når du limer så må du være kjapp, limet har en åpen tid på bare noen minutter. Så planlegg litt, ha tvinger og diverse klart, før du smører på lim.  når du spenner med tvinger må du bruke øya og se, så du ikke spenner skjevt. Ha gjerne ett rettholt eller lignende tilgjengelig, slik at du kan se at det blir plant, ellers får du en stor høvle jobb når den er limt ferdig.    Når plata er limt ferdig, så er det mye man kan gjøre med den for at den skal se litt rustikk ut. :) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...