Jump to content
fleur

Hvordan lage en bordplate av treplanker?

Recommended Posts

Vi fikk en snekker til å lage et bord til oss for to år siden. Han ville bruke konstruksjonsvirke til det. Vi var redde for at treet skulle bevege seg mye men han trodde det skulle gå greit. Men det gjorde det ikke. Nå har treplankene bøyd seg alle veier og det er høydeforskjell mellom alle bordene. I tillegg er det store sprekker mellom bordene siden det ikke var limt. Vi vurderer å bare bytte hele bordplata nå, men må da bruke ferdig tørket tre. Får man tak i det noe sted? Og er det slik at selvom det er tørket så vil det bevege seg? Kan vi da risikere et like stygt bord igjen? 

Burde vi lime plankene sammen? Hadde jo lyst på en litt røff stil med noe mellomrom mellom plankene, men ikke 1 cm som det er mellom noen av de nå. Det mest praktiske er vel å lime dem tenker jeg. Er dette noe man kan gjøre selv? Har sjekket priser hos møbelsnekker og de tar alt fra 5-7000 kr for å lage en bordplate noe jeg syns er altfor dyrt.

Share this post


Link to post

Når en møbelsnekker gjør dette bruker han en "buscuit jointer" og lim. Vet du kan få billige slike på steder som clas ohlsen og jula. Er noe ala de trepinnene man finner i ikea mmøbler o.l, bare mer robust og større. Eventuelt kan du feste planker tvers av undersiden av bordene som utgjør bordplaten.

Share this post


Link to post

Lime sammen plankene kan du fint gjøre selv. Du må ha et godt trelim( feks, oransje tube  med casco trelim til innendørs bruk.), og masse tvinger, man må få spent det skikkelig i sammen. 
Limet påføres gjerne med en pensel, heller litt for mye en for lite. Penselen kan du gjøre rent i varmt rennende vann etterpå, pga limet er vannbasert.  Når du limer så må du være kjapp, limet har en åpen tid på bare noen minutter. Så planlegg litt, ha tvinger og diverse klart, før du smører på lim.  når du spenner med tvinger må du bruke øya og se, så du ikke spenner skjevt. Ha gjerne ett rettholt eller lignende tilgjengelig, slik at du kan se at det blir plant, ellers får du en stor høvle jobb når den er limt ferdig.    Når plata er limt ferdig, så er det mye man kan gjøre med den for at den skal se litt rustikk ut. :) 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...