Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Taushetplikt i organisasjoner


Anbefalte innlegg

Jeg var hos legevakten for en stund siden og ringte til lederen i en organisasjon som baserer seg rundt om friluft aktiviteter. Er det ikke slikt at denne lederen har en form for taushetplikt når jeg ringte han som kontaktperson?

 

For det er slik at jeg mente at denne personen var den rette for meg å kontakte når jeg havnet i en uhell situasjon. Problemet var at personen fortalte dette videre til andre og slik som jeg har forstått dette så har denne personen brutt taushetplikten sin, både ovenfor meg og som ansatt i organisasjonen. De som har bedre kunnskap enn meg når det gjelder regler om taushetplikt, kunne de forklare meg om det faktisk er en brudd på taushetplikt?

 

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Taushetsplikt

 

Her er det en lenke som jeg hentet fra Wikipedia, men er litt usikker om jeg fant en riktig kilde som kan gi meg svar på spørsmålet mitt. 



Anonymous poster hash: 5bc3d...8ec
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei. Hva slags organisasjon er det snakk om, og hva slags stilling rent konkret har denne lederen? Røde Kors, Speideren, fotballag, etc. 

Rent juridisk så er det nok lite å hente ift. taushetsplikt i frivillige organisasjoner, noe annet er jo moralsk taushetsplikt.

Lenke til kommentar

Organisasjonar er ikkje underlagt lovbestemt tausheitsplikt, kanskje med unntak av røde kors, norsk folkehjelp og liknande som i enkelte tilfeller nok er helsepersonell og dermed tausheitplikt etter lova.

 

Skal organisasjonen være underlagt tausheitsplikt så må det eventuelt være gjennom ein avtale/kontrakt.

Om dette er brudd på ein slik avtale vil være avhengig av innholdet i avtalen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb

Det er en organisasjon, på samme måte som speider. Personen er nemlig øverste hodet i organisasjonen. Har denne personen fremdeles taushetplikt?

 

Høres da ut som om personen absolutt skal ha det ettersom det handler om ungdom. Jeg vil da mene det er ganske alvorlig å fortelle ting videre, ihvertfall om det er sensitiv informasjon som en helst ikke vil at andre enn dem man stoler på får vite. 

Lenke til kommentar

Det er ikke en veldig alvorlig situasjon som jeg har havnet i, men det vil være nok til at andre endrer sin mening om meg. Kunne noen vise til lenker/kilde som viser til at denne personen har en taushetplikt? Slik at jeg faktisk har noe å henvise til kilder når jeg skal ta en nærmere prat med denne personen. 



Anonymous poster hash: 5bc3d...8ec
Lenke til kommentar
 

 

Høres da ut som om personen absolutt skal ha det ettersom det handler om ungdom. Jeg vil da mene det er ganske alvorlig å fortelle ting videre, ihvertfall om det er sensitiv informasjon som en helst ikke vil at andre enn dem man stoler på får vite. 

 

Du mener det er alvorlig. Du kan gjerne få mene det, men så lenge denne personen ikke er underlagt taushetsplikt gjennom lov eller avtale, kommer en ingen veg om en prøver å ta affære. Dessverre!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om denne lederen er ansatt i organisasjonen, vil ikke taushetsplikten da være gjeldende? Med det så tenker jeg på de "pliktene" vi ble fortalt om i rettslærefaget på videregående; arbeidsplikt, lojalitetsplikt og taushetsplikt. Disse er ikke, så vidt jeg vet, nevnt i lovteksten, men er en del av rettssedvanen og brukes der lovteksten nevner "pliktbrudd".

 

Mulig jeg er helt ute på viddene, men likevel :)

Lenke til kommentar

Det finnes flere typer taushetsplikt, og alle er relative. Det vil si at de gjelder på forskjellig måte alt ettersom når man får vite noe, hvem man får vite det av, hvordan man får vite det, hva man får vite, og hvilken situasjon man får vite det i.

 

Når man snakker om taushetsplikt snakker man som regel om taushetsplikt fastsatt i lov. Dette gjelder for offentlige tjenestemenn (forvaltningsloven § 13 og spesiallovene), advokater, helsepersonell, prester, sjelesørgere, mv. Det er de viktigste gruppene. Brudd på slik taushetsplikt er straffbar. Taushetsplikt fastsatt i lov gjelder som regel for alle opplysninger man har fått "i arbeidstiden" eller som man har fått som en følge av at man tilhører den gruppen som har taushetsplikt. 

 

Man har også avtalefestet taushetsplikt. Her er det ikke lovgivningen, men en avtale man har inngått, som etablerer taushetsplikt. Taushetspliktens rammer følger av avtalen. Som oftest gjelder dette i arbeidsforhold, og da er det snakk om å verne opplysninger man har fått i forbindelse med jobben. Som regel ikke straffbart, men kan være det (f.eks. ved misbruk av sensitive opplysninger). For at slik taushetsplikt skal gjelde må det være avtalt (skriftlig eller muntlig). En underforstått eller forutsatt taushetsplikt vil ikke være nok. 

 

Taushetsplikt kan også utledes av andre avtaler, det mest typiske er lojalitetskravet i arbeidsforhold og andre kontraktsforhold. 

 

Til slutt har man den allmenne straffesanksjonen mot å offentliggjøre personlige eller huslige opplysninger. 

 

 

Slik jeg ser det er det ingen indikasjoner på at den nevnte lederen har brutt noen av de forskjellige formene for taushetsplikt. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...