Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Anbefalte innlegg

Hei, har prøve snart og får helt noyya

Har svart på de fleste spørsmålene men sliter en del med de sisste, er det noen som kan hjelpe??

 

1. 1. Forklar fordeler og ulemper ved ulike regjeringskonstellasjoner (mindretallsregjering, flertallsregjering, koalisjonsregjering) Hva de ulike tingene er er ikke særlig vansklig, men fordeler og ulemper finner jeg ikke....

 

 

2. 1. Forklar sammenhengen mellom parlamentarisme og hvem som sitter i Regjeringen

2. Norge har mange velferdsordninger, og står overfor en såkalt “eldrebølge”. Forklar hvilke utfordringer dette kan innebære, og mulige måter å løse utfordringene på.

3. Forklar hvilke negative konsekvenser svart arbeid kan få. Du bør her nevne både personlige konsekvenser og konsekvenser for staten.

 

 

Takk for hjelp ....)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1) Se litt på hvilke konsekvenser dette får for velgerne og partiene. Et godt eksempel på sistnevnte er dagens regjering, som er en mindretallsregjering - støttet via KrF og Venstre. Er det heldig for regjeringspartiene å være i mindretall, og må basere seg på støtte fra to andre parti? For velgerne til KrF og Venstre - hvordan føles det for dem å egentlig gi en stemme til Høyre og FrP?

2.1) Se på hva parlamentarisme egentlig er, og hvem som utgjør den utøvende makten.

2) Hvilke utfordringer ligger i at det er mange gamle mennesker som trenger daglig hjelp og stell?

3) Personlige konsekvenser for svart arbeid: Mister alle garantier for arbeidet som blir gjort. Konsekvenser for staten: Taper mye penger på skatt som ellers kunne ha blitt brukt til samfunnets beste.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Skriver bare det jeg kom på i farta :D Vil anbefale å google: parlamentarismen, også lese om det på Snl.no. Så kan du google eldrebølge utfordringer eller eldrebølge løsninger. Dernest kan du google svart arbeid konsekvenser

 

Parlamentarismen: går jo ut på at regjeringen må gå av hvis de ikke har støtte hos stortinget. Så det har jo stor sammenheng, for på grunn av parlamentarismen kan Stortinget "bytte" ut regjeringen.

Eldrebølge: Flere blir eldre og gammel. Dette fører til at man må ha flere sykehjemplasser blant annet. Det kan føre til høyere skatt osv.

Svart arbeid: Staten får mindre penger, pga. mangel på moms ved svart arbeid. Det fører til at lokale bedrifter som er lovlydig kan gå konkurs eller slite økonomisk, for svart arbeid er billigere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...