Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Øvelseskjøring - mistet lappen et par dager for en tid siden


Arinomi

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg fyller 25 i år, og kjørte opp til klasse B sertifikat i januar 2009. Reglene om øvelseskjøring sier at ledsageren (meg) må ha fylt 25 og hatt sertifikat sammenhengende i 5 år.

 

Her er saken: Når jeg fyller 25 i april, ønsker jeg å tilby lillebroren min å øvelseskjøre med meg. Men i fjor ble jeg fratatt sertifikatet av politiet på grunn av frossen frontrute. Jeg slapp imidlertid å miste sertifikatet i 3 måneder, som jeg ble fortalt av politibetjentene. Jeg fikk istedet et forelegg på 8000kr og fikk så sertifikatet tilbake.

 

Jeg var ikke i noen rettssak og tror ikke jeg ble "dømt" til noe som helst. Jeg bare fikk en giro hos politijuristen på det lokale lennsmannskontoret.

 

Teller dette som en "dom"? Vil det dukke opp på en uttømmende politiattest? Og har jeg hatt sertifikatet sammenhengende i 5 år, slik reglene krever?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kravene følger av vegtrafikkloven § 26 og trafikkopplæringsforskriften § 3-1:

 

 

 

Ledsageren må ha fylt 25 år, ha gyldig førerett for vedkommende kjøretøygruppe og ha hatt slik førerett uavbrutt de siste 5 år før øvingskjøringen finner sted, jf. vegtrafikkloven § 26 andre ledd.

 

Det følger av forarbeidene til vtrl § 26 at midlertidig beslag ikke avbryter denne tidsperioden så lenge førerretten ikke er tilbakekalt ved forelegg eller dom.

 

(Det vil for øvrig være politiet som treffer vedtak om tilbakekall av førerrett og utsteder forelegg på tap av førerrett, ikke Statens Vegvesen.)

Lenke til kommentar

Hvis man kjører opp som 18-åring kan man fortsatt ikke være ledsager før man har fylt 25 år, det er nok derfor du mener å ha hørt noe om en slik regel tenker jeg..

Alle har prøvetid ved erverv av førerkort for personbil, og denne er 2 år.

 

Så nei, det er 5 år som er regelen, men også da 25 år som minste tillatte alder på ledsager.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...