Gå til innhold

Den fortreffelige 2,5-tommeren (Ekstra)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

du får også 2,5-tommere med høyder på fem, syv og femten millimeter.

Det finnes også 5,5mm og 12,5mm. Sistnevnte har vært relativt vanlig for modellene med høyest kapasitet, men nå har altså 15mm begynt å dukke opp.

 

Ellers er det verd å ta med volumfordelen. 2,5-tommere har høyere datatetthet på platene og tettere plater enn 3,5-tommere. Særlig de med 15mm tykkelse har høy kapasitet per volum fordi bunn, lokk og elektronikk utgjør en prosentvis mindre del av volumet enn det de tynnere 2,5-tommerne har. Årsaken til høyere tetthet på platene enn 3,5" skal vistnok være at mindre plater gir mindre vibrasjoner på både plater og lesearmer. Det var i sin tid en av årsakene til at 5,45"-diskene døde ut. Korte lesearmer gir også potensial for raskere søketider og høyere rotasjonshastighet, altså ytelse. På sikt ser jeg for meg at 3,5-tommerne dør ut til fordel for tykke 2,5-tommere. For eksempel er det mulig med dagens datatetthet på 2,5"-plater å lage 1" tykke 2,5" disker med like stor kapasitet som 1" tykke 3,5" disker (6-8 TB). Årsakene er høyere datatetthet og flere plater. Ennå lengre frem i framtiden tar nok SSD over, men det ser fortsatt ut til å være en faktor 5 på pris/kapasitet (for 5 år siden var faktoren ca 10) så det kan ta en del år før det skjer.

 

Volumfordelen kan også tas ut i form av Raidsikkerhet. I stedet for 1 stk usikret 6 TB 3,5" kan man på samme volum ha 4 stk 2 TB 2,5" i Raid5. Altså ingen raidsikkerhet vs raidsikkerhet. Aid0 (uten "R" for redundans) er en annen mulighet. Det gir nok vesentlig høyere sekvensielle ytelser enn en enkelt 3,5" får til på samme volum.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...