Jump to content
Sign in to follow this  
Cthulhu

Den fortreffelige 2,5-tommeren (Ekstra)

Recommended Posts

du får også 2,5-tommere med høyder på fem, syv og femten millimeter.

Det finnes også 5,5mm og 12,5mm. Sistnevnte har vært relativt vanlig for modellene med høyest kapasitet, men nå har altså 15mm begynt å dukke opp.

 

Ellers er det verd å ta med volumfordelen. 2,5-tommere har høyere datatetthet på platene og tettere plater enn 3,5-tommere. Særlig de med 15mm tykkelse har høy kapasitet per volum fordi bunn, lokk og elektronikk utgjør en prosentvis mindre del av volumet enn det de tynnere 2,5-tommerne har. Årsaken til høyere tetthet på platene enn 3,5" skal vistnok være at mindre plater gir mindre vibrasjoner på både plater og lesearmer. Det var i sin tid en av årsakene til at 5,45"-diskene døde ut. Korte lesearmer gir også potensial for raskere søketider og høyere rotasjonshastighet, altså ytelse. På sikt ser jeg for meg at 3,5-tommerne dør ut til fordel for tykke 2,5-tommere. For eksempel er det mulig med dagens datatetthet på 2,5"-plater å lage 1" tykke 2,5" disker med like stor kapasitet som 1" tykke 3,5" disker (6-8 TB). Årsakene er høyere datatetthet og flere plater. Ennå lengre frem i framtiden tar nok SSD over, men det ser fortsatt ut til å være en faktor 5 på pris/kapasitet (for 5 år siden var faktoren ca 10) så det kan ta en del år før det skjer.

 

Volumfordelen kan også tas ut i form av Raidsikkerhet. I stedet for 1 stk usikret 6 TB 3,5" kan man på samme volum ha 4 stk 2 TB 2,5" i Raid5. Altså ingen raidsikkerhet vs raidsikkerhet. Aid0 (uten "R" for redundans) er en annen mulighet. Det gir nok vesentlig høyere sekvensielle ytelser enn en enkelt 3,5" får til på samme volum.

Edited by Simen1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...