Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Selvinkriminering


phnx85

Anbefalte innlegg

Slik jeg har skjønt det har vi i Norge vern mot selvinkriminering, men gjelder dette også hvis man er vitne og ikke siktet i saken?

 

Jeg tenker på denne saken: http://www.altaposten.no/lokalt/nyheter/article10459554.ece

 

Hvis vi ser bort i fra at han har forklart seg uriktig til politiet samt klusset med bevismateriale ved å slette filer fra minnekortet. Kunne han i utgangspunktet nektet å forklare seg og nektet å overlevere kameraet da dette ville inkriminere han siden de kjørte ulovlig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Generelt sett har ingen forklaringsplikt for politiet, bare for domstolene. Regelen om bevisbeslag er motsatt - politiet kan beslaglegge det aller meste som kan være bevis.

 

Vernet mot selvinkriminering lar deg ikke nekte å overlevere bevis. Det lar deg (konsekvensfritt) nekte å medvirke til innsamling av bevis, herunder i form av å måtte forklare deg for politi/domstol, og til en viss utstrekning beskytter det deg mot straffeforfølgning for å destruere bevis og lyve. Men vernet lar deg ikke konsekvensfritt destruere bevis for å forhindre at andre enn deg blir domfelt, og det lar deg ikke lyve for å unnslippe straff hvis følgen er at noen andre blir straffet for noe du har gjort.

 

Vernet gjelder også et vitne - straffeprosessloven § 123 fastslår at et vitne kan nekte å svare på spørsmål dersom svaret vil kunne utsette vitnet eller vitnets nærstående for straff. Et vitne kan imidlertid ikke nekte å utlevere bevis, og vernet dekker ikke falsk forklaring på andres vegne.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...