Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Hjelp! Defekt stikkontakt og dimmer etter støvsuging!


Anbefalte innlegg

Vi har en stikkontakt som sitter litt langt opp på veggen og som derfor sjelden eller aldri er i bruk. Ved en tilfeldighet ble støvsugeren plugget i der i går, men etter 20-30 sekunder kuttet strømmen...jeg antok sikring, men alt var ok i sikringsskapet. Plugget derfor i et annet sted og fullførte jobben.

 

Når jeg nå tester stikkontakten er den død. Men, det som er enda mer rart er at en dimmer som sitter et par meter lenger bort på veggen og styrer en taklampe kuttet samtidig. Begge er nå døde, på tross av at ingen sikring har gått i skapet.

 

Tips til hva dette kan være?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ganske vanlig at flere stikkontakter og lamper kobles til en og samme dimmer. De finner du som regl godt oppå veggen for å symbolisere at de ikke skal brukes til tungt/vanlig utstyr, samt oppover mot taket, da de er ment for lamper i tak og vegg. Disse skal ALDRI bli brukt til noe annet. Kan ødelegge utstyr som kobles til og dimmeren.

I ditt tilfelle har du altså prøvd å drive støvsugeren fra en stakkars dimmer, som nok da bare skader dimmeren, da støvsugere er ganske hardføre. Støvaugeren vil overbelaste den mange ganger over, da en typisk støvsuger trekker 5-10 ganger for mye strøm enn hva dimmere er ment å takle.

Denne dimmeren er ødelagt og må byttes. Bare å ringe elektrikkeren. :)

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Kan hende det bare er glassikringen i dimmeren har røket. Skru den opp og se.

 

Man skal aldri bruke dimmere på ting som ikke kan dimmes. Støvsugeren er laget for å fungere på 230v og kan bli ødelagt om du prøver å dimme den...

Endret av TMB
Lenke til kommentar

Med tanke på at den funket i 20-30 sekunder før den tok kvelden, så ville jeg tro at det er snakk om noe brent elektronikk. Sikringer pleier som regel å slå ut mye raskere når de blir såpass overlastet (spesielt med tanke på at peak effekt er i starten på normale støvsugermotorer). Men, det er selvsagt lov å sjekke. Man kan være heldig. :)

Lenke til kommentar

Hmm....det er en sjans for at dimmeren også styrte kontakten, jeg har bare aldri tenkt på det. Kontakten står midt på veggen i en trappenedgang, mens dimmeren står ved enden av trappen og styrer taklampen i rommet man kommer til. Når jeg installerte dimmeren var det selvsagt for å dimme denne taklampen, men når jeg tenker etter er det ganske sannsynlig at kontakten også er forbundet, hadde tidligere et trappevender-system her.

 

Virket veldig praktisk å plugge i kontakten når vi skulle støvsuge trappa, men kan bli en dyrekjøpt erfaring! Vipper av dekselet og sjakker sikringen i kveld....men er vel som dere sier at denne burde røket umiddelbart.

Lenke til kommentar

Hvis du er litt dristig kan man bare bytte dimmer da... Det er snakk om tre magiske kabler som skal skrus fast. Ganske enkel jobb, ihvertfall dersom du får tak i samme dimmer, og symbolene på undersiden er like og i samme rekkefølge.

 

Dette er noe man egentlig ikke skal gjøre selv som ufaglært. Jobben er banalt enkel, ja, men det går på ansvar. Og muligens reklamasjons-/garantitid dersom installasjonen er rimelig ny.

Lenke til kommentar

All den tid dimmeren som nå er defekt i sin tid ble skrudd opp av meg, så kan det hende jeg prøver igjen :)

Er ikke lysbryter innenfor det man kan gjøre selv? hvor går egentlig grensen på dette? Må man ha elektriker for å sette opp en lampe også? Slik jeg ser det er det nesten komplett umulig å bomme, tre ledninger med en mal som allerede henger der.....

Lenke til kommentar

Ahh, så innleggene nå. Må ha poppet inn noen nye uten at jeg så det. Ja, men da er jeg helt enig. Banalt enkelt. :) men men, sånn har nå verden blitt. :)

 

Risikerte sikkert livet mitt i større grad i dag når jeg skulle gå fra bussen og på jobb, pga. store mengder is og glatte sko. :ph34r: Sånnsett burde jeg vel heller utføre EL-arbeidet selv, og bruke de tusener av kronene jeg sparte på ny refleksvest, isbrodder, bedre sko og bedre vinterklær. Ja, hvem vet, jeg risikerer vel også hyperthermi de 300 meterene til jobb. :p

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Ja det er en grusom verden vi befinner oss i. Vi må nok sette ned et utvalg som kan finne ut av hvordan vi kan fikse det. Prøve den som vil, det er ingen som har overlevd livet til nå. Men samtidig er det greit å kjenne sine begrensninger. Personlig har jeg ikke noe problem med at folk bytter bryter og dimmer selv så lenge de føler seg trygg på det. Men som sagt er det mye basar-handymen ute og går.

Lenke til kommentar

Det er antagelig mange mange med basar-fysikk ute på glatta også, uten at de blir forbydd på fortauet av den grunn :w00t: Dette handler vel om god, gammeldags sunn fornuft...man begir seg ikke inn i et sikringsskap med tang og skrutrekker, men en lampe eller lysbryter føler jeg er innefor det en gjennomsnittlig handyman kan greie.

Lenke til kommentar

Det er antagelig mange mange med basar-fysikk ute på glatta også, uten at de blir forbydd på fortauet av den grunn :w00t: Dette handler vel om god, gammeldags sunn fornuft...man begir seg ikke inn i et sikringsskap med tang og skrutrekker, men en lampe eller lysbryter føler jeg er innefor det en gjennomsnittlig handyman kan greie.

 

Ja jeg ser den. Og som sagt meddeler jeg bare regelverket slik det er per nå. Men som jeg sa tidligere: totalforbud av jobb på den faste innstallasjonen er mye lettere enn å definere hva som er 'lett nok for en handyman'.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...