Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Muntlig eksamen


Anbefalte innlegg

Heisann, det er ikke mange dager igjen til muntlig eksamen starter. Har dere noen råd som kan hjelpe oss privatister til å mestre muntlig eksamen?
For eksempel tips om å takle stress og hvordan man skal jobbe best mulig under 30 min forberedelsestid.

Endret av Sunny95
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Regner med dette er 3 år videregående? Uansett, jeg tok alle fagene for 3 året påbygg som privatist for et par år siden og kan komme med hvordan jeg følte det gikk. Endte opp med 4.5 i snitt om det har noe å si.

 

Personlig føler jeg meg veldig heldig med både sensor og faglærer som var ved alle fagene jeg tok. Hyggelige folk som jobber for meg og ikke mot meg. Anbefaler at du går inn til muntlig med åpent sinn. Ikke vær redd for å være nervøs heller, da sensor/faglærer er vant med det. Husk at de mest sannsynlig vil jobbe for deg.

 

Vet ikke hvor mye du har jobbet på forhånd. Selv jobbet jeg svært lite, men også effektivt. Anbefaler at du putter fokus på det du kan minst, men ikke bruk tid på å studere for mye i detaljer. Generell kunnskap om alt er bedre enn mye kunnskap om noe. Husk at stoffet du skal svare til er relativt tilfeldig.

 

Stress har jeg dårlig erfaring med. Ikke fordi jeg stresser mye, men fordi jeg aldri stresser. Har du 30 minutter så har du 30 minutter. Ikke tenk på hvor lite du kan presse inn i de 30 minuttene, men hvor mye stoff du kan dekke. Tid du bruker på falming er tid du kaster bort.

 

Hvordan du bruker de 30 minuttene avhenger veldig på hvor godt du kan stoffet du skal dekke. Har du mye generell kunnskap om det stoffet så bruker du tiden på mindre detaljer. Har du lite generell kunnskap burde du bruke tiden til å skaffe generell kunnskap om stoffet. Prøv å øve deg til å plukke opp detaljer samtidig som du skummer gjennom stoff.

 

Nå kommer det viktigste av alt. Om du får et spørsmål du overhode ikke kan så ikke bruk tid på det. Si rett ut at dette kan jeg ikke. Samtidig burde du stole på magefølelsen på spørsmål som du ikke er sikker på.

 

Vet ikke helt hvor mye dette vil hjelpe. Har en sær måte å lære ting på selv, så føler det er vanskelig å komme med noen konkrete råd. Du får uansett ha lykke til på muntlig eksamen.

Lenke til kommentar

Dagen du skal eksamineres bør du være så godt forberedt at de 30 minuttene du kan forberede deg på bare er en bonus. Du vil åpenbart ikke ha tid til å lese mange sier og lære deg noe nytt. Bruk tida på å tenke over oppgaven, notere noen stikkord og lage en liten disposisjon.

 

Under eksaminasjonen vil du tjene mye på å ta initiativ. Ikke vent på spørsmålene. Sensor vil ikke stoppe deg underveis, så når dere er inne på et tema, snakker du så mye som mulig om det temaet. Men selvfølgelig skal du ikke snakke tull. Vis at du har forstått de store sammenhengene i faget. Muntlig eksamen er på en måte lettere enn skriftlig eksamen fordi det i mye større grad er opp til deg hva den skal handle om. Snakk om det du kan og unngå å snakke om ting du ikke kan. Altså, unngå å si "jeg tror at...", "det var kanskje..." og liknende.

Lenke til kommentar

Jeg fikk 3 på kjemi 2 muntlig eksamen. Er utrolig misfornøyd med min egen innsats, fikk dårlige karakter enn jeg hadde i standpunkt fra VG3. Følte at sensor bare var opptatt av å bli fortest ferdig, jeg fikk bare si noen få ord om emnet før de sa "Nei ikke prat om dette her, bare stopp og vis meg hvordan vi kan tegne aminosyrer og grafer osv". Jeg fikk på en måte ikke pratet om hva jeg kunne, siden jeg kun fikk spørsmål om hva jeg ikke kunne. Jeg fikk også kun negative tilbakemeldinger, er utrolig redd for de neste eksamene mine, ettersom dette gikk dårlig. Trodde man skulle prate om emne og så skulle jeg få spørsmål. Jeg var også den eneste personen som dukket opp til eksamen. :/

Lenke til kommentar

Huff så kjedelig.

Har hatt mange muntlige eksamener og må si at jeg Kjemi 2 muntlig var den vanskeligste (fikk 6'er men hadde flaks med oppgaver). Kanskje sensor merket at du ikke kunne noe om temaet og derfor bare hastet videre? Du kan desverre ikke klage, men høres ikke ut som en god sensor.

 

Med tegning av aminosyrer var det da R-gruppene de var optatt av?

Og hva slags grafer?

 

Og ikke ta det så tungt mtp. på de neste muntlige

Hvilke er det du har?.

Er en treningssak med muntlig også.

Lenke til kommentar

Ja, de ville at jeg skulle tegne aminosyre som finnes i kroppen, men jeg tegnet en aminosyre som ikke var i kroppen. Så sensor kom til tavla og tegnet aminosyren opp, og spurte spørsmål som jeg svarte på.

Deretter ville de at jeg skulle tegne grafer ved enzymaktivitet, det gikk ut på temperatur og reaksjonforløp, men jeg tror jeg rottet til ting. Jeg syntes bare at det var urettferdig at jeg ikke fikk pratet rundt emne, fordi de bare spurte spørsmål. Jeg ikke engang trekke emne, de bare ga meg ett.

 

Jeg har fysikk 1 og historie muntlig eksamen om noen få dager :) Håper på bedre sensor og resultat.

Lenke til kommentar

For

Fysikk1:

 

- Pugg newtons lover og hvilken som er 1., 2. og 3. lov og formlene for dem (rettlinjet bevegelse)

- Mekanisk energi (kule på skråplan) normalkraft, gravitasjon, friksjon og fartsformler

 

Historie:

- Tenk STORE linjer trekk inn både hendelser før og eventuelt etter

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...