Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kjøp og salgs gruppe på Facebook


Sheriff Nicolay

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Folk har begynt å klage på at folk er useriøse i denne gruppen, men det virker som det er en del som får solgt sine ting de legger ut. Men ikke alt går etter planen. Det startet med ett innlegg hvor en person forklarte hva som hadde skjedd med henne, og hvor ting plutselig handlet om hva loven sier om kjøp og salgs mellom privatpersoner. Mange påstår at det er angrerett, men folk blander mellom kjøpsloven og forbrukerkjøpslov virker det som. Dette er en gruppe for privatpersoner hvor de kan kjøpe og selge ting igjennom Facebook. Noen mener at når de har gitt bud på en vare, så har de plikt til å kjøpe det. Har lest litt rundt, men jeg er ikke den smarteste personen til å forstå lovene :)

Lenke til kommentar

Både kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven kan være gjeldende. Det spørs hvilken rolle kjøper og selger har. Ser ofte det at det er en del som har det som næring å selge varer på slike kjøp/salg sider, i tillegg er det en del bedrifter som selger utstyr/annleggsmaskiner der også. Så dette må nesten ses på pr tilfelle.

 

- Kjøp mellom to næringsdrivende: kjøpsloven

- Kjøp mellom to privatpersoner: kjøpsloven

- Kjøp mellom næringsdrivende og privatperson: forbrukerkjøpsloven

 

I tillegg har man avtaleloven.

 

Har sett ganske mange slike krangler selv og gjengangeren er enten rot med budrunden(kanskje til og med flere budrunder i flere grupper) eller misforståelse med at kjøper ombestemmer seg etter å ha vunnet en budrunde(stort sett fordi vedkommende fant noe annet billigere eller det samme billigere fra noen andre).

Lenke til kommentar

Ja, det er ikke første gang jeg har sett slike diskusjoner på sånne grupper. Men denne falt jeg litt for, og ville undersøke. Denne gruppen slipper de ikke inn noen som driver næringsdrivende, så det er kun privatpersoner.

Det var en dame som sa at man var pliktet til å kjøpe hvis man vant budrunden, andre sier at det ikke stemmer. Andre sier at man kan heve kjøpet hvis varen ikke er som den er beskrevet.

Lenke til kommentar

Hun som startet innlegget skrev at hun skulle selge noe, hun hadde avtalt med kjøperen at hun skulle komme å levere på døra, og plutselig fikk hun ikke kontakt med kjøperen noe mer, hun har ringt kjøperen flere ganger, og det er noen dager sider.

Men det har sikkert skjedd flere ganger med forskjellige ting, så det er en god del spørsmål rundt dette...

Lenke til kommentar

§50 i kjøpsloven vil jo være relevant.

 

 

Kjøperen skal

(a) yte slik medvirkning som det er rimelig å vente av ham for at selgeren skal kunne oppfylle kjøpet, og (b) overta tingen ved å hente eller motta den.

 

Men eg regner jo med at kjøpsloven allerede er sjekket. Problemet blir ofte å "få rett" kontra det å "ha rett". Det hjelper ikke for selger at kjøper har forpliktet seg til å kjøpe varen, dersom kjøper plutselig ikke er tilgjengelig/kontaktbar. Da er spørsmålet hvor mye penger det er snakk om før man krever sin rett ovenfor kjøper kontra det å bare legge den ut på nytt.

Lenke til kommentar

Ok, tror jeg har fått med meg kjerner i temaet.

 

Problemet med slike sider er vell ofte at kjøpene går i vasken fordi kjøper gjerne ombestemmer seg, ikke klarer å hente varen eller finner noe billigere og mer interessant med mer.

 

For det første

 

Skriftlige bud i kommentar felt er bindende.

 

Det er også mye ordlyd som avgjør hvorvidt noe er bindende i fra selgers side.

 

Dersom det står at jeg selger *dette* for høystbydende over 500,- må man faktisk godta ett bud på 500 kroner dersom ingen andre byr innen rimelig tid.

 

Dersom det står 'vurderes solgt' er ikke denne plikten tilstedeværende.

 

Eventuelle bud som måtte komme er fortsatt bindende.

 

Men så kommer medmennesklighet også til en viss grad inn i bildet her.

Lenke til kommentar

Ved en frillig auksjon er utlysningen å anse som et tilbud. Det høyeste budet som tilfredsstiller kriteriene i tilbudet og innkommer innen den frist selgeren har oppgitt, eller den fristen som er rimelig etter omstendighetene, er bindende for selger, sml. avtaleloven § 3.

 

Dersom selgeren skriver "vurderes solgt" eller på annen måte tilkjennegir at han ikke faktisk tilbyr tingen for salg, gjelder avtaleloven § 7:

 

 

 

Har nogen i en henvendelse, som ellers vilde bli at betragte som tilbud, sat ind ordene «uten forbindtlighet», «uten obligo» eller lignende, er henvendelsen ikke et tilbud, men ansees for en opfordring til at gjøre tilbud av det indhold, henvendelsen har. Indløper et saadant tilbud inden rimelig tid fra nogen, som henvendelsen er rettet til, og maa mottageren gaa ut fra, at det er fremkaldt ved henvendelsen, skal han uten ugrundet ophold gi tilbyderen meddelelse,hvis han ikke vil akceptere tilbudet. Ellers ansees det for akceptert.

 

Her etableres det en plikt for selgeren å uten ugrunnet opphold gi tilbakemelding til budgiver hvis han ikke vil akseptere tilbudet, hvis ikke anses det som akseptert. Det holder altså ikke å skrive "vurderes solgt", man må også - når tilbudene er kommet - gi tilbakemelding om at de ikke aksepteres.

Lenke til kommentar

Hvis man på forhånd har skrevet at den selges til høystbydende: ja.

 

Hovedregelen ved auksjon er at høyeste bud er bindende, jfr. auksjonsloven § 11 forutsetningsvis (auksjonsloven gjelder også for auksjoner som avholdes på internett, se Justisdepartementet i JDLOV-2004-5097), så det er ikke krav om at man på forhånd skal ha skrevet at den selges til høystbydende - men det må gå frem at den selges, og det må foreligge en oppfordring til å by samt en forutsetning om at det er adgang til å overby, se Justisdepartementets uttalelse.

 

Det er imidlertid bare høyeste bud som også tilfredsstiller de øvrige kriteriene som angis ved auksjonsstart som er bindende. Merk at kriteriene ikke kan endres under auksjonen, jfr. auksjonsloven § 9 forutsetningsvis.

 

Her er en advokatfullmektigs standpunkt. Vedkommende har tilsynelatende oversett avtaleloven § 7, men er ellers ganske grei.

 

 

EDIT: Hovedregelen er det stikk motsatte av det som gjelder ved salg av fast eiendom, men siden "alle" kjenner til at ved fast eiendom er ikke bud bindende for selger tror folk at hovedregelen er det motsatte av det den faktisk er.

Endret av krikkert
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...