Gå til innhold

Hvorfor er det så lett å lage nye brukerprofiler for å "selge" noe på Bruktmarkedet?


Anbefalte innlegg

Hvem som helst kan opprette en brukerprofil med falskt navn og adresse og legge ting ut for salg her på Bruktmarked.

 

Etter jeg nylig ble svindlet her er jeg bevisst på å sjekke mobilnummeret som oppgis i enkelte typer annonser, og finner jevnlig annonser der mobilnummeret tilhører en annen person eller ikke er registrert hos Gule Sider eller andre telefonlister. En annen gjenganger er at brukerprofilen er opprettet et par dager tidligere.

 

Enten er det personer her som bruker dette for å selge tyvegods anonymt, eller for å svindle de som betaler forskudd/oppkrav uten å møte personen som selger dette.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei Frobe!

 

Det er lurt å sjekke opp et mobilnummer før du har tenkt til å kjøpe noe fra en person på bruktmarkedet.

Hvis en person har skjult nummeret sitt fra tjenester som f.eks 1881, noe flere og flere gjør, er det viktig at du er varsom.

 

Jeg anbefaler å lage en kjøpekontrakt med selger før handelen. Flere tips står på hjelp og info.

 

Det at en person har nylig blitt medlem er også et tegn på at man bør være mer varsom.

 

 

 

Hvis du har noen tips eller forslag til hvordan vi kan bedre dette - kom gjerne med det! :D

 

En endring vi nylig gjorde var å vise nummeret, navn, epost og litt info om brukeren - for de som er logget inn. Dette senket svindel-antallet betraktelig :)

Lenke til kommentar

QXL har muligheten til at de som ønsket det kunne verifisere seg med BankID, da får man en logo som viser at selgeren eller kjøperen er verifisert med BankID. Det er mulig dette koster dere mer penger og arbeid og dermed ikke er realistisk. QXL og eBay har karakterer som beskriver andres erfaring med selger/kjøper.

 

Annonsene viser oppgitt nav og adresse, men det er ingen identifikasjon hvilket kallenavn brukeren har hvis de er aktive her på forumet. Dermed kan vi ikke sjekke forumet for å prøve å få et inntrykk av selgeren.

 

Ved oppretting av selgerprofil bør det sjekkes at navn/adresse stemmer med mobilnummer før de får lov til å annonsere noe. Jeg vet ikke hvor mange dette gjelder og hvor mye ekstraarbeide det blir for dere, men hver gang noen blir svindlet går det ut over kredibiliteten til Bruktmarked. SMS-kode kan kanskje brukes til å verifisere at selgeren disponerer mobilnummeret?

 

Dere kan sjekke den første annonsen til nye selgere for å se om det er noe dere reagerer på.

 

Jeg regner med at dere har lister med telefonnummer over kjente svindlere slik at disse blir sperret fra å registrere nye brukere?

Endret av Frobe
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for godt og utfyllende svar!

 

Vi skal sjekke ut BankID, og se om dette er noe vi kan ta i bruk på bruktmarkedet :)

 

Et karaktersystem / muligheten til å bygge opp en profil er det som står på planen - og har kommet i gang med det.

Det som er utfordringen, er at ingen betalinger går gjennom oss - som gjør det vanskelig å ta i bruk et karaktersystem. Uten å verifisere at en handel har skjedd, er det for lett å legge igjen falske karakterer.

 

Derfor har vi kommet fram til at vi heller ønsker at folk skal kunne bygge opp sin profil - som er noe vi har startet å utvide bruktmarkedet med.

Planen videre er å vise aktiviteten en bruker har på bruktmarkedet - f.eks å kunne se alle kommentarene, eller se alle fullførte annonser.

 

Det med å ikke vise brukernavn var et bevist valg. De som er anonyme i forumet vårt skal få være anonyme.

Men det er en ide å kanskje gjøre det til et valg, da det sikkert er noen som ikke har noe i mot det. *noterer ned*

 

 

Å sjekke navn og adresse for alle som registrerer seg er en fin tanke, men veldig vanskelig å utføre.

Derfor har vi i dag at man må verifisere seg med et aktivt telefonnummer, slik at hvis en svindelsak skulle forekomme, så er det mulig å bruke nummeret i anmeldelsen.

 

 

Takk igjen for engasjementet :)

Lenke til kommentar

Jeg ble nettopp lurt av en svindler som både opererer på Finn og Bruktmarked, og jeg har sett flere av hans annonser her selv etter jeg leverte anmeldelse og tipset moderator. I følge lensmannen i Nord-Odal så er dette en kjenning av dem som har sendt både murstein og plankebiter til kjøperne.

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...