Gå til innhold

Klokketråden — Diskusjon og kjøpetips!


Anbefalte innlegg

Jeg endte opp med å kjøpe en Vostok Amphibian Classic 170862. Altså "batman",  eller "blyatman" med blå skive. Bør få den i morgen. Spent på størrelsen. Den er i utgangspunktet samme størrelse som sportsklokka mi. 

Ellers snuser jeg på en Seiko Prospex SPB155J1, "mini alpinist". 
Seiko er vel ikke heller sjeldent på salg? Mer enn 8000kr er litt hissig... 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
BMWCoupeFtw skrev (32 minutter siden):

Ser ikke ut som det blir Vostok på meg likevel. HeltHjem har tustet bort pakken... 

HeltHjem har prestert å levert 100% av alt jeg har mottatt fra de feil 😂. Budet påsto at pakkene ble levert utenfor døra til leiligheten min å nektet hardnakket på at han hadde gjort noen feil, helt til pakkene dukket opp og hadde blitt levert til et nærliggende hotell. Det eksakt samme har skjedd  2 ganger, så den gjengen der stoler jeg lite på. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Fikk min Svalbard Sol og Måne AA32 for noen dager siden :) :

617204370_AA32Topp(PB051861).thumb.JPG.8b93153554104981c43900ee9cd8b884.JPG1534056369_AA32Side(PB051862).thumb.JPG.db7e360320fbfb88093b7fa6a0f4d568.JPG

Jeg er ingen klokkesamler (dette er vel min tredje klokke på rundt 15 år?), og en rimelig klokke med dusinvare-kvarts-urverk er vel egentlig ikke noe for denne tråden, vil jeg tro. Men jeg tenkte at det kanskje kunne være interessant for en eller annen å lese noen ord om et rimelig varemerke (med en kuriøs norsk tilknytning) som stort sett lager litt sære klokker. Min nye er jo også litt sær, kun én viser og den bruker 24 timer på én full runde, og i motsetning til mange andre 24-timers-klokker har den 12 på topp. (For meg er det mest naturlig at viseren peker opp når solen er oppe – og det gjør klokken svært enkel å bruke som kompass.) De lager maks 500 nummerte eksemplarer av hver modell, så om man liker å ha klokker man ikke ser på hvert gatehjørne uten å betale skjorta for det, så er det jo et alternativ ;) De har klokker som går baklengs, de har klokker med uvanlig oppsplitting av tallskiver/visere, de har 24-timers ur, de har en-visers-klokker og de har ur med desimal-tid (et døgn har 10 timer, en time har 100 minutter, ett minutt har 100 sekunder) som vel kun ble offisielt brukt knapt to år ifm den franske revolusjonen... Dykkerur og combat-klokker, spør du? Sorry, no can do – det finnes det nok for mye av ellers...

Fra jeg bestilte til jeg mottok klokka tok det 4 uker, den siste uken gikk med i Norge etter ankomst. Totalpris inkl MVA for klokken med en metallmesh-rem, en lærrem, en silkonrem og en NATO-rem ble 1550,-. Min er nummerert 079/500. Så langt er jeg fornøyd med kvaliteten, finishen er helt grei iht den relativt lave prisen og den kjennes ut som den kan holde fint et tiår, kanskje to. Kvartsurverk gjør den selvsagt nøyaktig, selv om selve avlesningen ikke blir veldig nøyaktig. Jeg har tenkt på den som en helge- og ferieklokke, perioder der det sjelden er nødvendig å vite tiden helt eksakt – men enkelt se omtrentlig tidspunkt om man gløtter på klokka. Sapphlex-glasset (hva nå det er?) er helt klart sett ovenfra, men ser litt melkeblandet ut dersom man ser svært skrått gjennom det. En klar svakhet – i likhet med de fleste Svalbard-klokkene – er at tall og visere ikke er selv- eller etterlysende. Er det mørkt, så er det svart, liksom. Og er det skumring, er tallene i minste laget for å sees godt. Så sommerferie-klokke kan kanskje være det ideelle bruksområde? Her er en sammenlikning (skikkelig undereksponert med vilje) med min "vinterklokke" med tritium som lyser opp litt:

2038097822_AA32vsALEmberT100(PB051863).thumb.JPG.117f25eeea88d15e1da823e53741f459.JPG

Får se om jeg ender opp med et mekanisk 24-timers ur i tillegg etter hvert, da blir det nok enten en eller annen Svalbard, en russisk Raketa eller Vostok, kanskje en brukt Glycine Airman, eller om jeg blir fullstendig klokkehekta og slakter sparegrisen – kanskje en automatisk Botta eller Meistersinger? Finnes det noen stilige med tritium, mon tro? :D 

Litt teknisk nerdedrodling om typebetegnelsen i spoiler nr 1:

Spoiler

Det ser ikke overraskende ut til at det er en viss logikk i typebetegnelsene.

Første bokstav indikerer kassetypen, der det ser ut som A (tynn) og F (tykk) er de som brukes desidert mest nå, men de har også hatt B, C, D, E, S og T tidligere.

Den neste bokstaven ser ut til å indikere type urverk (der A og L nå brukes mest):
A= Kvarts. Ronda 515.24H
B= Kvarts. Ronda 513
C= Kvarts. Miyota 2037 (reverse)
D= Kvarts. Seiko SII VD78
F= Kvarts. Seiko SII VD77
G= Kvarts. Ronda 515.24D
H= Automatisk. Seiko NH36A
J= Automatisk. Seiko NH35A
K= Automatisk. Merkenavn? 22 steiner, 21600 vibrasjoner pr time
L= Automatisk. Merkenavn? 22 steiner, 21600 vibrasjoner pr time
M= Kvarts. Ronda X30.

Deretter følger to sifre som skiller mellom ulike design på tallskive, visere etc, eventuelt også etterfulgt av enda en bokstav for mindre variasjoner innenfor samme format.

På 24 timers-klokkene tror jeg ingen av urverkene egentlig er lagd for å være primært en 24-timers klokke, det er urverk med GMT-viser - og så dropper man den vanlige timeviseren, og erstatter den med GMT-viseren. For en-viser-klokkene, dropper man i tillegg minutt- og sekund-viser ... :) 

Litt mysterier om opprinnelsen til varemerket Svalbard i spoiler nr 2:

Spoiler

 

Informasjon om varemerket Svalbard og selskapet bak er forresten en smule forvirrende, ja nesten mistenkelig. Man skulle jo tro at en aktør med modellnavn fra norsk språk og egen side om stedet Svalbard med undertekst "©® 2016-2021. All rights reserved. Svalbard™ and the Svalbard logo are registered trademarks of Svalbard Watches Limited" var norskeid, men det ser ikke sånn ut.

I følge about company-siden ser du ut som varemerket springer ut fra Storbritannia, fra selskapet Lanswood Commerce, opprettet i 2012. Det eneste selskapet som jeg fant som passer, ble imidlertid oppløst i 2017. Og på kontaktsiden er det kun adresser i Russland, Hong Kong og den tyrkiske delen av Kypros å se, noe som skaper ytterligere tvil om et gjeldende britisk opphav. Betalingen for min klokke gikk i følge PayPal til salgsselskapet i Moskva, med navnet skrevet med kyrilliske bokstaver ("ИП Гончарова Анна Алексеевна"). Men ordrebekreftelsen var skrevet på nesten prikkfritt norsk, der ble jeg overrasket, gitt 🙂 Da sendingen kom fram, viste det seg at avsender var oppgitt til å være kinesiske CNStorm, der en divisjon sourcer produkter rundt om i Kina og sender dem ut på vegne av andre firma, så vidt jeg kan skjønne.

En svensk reddit-bruker ("helvete") reagerte for noen år siden på bildene som viste "Our team", der bildet av CEO var av det som viste seg å være en svensk skuespiller – og nå har bildegalleriet blitt byttet ut med figurtegninger i stedet En av figurene har et norsk navn; Inge Nilsen (og jeg har ellers fått med meg at de visstnok har samarbeidet med en Helge Kaasin). Den eneste nå med et bilde, litt mørkt og skjeggfullt, er designeren med det svenskklingende navnet Gustaf Bergstrom, som er gitt en svært detaljfattig CV på sidene...

Fra spredte kommentarer på nettet, sitter jeg med inntrykk av at de som har kjøpt Svalbard-klokker stort sett er fornøyde og opplever at de er gode nok ut fra hva de er og hva de koster, så jeg tror derfor ikke det er snakk om ondsinnet svindel her. Men det kan jo hende at selskapet antar at det kan være salgsfremmende å pynte litt på opprinnelsen til klokkene, eller gjøre den litt mystisk? Jeg aner ikke, men det hele var et interessant mysterium å nøste litt i 🙂

Min konklusjon er uansett blitt at klokkene må regnes som kinesiske, dog av OK kvalitet.

 

 

Endret av a_aa
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
hfthomas skrev (På 6.11.2021 den 10.14):

Den der var morsom og i tillegg minimalistisk 👌

Ja, jeg liker at ting er nedtonet og "rent", men samtidig skiller seg tydelig ut på en eller annen måte ;) Ikke alltid enkelt, det førstvente kan ende i "kjedelig" og det andre kan ende i "påtrengende" - men som regel vet jeg hva jeg liker når jeg ser det ...

a_aa skrev (På 5.11.2021 den 18.36):

Finnes det noen stilige med tritium, mon tro?

Nå har jeg funnet en 24-timer med tritium, men dessverre synes jeg ikke den er noe stilig - for taktisk, for uryddig, i feil materialer og for dyr: Isobrite ISO3010 MIL24. Med stållenke og frakt blir den ca USD 685 - og kvartsverket inni (samme Ronda 515 24H som i Svalbarden ovenfor) koster 10-15 USD på eBay. Da skal det være skikkelig bra saker som omkranser det - og jeg tror rett og slett ikke det er så bra.

Det er forresten samme selskap som lagde den nevnte "vinterklokken" min, i samarbeid med Massdrop i 2019: Massdrop X Armourlite Ember T100. Titan, safir, kvarts, vanntett, tid, ukedag, dato, null tull ellers. Kostet ca 330 USD mindre enn den over, inkludert titanlenke. Jeg syntes både de originale Armourlite- og Isobrite-logoene var påtrengende (de har tonet dem litt ned nå), og satte pris på at deres var borte. De ble erstatte av en Massdrop-logo, som heldigvis er bortimot usynlig. Noen synes nok at denne bikker over kanten til å bli direkte kjedelig, men for meg er den ren og lettlest og anvendelig til bortimot alt - og i mørket skiller den seg jo ut fra mengden så det holder :)  (YouTube som viser "min" modell.)

Hmmm... Kanskje sende en melding til Svalbard Watches og foreslå en ny modellserie med tritium-rør: "Mørketid"? :yes:

Endret av a_aa
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...