Gå til innhold

Dagbladet tester Half-life 2 betaen. Din mening ?


Anbefalte innlegg

For i Norge er det lov å laste ned film og musikk til egen bruk.

Hvafforno? På generell basis? Hvor har du dette fra?

Stemmer det. Du kan laste ned til eget bruk, men ikke dele ut.

og

Jaja, får bare påpeke at Dagbladet ikke har gjort noe ulovlig i henhold til norsk lov. Det er lovlig å nedlaste til privat bruk.

Spill og programvare er ulovlig å laste ned, i henhold til norsk lov.

og

Tør jeg foreslå elementær innføring i norsk rettsvesen i grunnskolen? Makan til fjoll.

Ja, nei og både og. Situasjonen er sammensatt.

I utgangspunktet er nedlastning av andre sitt åndsverk i strid med norsk lov og dermed straffbart.

Men etter napster.no dommen (ja, den er rettskraftig) er situasjonen mer uklar. Dersom man handler i god tro når man laster ned en musikkfil fordi man tror at den ligger lovlig tilgjengelig på nettet er det ikke straffbart. Å legge ut noe man ikke har kopirett på er selvfølgelig straffbart.

 

Intill Norge får en ny lovgivning på dette området (sommer 04?) er det i praksis ikke straffbart å laste ned musikk. I teorien er det fremdeles straffbart dersom man kjenner til at det man laster ned er ulovlig lagt ut tilgjengelig uten rettighetshavers tillatelse..

Dette er for musikk.

 

For programmvare (aka spill) er situasjonen enda mer uklar og det er vel ingen som vet helt hva som ville skjedd dersom noen ble tat for å foreksmpel kopiere HL2 men hadde nektet å vedta et forelegg. I utgangspunktet er det jo snakk om ulovlig kopiering, men det er bare i teorien.

Denne personen (les Snorre) som i en hypotetisk situasjon blir tatt kan jo spille dum å hevde at han trodde at det han lastet ned var en gartisversjon/demo/lovlig beta etc. og at han dermed handlet i god tro.

 

Skal jeg være ærlig så tror jeg at det var lurt av Snorre å trekke seg litt tilbake å ligge lavt en stund.

 

Og vi trenger *ikke* en innføring i lover å regler i skolen utenom generell kunnskap om hva som er strengt forbutd. Undervisning i kopirett/åndsverkslovgivning er noe som bør holdes langt unna skolen.

Dersom vi trenger noen undervisning på dete området måtte det være om rettsvesenets oppbygging ikke om hvilke lover vi har.

 

NB: Har hold utenfor alle moralsk og etiske ting og tang i det som står over.

 

Forøvrig vil det være ganske så merkelig dersom Dagbladet påroper seg ytringsfriheten som grunnlag for en slags "rett" til å publisere en slik artikkel. Greit nok at man i enkelte tilfeller kan og delvis bør bryte loven (innenfor rimenlighetens grenser)dersom det er nødhvendig for å føre en fri og uavhengig jounalistikk f.eks for å avsløre svakheter i samfunnssikkerheten, korrupsjon, maktmisbruk osv. Men dette er tross alt snakk om et dataspill, ikke akkurat noen vital del av Dagblaldet sitt område.

 

Med andre ord umoralsk galt, uintelligent og muligens ulovlig men ikke nødhvendighvis straffbart.

 

Diclaimer: IANAL; på den annen side så er jo de fleste advokater som har peiling på dette området kjøpt opp av en eller ann part og ikke lenger uavhengig.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Kanskje det er på tide å revurdere retningslinjene i Forumet, da en journalist i en av norges største aviser skriver en artikkel som vi andre her i forumet hadde fått en ukes ferie for ?

 

Journalistene i Dagbladet skriver ikke våre retningslinjer. Det gjør vi. Hva andre måtte mene og gjøre er ikke relevant. Vi har heller ingen ansvar for hva redaktøren i Dagbladet foretar seg.

 

GO DB! Iallefall noen som tør å røske litt i overflaten..

 

Jeg kan gå inn i en bank og rane hele smørja. Det ville være å røske rimelig godt i overflaten. Ikke spesielt lovlig av den grunn.

Lenke til kommentar
er vel heller kjipt og skuffende at han tydeligvis har valgt å holde seg unna denne diskusjonen.

 

Er jo ikke rart han holder seg unna. Er jo redd for mailen jeg får fra Valve (valve bruker like langt tid på å skrive mail som å utvikle et spill, fysj ass..)

 

Kommer vel snart håper jeg, poster HELE saken (er laaaang) her så fort den er i innboksen :grumpy: 8)

Lenke til kommentar

Til NIrD og andre som ønsker å diskutere/snakk om selve tyveriet: Les det som står i linken under og diskuter i de respektive trådene. Denne tråden handler om Dagbladet-artikkelen, ikke hvordan tyveriet foregikk og hvorvidt dere liker tyveriet eller ikke, eller hvorvidt dere tror på Valve. Den biten av diskusjonen tas i en av trådene nevnt her: http://forum.gamer.no/viewtopic.php?t=156752 - Takk.

Lenke til kommentar
Vel, såvidt jeg vet, har ikke valve noe rett til å kreve artikelen trekt tilbake. I Norge gjelder norsk lov.

Er jo en grunn til at vi ikke ser riaa ta knekken på norske musikknedlastere.

Vi får se hva 'rettsvesnet' gjør med saken. Inntil da har jeg null niks problem med at artiklen ligger på nett.

 

Men tillate norsk lov dette da?

 

Hva er egentlig ulovlig i norge? Er det ulovlig å laste ned spill? Nei. Musikk? Nei. Film? Nei. Barneporno? Nei.

 

Er det lov å oppbevare noe av det du har lovlig har lastet ned? Nei. Overhode ikke. Så om han ikke har lastet ned spillet "ulovlig" har han fremdeles hatt det på en PC som han har brukt.

 

Å ja. Poenget. Valve kan dermed få fjernet artiklen med loven ihånd.

 

RIAA kan fint sakesøke norske folk og. Er da ingenting som hindrer dem i det? Er jo ikke som om loven er anderledes bare fordi ett selskap ikke er basert i norge.

Lenke til kommentar

Det meste rundt dette emnet gjer meg trist. For det fyrste at spelet har vorte so utsett. Men det gjer ikkje meg så mykje, sidan eg må vente til skjermkorta har vorte billigare før eg kjem til å kjøpe spelet uansett. Men det har lite med saka å gjere.

 

For det andre vert Valve fråstjelt kjeldekoda til spelet, og meir til. Dette gjer meg også trist, og dei som meiner dette var eit PR-stunt og ein bevisst leak, kan umulig innsjå verdien av 6 års arbeid. Det er snakk om ein heilt ny, og så og seie revolusjonerande fysikk og grafikkmotor, som no er fritt tilgjengeleg til dei som ikkje har vet og etisk integritet nok til å respektere arbeidet til Valve. Det fører meg til det neste punktet.

 

Det er ikkje noko nytt at enkelte ikkje har respekt for andre, og ikkje kan setje seg inn i andre sin situasjon. Det går utover galgenhumor, og over i smakløyse. Nokre her synest det var bra av Dagbladet, og berømmer skribenten. Kva hadde de sagt om nokon filma at mor dykkar vart påkøyrd og drept, og lasta filmen opp på P2P-nettverk med filnamnet "funny car accident.avi"? Hadde de ikkje hatt noko imot at den vart distribuert?

 

Nei, det er ikkje -så- alvorlig. Nei, ingen har døydd. Nei, slike samanlikningar fører ikkje nokon veg. Det er berre det ytterst meiningslause i det dagbladet har gjort som gjer at eg vert så oppgidd. Eg las artikkelen med vantru. Eg tenkte; "Kvifor i allverda skreiv han denne artikkelen?". Den eig ikkje verdi. Hadde han skrive om ein av dei offisielle videoane frå Half-Life 2, kunne han ha fortalt mykje meir om korleis spelet kom til å verte, når det kjem. Skribenten er ikkje interessert i å fortelje om det komande spelet Half-Life 2. Han er interessert i å dele dei inntrykka han fekk då han prøvde dei fråstjelte delane av Half-Life 2. Om han påstår at han ikkje var klar over at han godtok eit brotsverk ved det han skreiv, tykkjer eg berre synd i han. Eg kan forstå at han følte trang til å dele ein slik opplevelse som Half-Life 2 unektelig må vere, med omverda, men det er ikkje så enkelt. Eg gjev ein god blås i om det er ulovleg å laste ned/skrive om/spele eller distribuere Half-Life 2 i den form det vert gjordt i dag, for eg forkastar dette i det tidligaste stadiet, nemleg innbrotet hjå Valve. Artikkelen dagbladet publiserte tjente kun eitt formål. Formålet til personen som stjal Half-Life 2 i utgangspunktet, og eg ser ikkje det positive i det. Ikkje i det heile. Forhåpentlegvis tenkjer dagbladet seg om to gonger før dei opptrer så respektlaust igjen.

 

Edit: Presiserte eit par formuleringar

Lenke til kommentar
masse svada som gjør meg eitrende forbanna

Nnnnnghrrr... *telle til ti*

Sånne kommentarer lover jo ikke akkurat godt med tanke på bevisstheten vår til mediene vi bruker hver dag. Det at de ikke har det på forsida lenger gjør det ikke noe MINDRE lovlig, og hvis de slipper unna dette uten sanksjoner så har noe gått alvorlig galt. Saken er jo ikke at Snorre Bryne har skrevet en forhåndsanmeldelse av HL2 (det ser vi jo selv, og det sier også Bryne og redaktør Rostøen), saken er det at Bryne på et eller annet vis har fått tak i en ulovlig kopi av den ufullstendige betaen av HL2, og videre at redaktør Rostøen (eller en annen ansvarlig redaktør) har sluppet dette i gjennom!

 

Du kan syte og klage, men igjen: jeg garanterer at ingen ting vil skje med denne saken. Det eneste jeg ser er en tråd om at "de er så slemme, vi er så snille"

Jeg tror nok Valve gnir seg godt i henda med tanke på at de har skapt så mye blest rundt et spill, uten å ha brukt en krone på markedsføring (ser da bort fra en videosnutt og stand på ea3 messa)

Lenke til kommentar

Db er bare tidlig ute med anmeldelser

 

Kanskje det er på tide å revurdere retningslinjene i Forumet, da en journalist i en av norges største aviser skriver en artikkel som vi andre her i forumet hadde fått en ukes ferie for ?

 

Jaha... Blir kraftig provosert av dette innlegget, så får vel kommentere det. Hvordan kan du mene at DB.no bare er tidlig ute med anmeldelse ? Har du ikke lest noe om hva saken handler om ? Dette er, hvis opplysningene er hva de ser ut til, en artikkel om en ulovlig beta på en stor norsk og seriøs webside. I tillegg sies det at man kan finne betaen selv hvis man søker i søkemotorer. For meg kommer saken slik frem at DB.no "støtter" nedlastning av betaen. En, så langt vi vet, ulovlig beta, som er stjålet fra Valve. Dessuten, om det skulle vise seg at DB.no lovlig hadde prøvd og publisert betaen, så burde de i det minste ha skrevet dette i artikkelen, for å understreke at de er imot ulovlig nedlastning av betaen. :grumpy:

 

He he, Du må jo være enig i at db er tidlig ute??

 

Er stort sett enig i resten av det du skriver. Men uansett: Jeg garanterer at ingen ting vil skje med denne saken.

 

På den andre side: vil ikke fokusen rundt denne saken i forumet også skape blest om saken?? er det ikke mange medlemmer som laster ned denne betaen etter å ha lest denne posten?

Lenke til kommentar
Kanskje det er på tide å revurdere retningslinjene i Forumet, da en journalist i en av norges største aviser skriver en artikkel som vi andre her i forumet hadde fått en ukes ferie for ?

 

Journalistene i Dagbladet skriver ikke våre retningslinjer. Det gjør vi. Hva andre måtte mene og gjøre er ikke relevant. Vi har heller ingen ansvar for hva redaktøren i Dagbladet foretar seg.

 

Du som moddis bør vel egentlig lære deg rettningslinjene dere selv har satt:

 

Det er forbudt å komme med informasjon som kan lede til piratvirksomhet. Det omfatter også informasjon om bruk av diverse modchips og lignende for konsoller. Videre er det forbudt å annonsere, reklamere eller informere om emulatorer. Det er forbudt å gi spesifikk informasjon om hvor en kan laste ned spesifikk musikk, film, programvare etc. fra filesharing-hubber, videre er det forbudt å komme med direkte reklame for hubber. Utsagn som "på hub xxx.xx finner du spesifisert warez" er ikke tillatt.

Lenke til kommentar
Du som moddis bør vel egentlig lære deg rettningslinjene dere selv har satt:

 

Rettninglinjene for snakking/skriving om piratkopiering

Jamen det er da ingen i denne tråden som har brutt denne? Og hvis du tenker på at Snorre Bryne har skrevet det han skrev, for så senere å registrere seg på forumet, så kan ikke gamer.no sperre ham ute for noe han har skrevet et helt annet sted? Det virker jo tålig på jordet, synes jeg.

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...