Gå til innhold

Trene når man er støl?


Anbefalte innlegg

Jeg er ganske utrent, men har tenkt å begynne å trene mer. Hadde en ganske hard økt i går, og hadde egentlig tenkt å dra i morgen før skolen, men jeg føler meg fortsatt ganske støl. Er det dumt å trene når man er støl?

 

Skyldes stølheten bare at jeg er utrent, eller kan det ha noe med kosthold å gjøre? Hvor viktig er det å få i seg protein rett etter trening? Bør jeg ha med meg litt restemat på trening, eller holder det å vente en halvtime til jeg kommer hjem?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om det har gått 48 timer siden du trente den samme muskelgruppen er det ikke noe problem å trene den igjen, selv om du er støl. Stølheten kommer nok av at du ikke har trent noe særlig tidligere, ikke noe med kosthold å gjøre. Men med bedre kosthold får du mer ut av treningen og du restituerer også bedre.

 

Lurt å få i seg noe rett etter trening ja.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

 

ja, men tren gjerne litt lettere og tøy skikkelig ut etterpå.

Man skal tøye ut før styrketrening...

 

Det eneste jeg har fått ut av tøying opp gjennom årene er småskader eller forverring av småskader..

 

For min del fungerer det fint å gå en halvtimes tid på mølla før styrkeøkten, gjøre hele kroppen varm og god før jeg skal løfte.

Litt "risting" i armer og ben og lett massasje på sliten kroppsdel i mellom settene fungerer og fint.

 

Det hjelper ihvertfall ikke mot stølhet å tøye.

 

En annen ting som sikkert er sunt for kroppen er å ikke avslutte styrkeøkta med det tungeste settet, men heller trene seg litt ned mot slutten av økta - lette vekter og flere repetisjonen slik at du føler du får tilbake litt av bevegeligheten i de stive klubbene.. :hrm:

 

Ang. tøying så føler jeg det direkte usunt å stå og rive opp muskelfiberer som febrilsk prøver å restituere seg i det øyeblikket du legger ned vektene.

 

Skal du absolutt tøye - tøy jekla forsiktig! :ph34r:

 

God hælj!

Lenke til kommentar

Tror du har gjort det veldig feil hvis du har pådratt deg skader ved tøying.

 

 

 

Ang. tøying så føler jeg det direkte usunt å stå og rive opp muskelfiberer som febrilsk prøver å restituere seg i det øyeblikket du legger ned vektene.

 

 

Dette oser av broscience. Tøying hadde ikke vært et begrep engang, hvis det ikke hadde sine positive egenskaper.

 

Problemet er at de fleste ikke vet hva tøying faktisk gjør, og bruker det feil. Tøying kan brukes for å korrigere ganske dramatiske muskulære ubalanser som hypo- eller hyperutvidelse av thorax-regionen (kjennetegnet ved hvordan rumpa ser ut, eksempelvis Donald Duck-ræv).

 

Et annet eksempel (som jeg selv har slitt med) er stive hofteleddsbøyere grunnet mye sitting i forbindelse med skole. Det hadde det resultatet at jeg mista form ved dype knebøy, og de fleste mageøvelser gjorde situasjonen bare verre. Ved å tøye hofteleddsbøyerne har jeg oppnådd god form ved dypere knebøy, og utviklet abdominal-regionen betraktelig ved å minke spenninga nedover hoftene, som tillater magemusklene å overta en større andel av arbeidet.

 

Jeg nevnte et annet godt utbredt eksempel i denne tråden også. https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1585989 Anbefaler å lese dette. Det er forholdsvis viktige greier.

 

Man må ta vare på musklene utover det å bare trene, hvile og spise. Det er analogt med at vi som mennesker ikke bare jobber, hviler og spiser. Enkelte ganger må vi skjemmes bort litt. Dette har også musklene godt av.

 

Med det sagt, så er jeg fan av å tøye FØR trening. Men det er fordi det er det som er nødvendig for meg, i min nåværende tilstand. Andre situasjoner krever andre tiltak, og tøying etter trening har sine bruksområder.

Endret av Aleks855
Lenke til kommentar

Slik jeg har forstått det så skal man tøye ut før styrketrening for å øke bevegeligheten, samtidig som du varmer opp leddene før du går over til et oppvarmingssett. Tror nok det er du som gjør noe galt,

Folk er forskjellige og div. former for bevegelse påvirker oss forskjellig - Det er ikke dermed sagt at jeg eller andre med en annen mening enn deg gjør noe galt - det må du lære deg :)

 

Dette fungerer godt for meg og jeg har lang erfaring innen helsestudiotrening ala styrketrening/vektløfting.

Det er tydeligvis en del andre også som føler det slik - det er så og si ingen som står og tøyer på de stedene jeg trener og har trent på i årenes løp.

 

Når muskler og ledd føles stive og slitne føler jeg det feil å stå inn mot en vegg å "rive i muskelfibrene", da rister jeg heller litt løs og masserer de stedene jeg kommer til - men når det er sagt så holder det for meg å gjøre andre fysiske bevegelser slik som f.eks 3D mølle for å løse opp i stive deler av kroppen.

 

Jeg er ingen motstander av å tøye. :)

Lenke til kommentar

Spørs hva definisjonen på tøying er da. Det Aleks855 refererer til er PSS i studien under:

 

 

 

The purpose of this investigation was conducted to determine the acute effect of passive static stretching (PSS) of the lower-body musculature on lower-body strength in a 1 repetition maximum (1RM) squat exercise in young (18-24 years.) moderately trained men (n = 17). Two supervised warm-up treatments were applied before each performance testing session using a counterbalanced design on nonconsecutive days. The first treatment consisted of an active dynamic warm-up (AD) with resistance machines (i.e., leg extension/leg flexion) and free weights (i.e., barbell squat), whereas the second treatment added PSS of the lower body plus the AD treatment. One repetition maximum was determined using the maximum barbell squat following a progressive loading protocol. Subjects were also asked to subjectively evaluate their lower-body stability during 1RM testing sessions for both the AD and PSS treatments. A significant decrease in 1RM (8.36%) and lower-body stability (22.68%) was observed after the PSS treatment. Plausible explanations for this observation may be related to a more compliant muscle tendon unit and/or altered or impaired neurologic function in the active musculature.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22692125

 

Hvorfor skal man tøye(og eventuelt overtøye) når man kan varme opp godt med vekter i den ROM(range of motion) man skal trene uansett.
Det jeg og PSS ref til er at man tøyer og holder over tid(15-60s), ikke lett tøying med kort varighet(dette funker på samme måte som oppvarming).

 

Hvis man har problemer med bevegelighet ville jeg varmet opp og tøye(PSS), ikke motsatt. Jeg ville heller ikke trent bevegelighet på samme dag/før man skal trene maksstyrketrening(f.eks 5x5).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...